|
Wymiana oleju przy 182 tyś. |
Autor |
Wiadomość |
pawel182
Model: Ford Fiesta Mk6`05
Wersja: Inna
Silnik: 1.25i/75KM
|
Wysłany: 13 Lip 2016, 07:08 Wymiana oleju przy 182 tyś.
|
|
|
Puff napisał/a: | pawel182 napisał/a: | A co przy przebiegach powyżej 300.000km? ;-) |
Powiem Ci za 50 tysięcy, ale podejrzewam, że jak silnik będzie w dobrym stanie (a nie każda jednostka z 300 tysiami przebiegu przecież w takowym jest), to spokojnie będzie można lać 5W40 i nic mu nie będzie. |
Pytałem bo myślałem, że coś przeoczyłem |
_________________ Nic nie zastąpi dużej pojemności, a od dużej pojemności lepsza jest tylko....jeszcze większa pojemność |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 13 Lip 2016, 10:04 Wymiana oleju przy 182 tyś.
|
|
|
pawel182 napisał/a: | Pytałem bo myślałem, że coś przeoczyłem |
Temat jest jak bumerang, non-stop wraca i tyle zostało o olejach i innych rzeczach powiedziane, że pisze się skrótowo. Jasne, są silniki co przy pół bańki będą latały na syntetyku, ale bez remontu to niemalże niewykonalne. |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
pawel182
Model: Ford Fiesta Mk6`05
Silnik: 1.25i/75KM
|
Wysłany: 13 Lip 2016, 19:37 Wymiana oleju przy 182 tyś.
|
|
|
Puff napisał/a: | pawel182 napisał/a: | Pytałem bo myślałem, że coś przeoczyłem |
Temat jest jak bumerang, non-stop wraca i tyle zostało o olejach i innych rzeczach powiedziane, że pisze się skrótowo. Jasne, są silniki co przy pół bańki będą latały na syntetyku, ale bez remontu to niemalże niewykonalne. |
Dla mnie te tematy są trochę głupie. Leje się to co producent zaleca i tyle w temacie. Ludzie często kombinują z tymi olejami tylko po co...? |
_________________ Nic nie zastąpi dużej pojemności, a od dużej pojemności lepsza jest tylko....jeszcze większa pojemność |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 13 Lip 2016, 21:27 Wymiana oleju przy 182 tyś.
|
|
|
pawel182 napisał/a: | Ludzie często kombinują z tymi olejami tylko po co...? |
Bo miejskie legendy i "fachowcy", którzy nie mają pojęcia co mówią, tylko bezmyślnie powtarzają "mądrości" zasłyszane od ludzi, którzy prawo jazdy robili za Gierka i ich wiedza stanęła na naukach z lat 70/80. |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
gruby907
Model: Ford Fiesta Mk6`03
Silnik: 1.3i/70KM
Imię: Miłosz
|
Wysłany: 4 Wrz 2016, 15:39 Wymiana oleju przy 182 tyś.
|
|
|
U mnie poprzedni właściciel lał Shell 5w30, ja zalałem Mobil Super 3000 X1 FE 5W/30 z normami Forda i jestem zadowolony mam nalatane pewnie z 250tysi i jakoś silnik nie narzeka. |
_________________ Pozdrawiam
 |
|
|
|
 |
olo_r
Wersja: FX Silver
Silnik: 1.4TDCi/68KM
|
Wysłany: 10 Wrz 2016, 14:15 Wymiana oleju przy 182 tyś.
|
|
|
u mnie tyż X1 tyle że w Mk7 - ponoć nawet do ciężarówek daje radę. Zasady trybologii mówią - oleju nie trzeba wcale często wymieniać ale tyle moge zrobić dla turbinki to robię.
poprzedni diesel 215 tysi poszedł do innego właściciela i wiecznie na syntetyku. Półsyntetyk to dobry jest do kosiarki albo na lato a jak mróz ścisnei to od -15 w dół robi się guma do żucia - powodzenia życzę tym co kupują 10W40 i wierzą, ze tam jest pół na pół z syntetykiem.
Ale kazdy wie Swoje bo dziadek tak robił, ojciec tak robił i tak dalej. I jeszcze jedna bujda o wypłukiwaniu "nagaru". |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|