Poduszka silnika |
Autor |
Wiadomość |
neuromance_r
Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Imię: Mariusz
|
Wysłany: 2 Lis 2017, 10:22 Poduszka silnika
|
|
|
Na wstępie witam szanowne grono forumowiczów fiesty
Mam pytanie odnośnie poduszki silnika ale zanim dojdę do meritum najpierw o objawach.
Podczas przyśpieszania przy obrotach około 3000 i wyżej czuć lekkie szarpanie silnika. Mam nie odparte wrażenie, że tym silnikiem trochę rzuca.
Postanowiłem zatem przyjrzeć się poduszce silnika (ta pod zbiorniczkiem płynu chłodniczego). Zauważyłem, że guma tej poduszki pracuje w pewnym zakresie i widać jakby się przesuwała i mam tutaj wątpliwość czy kwalifikuje się ona już do wymiany czy tak też wygląda jej normalna praca. Samochód ma 92 tyś przebiegu i trochę dziwi mnie to, że poduszka mogłaby ulec już zużyciu.
Wasze opinie mile widziane. Jeżeli też ktoś mógłby zaglądnąć u siebie pod maskę (najlepiej jak z tym samym silnikiem) i powiedzieć czy u niego wygląda to podobnie, byłbym niezmiernie wdzięczny.
P.S
Dołączam zdjęcie.
https://photos.app.goo.gl/DNvBVuAAY497dpqO2 |
|
|
|
 |
AnonimowyAlkoho
Wersja: Trend
Silnik: 1.4TDCi/68KM
|
Wysłany: 2 Lis 2017, 18:00
|
|
|
Gdzieś już widziałem temat o tej poduszce. Kwalifikuje się do wymiany, powinien być luz ok. 1 cm między tą gumą a łapą silnika |
|
|
|
 |
neuromance_r
|
Wysłany: 3 Lis 2017, 17:20
|
|
|
Trafna uwaga. Sprawdziłem ze zdjęciem nowej poduszki i faktycznie ta moja wygląda wręcz na zerwaną ...więc będzie wymiana. |
|
|
|
 |
neuromance_r
|
Wysłany: 18 Lis 2017, 11:58
|
|
|
Poduszkę już wymieniłem ale po wymianie mam duże wibracje na całym aucie. Myślałem, że jak popuszczę śruby, odpalę silnik to się ułoży ...ale nic z tego. Ktoś miał podobnie? Jakieś pomysły?
Nadmienię, że poduszka to zamiennik i zastanawiam się czy po prostu nie za twardy. |
|
|
|
 |
AnonimowyAlkoho
Wersja: Trend
Silnik: 1.4TDCi/68KM
|
Wysłany: 19 Lis 2017, 18:13
|
|
|
Może tak być. Poduszki łącznie są trzy- sprawdzałeś dwie pozostałe? Jedna jest pod akumulatorem, druga widoczna od spodu auta |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.