| 

| 
		Wymiana filtrów i oleju + olej w skrzyni, płyn hamulcowy. | 

| Autor | 
      Wiadomość | 

Pspkowiec  		  

Wersja: Classic 
                  Silnik: 1.6TDCi/90KM 
                  Imię: Łukasz 
                         | 

Wysłany: 24 Lut 2016,  12:43   Wymiana filtrów i oleju + olej w skrzyni, płyn hamulcowy.
                               | 

| 

| 

Cześć.

Na wstępie chciałbym się przywitać ze wszystkimi, ponieważ jest to mój pierwszy post, chodź forum odwiedzałem wielokrotnie już wcześniej   

Jestem szczęśliwym posiadaczem fiesty mk7 od około 2 lat. Kupiłem ją, gdy miała najechane 110 tyś km, a aktualnie ma ok. 137 tyś km. Także jeździmy, a jak wiadomo podczas eksploatacji psują się różne rzeczy.

Pierwszym problemem który mnie dotknął, był wentylator i jego ciągłe pracowanie nawet po wyłączeniu silnika, co pewnego dnia doprowadziło do całkowitego rozładowania akumulatora, podczas gdy byłem w pracy. Rozwiązaniem okazała się wymiana przekaźnika wentylatora, bo w środku był przypieczony, ale przejdźmy do rzeczy   

1. Chcę po raz kolejny wymienić filtry + olej i tu akurat wszystko jest jasne, ale jak w poprzednim roku wymieniałem filtry to od razu przy odpalaniu zauważyłem że auto zaczęło szarpać i w sumie tak jest do dziś, nie jest to wielki probem ( chyba ), a skoro przymierzam się do wymiany to na co zwrócić uwagę mechanikowi?

2. Kolejne pytanie dotyczy wymiany płynu hamulcowego i oleju w skrzyni biegów. Nie mam pojęcia czy kiedykolwiek były wymieniane, a z tego co czytałem to przy takim przebiegu już powinno się wymienić, tylko nie wiem czy jest sens. Skrzynia pracuje mi bardzo ładnie i każdy bieg wchodzi bez najmniejszego problemu. Czytałem że wymiana oleju w skrzyni nieraz bardziej zaszkodziła niż pomogła. Czy mechanik coś może zrobić źle, podczas takiej wymiany?

Na początku tego miesiąca wymieniałem klocki razem z tarczami, przy okazji tego że sprężyna amortyzatora pękła    Kilka osób, które jeździło moim autem wspominało że sprzęgło jest bardzo twarde, a z tego co czytałem ( szukam odpowiedzi zawsze w kilku źródłach, bo sam na mechanice akurat mało się niestety znam ), to twardość sprzęgła jest też zależna właśnie od płynu hamulcowego. Ktoś się wypowie na ten temat?

[attachment=0:194uw60f]fiesta.jpg[/attachment:194uw60f] | 

| 

| 

| 

| 

Parzych  		  

Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06 
                  Wersja: Ambiente 
                  Silnik: 1.6Duratec 100KM 
                  Imię: Jacek 
                  Wiek: 52  Dołączył: 26 Kwi 2007 Posty: 8085 Skąd: WawaTeam/Praga 
                         | 

Wysłany: 24 Lut 2016,  14:02   Wymiana filtrów i oleju + olej w skrzyni, płyn hamulcowy.
                               | 

| 

| 

| Pspkowiec napisał/a: | 	 		  |  Kolejne pytanie dotyczy wymiany płynu hamulcowego i oleju w skrzyni biegów. Nie mam pojęcia czy kiedykolwiek były wymieniane | 	  

Płyn hamulcowy wymienia się co 2 lata... Olej w skrzyni nie musi być wymieniany, skoro wszystko dobrze chodzi... | 

_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...

F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego

| 

| 

| 

| 

| 

n owicjusz  		  

Model: Ford Fiesta Mk7`10 
                  Wersja: Inna 
                  Silnik: Inny 
                  Imię: Rafal 
                  Wiek: 25  Dołączył: 21 Lut 2016 Posty: 36 Skąd: Ropczyce/Belgia 
                         | 

Wysłany: 28 Lut 2016,  20:17   Wymiana filtrów i oleju + olej w skrzyni, płyn hamulcowy.
                               | 

| 

| 

Z płynem hamulcowym jak pisał kolega wyżej co dwa lata.Do tego masz odpowietrznik przy skrzyni zęby odpowietrzyć sprzęgło bo to ten sam płyn.

Co do skrzynki to się wymienia w automacie , w manualu sprawdza się stan i ewentualnie uzupełnia. | 

| 

| 

| 

| 

edek1977  		  

Model: Ford Fiesta Mk7`12 
                  Wersja: Gold 
                  Silnik: 1.25Duratec/82KM 
                         | 

Wysłany: 1 Mar 2016,  15:22   Wymiana filtrów i oleju + olej w skrzyni, płyn hamulcowy.
                               | 

| 

| 

Jak masz zamiar eksploatować samochód dłużej to warto wymieć olej w skrzyni manualnej przy 100 tys. , olej silnikowy co 10 tys. 

Producent nie zaleca wymiany bo jak będzie najechane 200 tys. i padnie skrzynia to klient zamiast kosztownej wymiany kupi nowy samochód.

15-20 lat temu było w instrukcji każdego samochodu zalecenie wymiany 60-120 tys. oleju w skrzyni, przez ten czas nie doszło do żadnej rewolucji.

Po wymianie oleju jest wrażenie że pracuje gorzej, jakby w skrzyni zamiast oleju była woda, ponieważ z czasem olej gęstnieje, człowiek się do tego przyzwyczaja i nie widzi różnicy. U mnie mam przejechane 85 tys. i jak był mróz to skrzynia na pierwszych kilometrach nie chodziła już tak ładnie jak na początku. | 

| 

| 

| 

| 

| 

| 

Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.         
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.  

|    | 

|