Warning: include(./cache/board_config.php): failed to open stream: No such file or directory in /home2/fkp/public_html/forum/common.php on line 259

Warning: include(): Failed opening './cache/board_config.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php56/usr/share/pear:/opt/alt/php56/usr/share/php') in /home2/fkp/public_html/forum/common.php on line 259
:: View topic - [MK6] Radio działa, głośniki działają, a nic nie gra
Warning ! cookie path is empty! Check in in the Admin Control Panel or set it in the PhpMyAdmin table: prefix_config - cookie_path row
Fiesta Klub Polska

Previous topic «» Next topic

[MK6] Radio dziala, glosniki dzialaja, a nic nie gra
Author Message
zoom_zoom

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: ST
Silnik: RS2000/150KM
Imię: Adam
Posted: 4 Feb 2017, 16:17   [MK6] Radio działa, głośniki działają, a nic nie gra [ !!! ]

Witam,
To mój pierwszy post na forum bo i Fiestą jeżdżę raptem od kilku dni. Zakupiłem auto z niesprawnym audio. Sugerowano spaloną końcówkę mocy w 6000cd więc nie zastanawiając się wiele, kupiłem drugie radio. Jakież było moje zdziwienie, gdy po podłączeniu go do instalacji, nie wliczając moich bluzgów, w aucie panowała kompletna cisza. Objawy identyczne na obydwu. Wszystko zdaje się włączać i działać idealnie, ale sprzęt po prostu nie gra.
Objawy na 6000cd:
- radio włącza się normalnie
- dostępne są wszystkie opcje z balance/fade (nawet na odpiętym głośniku przednim!)
- zero jakiegokolwiek dźwięku
- zero reakcji na wciśnięcie przycisków 3 i 6 (test głośników)
Rozebrałem prawy boczek, celem sprawdzenia głośnika. Po podpięciu multimetra, na gnieździe głośnika nie ma żadnego napięcia (radio włączone na full). Głośnik zabrałem do domu i podpiąłem pod Kasprzaka - działa.
Do rzeczy. Panowie, od czego zacząć? Walnięta jest chyba gdzieś instalacja, ale od czego w ogóle wartowałoby zacząć? Może są jakieś odcinki szczególnie narażone na takie uszkodzenia? Będę wdzięczny za wszelkie porady. Pozdrawiam serdecznie!

Freeman
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`89
Wersja: C
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Sławek
Posted: 5 Feb 2017, 10:38    [ !!! ]

Sprawdź łączniki w drzwiach.

zoom_zoom

Posted: 5 Feb 2017, 19:11    [ !!! ]

Ok. Dziękuję za pomoc. Z ciekawostek, to radio na kilka sekund zaczęło grać, po czym znów zapadła głucha cisza. Dziś jeszcze na szybko sprawdzę multimetrem na kostce czy coś się ze sobą nie zwiera. A jak najlepiej dostać się do tych łączników?

Freeman
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`89
Wersja: C
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Sławek
Posted: 5 Feb 2017, 19:26    [ !!! ]

Skoro zaczęło grać na chwilę to znaczy, że kabelki się poluzowały. Sprawdziłbym najpierw kostkę podpinaną do radia. Poruszaj nią i patrz czy zacznie grać. Poruszaj kabelkami w tej kostce.

zoom_zoom

Posted: 11 Feb 2017, 14:28    [ !!! ]

To jednak nie wina poluzowanych kabelków. Radio gra dosłownie sekundę, każdorazowo po odpięciu akumulatora. Taki sam efekt wystąpił po odłączeniu i podłączeniu głośnika. Ktokolwiek ma jakieś pomysły? Samochód broni się przed jakimś zwarciem na głośnikach?

barcik

Model: Ford Fiesta Mk7`16
Wersja: Trend
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Imię: Bartek
Posted: 11 Feb 2017, 14:50    [ !!! ]

Spróbuj może podpinać po jednym głośniku. Przy radiu będzie to utrudnione, ale najlepiej tam by było (wyeliminujesz dodatkowe zwarcie na samych kablach - może gdzieś jest kabel przetarty i zwiera do blachy)
Możesz też zacząć od drugiej strony. Czyli odpiąć wszystkie głośniki, oprócz tego jednego co masz sprawny. Ale wymaga to rozebrania wszystkich boczków.

Jarecki

Model: Ford Fiesta Mk6`07
Silnik: ST 150
Imię: Jarek
Posted: 11 Feb 2017, 20:54    [ !!! ]

Jeżeli masz możliwość podpięcia innego radia, i ono by działało, to od razu wykluczy się pozostałe elementy i znaczy że radio jest do wymiany.
Z twojego przypadku najprawdopodobniej wynika że twoje radio jest uszkodzone bo jeżeli nawet na chwilę słychać dzwięk, to znaczy że głośniki są podłączone i same się nie odepną.

P.S.
Ten kto sprzedawał najprawdopodobniej wiedział o co chodzi bo miałem identyczny przypadek z końcówką mocy (wzmacniacz domowy), jak tylko osiągnęła pewne decybele to od razu urywało dzwięk.

barcik

Model: Ford Fiesta Mk7`16
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Imię: Bartek
Posted: 11 Feb 2017, 21:25    [ !!! ]

[quote="Jarecki"]Jeżeli masz możliwość podpięcia innego radia, i ono by działało, to od razu wykluczy się pozostałe elementy i znaczy że radio jest do wymiany.[/quote]
Czytałeś pierwszy post?
Kolega ma dwa radia, na obu jest ten sam objaw, więc to nie jest problem radia.

DemptD
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Jacek
Posted: 11 Feb 2017, 21:40    [ !!! ]

[b]zoom_zoom[/b], wyjmij radio i pomierz przejścia na kablach głośnikowych - potem ewentualnie pomierz jeszcze każdy pojedynczy kabel do masy jak [b]barcik[/b] radzi - chociaż wyjęcie radia i pomierzenie będzie szybsze ;)

zoom_zoom

Posted: 13 Feb 2017, 12:27    [ !!! ]

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Temat został rozwiązany. Uszkodzona była cewka na prawym, tylnym głośniku, powodując zwarcie. Z ciekawostek, głośnik przechodził bez problemu test (wciśnięcie klawiszy 3+5), dokładnie w taki sam sposób jak pozostałe cztery. Jeszcze raz kłaniam się wszystkim, którzy zainteresowali się moim problemem.

[ REPLY ]
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: