Wymiana zbiornika płynu spryskiwaczy |
Autor |
Wiadomość |
pioCnow
Wersja: Ghia
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Piotr
|
Wysłany: 22 Sty 2016, 10:09 Wymiana zbiornika płynu spryskiwaczy
|
|
|
Cześć,
Jestem tu kompletnie świeży. Fieścinę posiadam od sierpnia 2014. Rocznik '96 silnik 1.3i w nadwoziu 5D wersja GHIA.
Nie znalazłem zadowalającej odpowiedzi w szukajce stąd nowy temat.
Czy do zbiornika płynu można dostać się jedynie od strony nadkola? Mam chyba gdzieś małe pęknięcie, bo po zalaniu do pełna trochę płynu wycieka na zewnątrz.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Przyczepności! |
|
|
|
 |
Peedro
Klubowicz

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Paweł
|
Wysłany: 22 Sty 2016, 21:05 Wymiana zbiornika płynu spryskiwaczy
|
|
|
musisz zdjąć koło i plastikowe nadkole i wtedy będziesz mieć dostęp do zbiornika spryskiwaczy. Bodaj na 2 śrubach m10 się to trzyma. |
_________________ "Jeżeli wydaje ci się, że wszystko działa dobrze, na pewno coś przeoczyłeś."
Żaba - RIP |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 24 Sty 2016, 22:27 Wymiana zbiornika płynu spryskiwaczy
|
|
|
Peedro napisał/a: | Bodaj na 2 śrubach m10 się to trzyma. |
Qle, a mi się zdaje, że na jednej... tak czy siak, dostęp do niej/nich jest od strony drzwi pasażera - na słupku. Bardzo dupiate dojście... |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
Peedro
Klubowicz

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Paweł
|
Wysłany: 24 Sty 2016, 23:07 Wymiana zbiornika płynu spryskiwaczy
|
|
|
Puff, ja też dokładnie nie pamiętam bo to rozbierałem ponad rok temu |
_________________ "Jeżeli wydaje ci się, że wszystko działa dobrze, na pewno coś przeoczyłeś."
Żaba - RIP |
|
|
|
 |
pioCnow
|
Wysłany: 25 Sty 2016, 08:00 Wymiana zbiornika płynu spryskiwaczy
|
|
|
Czyli jednak muszę poczekać do wiosny... Dzięki Panowie za rozwianie wątpliwości
Wdzięczne autko, ale ta akcja ze zbiorniczkiem jest słaba |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 25 Sty 2016, 09:55 Wymiana zbiornika płynu spryskiwaczy
|
|
|
pioCnow napisał/a: | Czyli jednak muszę poczekać do wiosny... |
Jak na zewnątrz nie jest -20, to oganiesz to w pół godziny, tylko zaopatrz się w odpowiednią przedłużkę.
Poza tym w tych warunkach zdecydowanie lepiej jest mieć możliwość wyczyszczenia szyby. Jak Ci ktoś walnie błotem, to jak pojedziesz dalej? Na czuja?
pioCnow napisał/a: | Wdzięczne autko, ale ta akcja ze zbiorniczkiem jest słaba |
Jak się nie doleje odpowiedniego płynu przed rozpoczęciem sezonu zimowego, to ma on prawo zamarznąć i rozsadzić zbiornik. To nie wina auta, tylko użytkownika, niestety. |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
|
|
|
|
 |
pioCnow
|
Wysłany: 25 Sty 2016, 10:02 Wymiana zbiornika płynu spryskiwaczy
|
|
|
Nie wygląda to tak tragicznie
Możliwość czyszczenia szyby mam, bo ewentualne pęknięcie znajduje się gdzieś w górnej części zbiorniczka - wypływa mi może z 200ml po zalaniu pod korek.
A płyn zimowy zawsze zalewam jeszcze przed mrozami, właśnie z obawy przed rozsadzeniem zbiorniczka, przewodów czy uszkodzeniem pompki.
Samochód nie jest jednak już najmłodszy i kiedyś poprzedniego właściciela mogły mrozy zaskoczyć z letnim płynem |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 25 Sty 2016, 11:46 Wymiana zbiornika płynu spryskiwaczy
|
|
|
200ml... pod korek... to Ty się weź Piotrze upewnij czy to nie jest kwestia źle wciśniętego wlewu do zbiorniczka
Wkłada się go lekko bokiem (wlew zwrócony w kierunku reflektorów, a jak dociśniesz do końca, to przekręcasz tak, że wlew patrzy w niebo. Źle wsadzony będzie właśnie tak "działał" - na styku wlewu i zbiornika płyn będzie wyciekał. |
|
|
|
|
 |
pioCnow
|
Wysłany: 25 Sty 2016, 11:54 Wymiana zbiornika płynu spryskiwaczy