|
Pęknięta sprężyna |
Autor |
Wiadomość |
darian
Model: Ford Fiesta Mk7`11
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.25Duratec/60KM
|
Wysłany: 26 Cze 2016, 10:45 Pęknięta sprężyna
|
|
|
Pierwsza awaria po prawie 5 latach codziennej jazdy.... pękła sprężyna z przodu z lewej strony w sumie tylko końcówka jakieś 1/4 zwoju
Wymieniamy parami czy wystarczy jedną? jaki czas wymiany/koszt w ASO? przebieg 43 tyś. |
|
|
|
 |
Huk
Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Trend
Silnik: 1.25Duratec/82KM
|
Wysłany: 26 Cze 2016, 11:06 Pęknięta sprężyna
|
|
|
@darian:
Luknij sobie tutaj:
viewtopic.php?f=174&t=75197
IMHO wymieniać parami, ja płaciłem 100 zł sprężyna + 50 zł robocizna = 300 zł tyle że nie w ASO - stawiam że tam, musisz co najmniej pomnożyć cenę x 2
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 26 Cze 2016, 23:08 Pęknięta sprężyna
|
|
|
Nigdy pojedynczo. Elementy zawieszenia zawsze powinno się wymieniać parami. Wystarczy, że jedna sprężyna będzie się w temacie odbicia różnić od drugiej (mimo tej samej grubości, wysokości, itd.), a może to kiedyś doprowadzić do tragedii na drodze. |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
szagrad
Model: Ford Fiesta Mk7`08
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Imię: Łukasz
|
Wysłany: 29 Cze 2016, 05:27 Pęknięta sprężyna
|
|
|
Puff napisał/a: | Nigdy pojedynczo. Elementy zawieszenia zawsze powinno się wymieniać parami. Wystarczy, że jedna sprężyna będzie się w temacie odbicia różnić od drugiej (mimo tej samej grubości, wysokości, itd.), a może to kiedyś doprowadzić do tragedii na drodze. |
Niestety przedmówca ma racje w styczniu złamałem w górach prawą sprężynę, z racji niedzieli mechanik (rzekomy brak ściągacza niedziela itp itd) wymienił mi całego mcpersona na używkę niby ok.
Ale- przejeżdżając przez leżącego policjanta czuć różnice.
Dlatego zakupiłem już dwie sprężyny, amory przy okazji i czekają na wymianę.
Pewnie dorzucę resztę zawieszenia 113 tysięcy na liczniku więc nie zaszkodzi a cały spód w oryginale jeszcze. |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|