ST - Szarpanie na postoju |
Autor |
Wiadomość |
Kmicik12
Wersja: ST
Silnik: ST 150
|
Wysłany: 30 Mar 2016, 14:39 ST - Szarpanie na postoju
|
|
|
Witam, od jakiegos czasu podczas postoju na biegu jalowym odczuwalna jest nierowna praca silnika (poszarpywanie). Podczas jazdy raczej jest wszystko ok bo nic takiego nie wyczuwam. Po podniesieniu obrotow "na luzie" problem nie ustepuje jak to czesto sie dzieje przy zuzytym sprzegle, ktore w moim wypadku jest nowiutke, niedawno zalozone.
Problem pojawia sie zarowni na zimnym jak i cieplym silniku. Nie wiem czy to istotne albo niepoprawne ale nie udalo mi sie podniesc temperatury silnika powyzej ok. 75 stopni mimo jazdy na bardzo wysokich(powyzej 5000) obrotach przez dluzszy czas. Czasami tez wystepuje problem z odpaleniem, jak narazie pojawil sie 3 krotnie. Za kazdym razem kiedy zgasilem silnik i po ok 5-10 minutach chcialem odpalic go ponownie. Udalo sie odpalic dopiero po dodaniu gazu podczas przekrecania kluczyka. Co moze byc przyczyna takiej pracy silnika? |
|
|
|
 |
Jondi
Model: Ford Fiesta Mk6`05
|
Wysłany: 30 Mar 2016, 19:18 Szarpanie na postoju - Fiesta st 2005
|
|
|
brak temperatury - termostat (albo uwalony całkowicie albo się nie zamyka w pełni)
poszarpywanie na początek: kable świece cewka i czyszczenie przepustnicy |
|
|
|
 |
Kmicik12
|
Wysłany: 30 Mar 2016, 22:55 Szarpanie na postoju - Fiesta st 2005
|
|
|
Kable byly wymieniane calkiem niedawno, swiece takze sprawne, przed chwila jadac do pracy zauwazylem tez falowanie obrotow ale tylko kiedy podczas jazdy zrzucilem na bieg jalowy, kiedu samochod sie zatrzymal falowanie stalo sie praktycznie niezauwazalne. Powtorzylem to kilka razy i zawsze tak samo. Jak dla mnie jest to nieco wbrew logice i nie rozumiem jakim cudem na biegu jalowym to czy samochod sie porusza ma wplyw na obroty... |
|
|
|
 |
queia
Imię: Agnieszka
|
Wysłany: 30 Mar 2016, 23:24 Szarpanie na postoju - Fiesta st 2005
|
|
|
W Fiescie jest tak, że komputer podwyższa obroty w ruchu ze względu na wspomagania, a jak się zatrzymasz to delikatnie spadają. Co do falowania to radzę wyczyścić przepustnice częste w ST. |
|
 |
Jondi
|
Wysłany: 31 Mar 2016, 00:12 Szarpanie na postoju - Fiesta st 2005
|
|
|
i sprawdzić cewkę oraz czujniki jeśli cewka jest strzelona może uszkodzić kable i świece |
|
|
|
 |
Kmicik12
|
Wysłany: 1 Kwi 2016, 13:49 ST - Szarpanie na postoju
|
|
|
Cewka jest sprawna, po diagnozie w aso takze nic nie zostalo wykryte. Nie mam juz pojecia co moze byc nie tak... |
|
|
|
 |
queia
|
Wysłany: 1 Kwi 2016, 16:53 ST - Szarpanie na postoju
|
|
|
może falowanie jest przez to, że najzwyczajniej na święcie na luzie się nie jeździ(komputer głupieje). Jak na postoju nie faluje to znaczy że jest ok |
|
 |
Kmicik12
|
Wysłany: 3 Kwi 2016, 16:20 ST - Szarpanie na postoju
|
|
|
Na postoju niestety też faluje ale nie jest to aż tak bardzo widoczne. Wczoraj jadać do pracy zapaliły się dwie kontrolki - ABS i TCS, od tamtej pory zapalają się chwilę po uruchomieniu silnika. Po próbie właczenia/wyłączenia TCS przyciskiem na desce rozdzielczej brak jakichkolwiek reakcji.
Zauważyłem też że tuż po zatrzymaniu samochodu ma problemy z utrzymaniem pracy silnika (prawie gaśnie), przygasają także swiatła jednak po chwili wszystko wraca do "normy" |
|
|
|
 |
queia
|
Wysłany: 3 Kwi 2016, 23:04 ST - Szarpanie na postoju
|
|
|
Musisz podjechać gdzieś na kompa i na odczyt błędów, bez tego chyba się nie obejdzie. |
|
 |
Kmicik12
|
Wysłany: 3 Kwi 2016, 23:53 ST - Szarpanie na postoju
|
|
|
Już byłem 2 dni temu i kompletnie nic nie wykazało ale podjadę jeszcze raz bo wtedy nie było problemu z kontrolkami |
|
|
|
 |
janusdel
Model: Ford Fiesta Mk8`18
Wersja: ST-Line
Silnik: 1.0EcoBoost/140KM
Wiek: 36 Dołączył: 26 Maj 2015 Posty: 21 Skąd: prawie Rzeszów
|
Wysłany: 5 Kwi 2016, 21:06 ST - Szarpanie na postoju
|
|
|
Kmicik12 napisał/a: | Na postoju niestety też faluje ale nie jest to aż tak bardzo widoczne. Wczoraj jadać do pracy zapaliły się dwie kontrolki - ABS i TCS, od tamtej pory zapalają się chwilę po uruchomieniu silnika. Po próbie właczenia/wyłączenia TCS przyciskiem na desce rozdzielczej brak jakichkolwiek reakcji.
Zauważyłem też że tuż po zatrzymaniu samochodu ma problemy z utrzymaniem pracy silnika (prawie gaśnie), przygasają także swiatła jednak po chwili wszystko wraca do "normy" |
Ja zauważyłem u siebie, że ABS i TCS paliło się ciągle przy odłączonej pierwszej sondzie lambda (wtyczka na silniku, chyba zielona), co dziwne przez ~1km check się nie zapalił tylko te kontrolki, które niby nie mają związku z sondą się świeciły. |
|
|
|
 |
vegetagt
Administrator / Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk2`87
Wersja: Inna
Silnik: 2.0 16V
|
Wysłany: 6 Kwi 2016, 01:30 ST - Szarpanie na postoju
|
|
|
toyota avensis 2 gen ma podobnie. Jak komputer silnika złapie błąd i wchodzi w tryb awaryjny, to zrywa komunikacje z innymi sterownikami. A to powoduje wyrzucenie błedu sterowników abs i tcs. Może tu jest podobnie |
|
|
|
 |
Kmicik12
|
Wysłany: 7 Kwi 2016, 09:17 ST - Szarpanie na postoju
|
|
|
Rzeczywiscie sonda jest uszkodzona jednak jak to mozliwe ze komputer nie pokazal przy tym zadnych bledow? Wymienie sonde i sie okaze czy problem zniknie
Dodano po 40 sekundach:
Rzeczywiscie sonda jest uszkodzona jednak jak to mozliwe ze komputer nie pokazal przy tym zadnych bledow? Wymienie sonde i sie okaze czy problem zniknie |
|
|
|
 |
|