|
Śmierdzi w kabinie - wiem juz co, ale nie wiem dlaczego |
Autor |
Wiadomość |
memphiz
Model: Ford Fiesta Mk6`08
Wersja: L
Silnik: 1.4TDCi/68KM
Wiek: 47 Dołączył: 06 Lut 2015 Posty: 6 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 5 Kwi 2015, 20:24 Śmierdzi w kabinie - wiem juz co, ale nie wiem dlaczego
|
|
|
Witajcie. Od kilku miesięcy jestem posiadaczem Fiesty 1.4 Tdci 2008. (mój pierwszy diesel)
Na początku nie zaobserwowałem tego objawu, ale po rozgrzaniu auta, w kabinie zaczyna śmierdzieć jakimś rodzajem oleju, smaru itp.... (coś jak w warsztacie samochodowym)
Po lekturze forum udałem się do mechanika z prośbą o sprawdzenie czy przypadkiem nie ciekną wtryski (bo to ponoć częsta przypadłość). Niestety (lub na szczęście) mechanik powiedział wtryski są OK, ale znalazł wyciek z turbo który mógł kapać na katalizator - uszczelnił i powiedział już powinno być ok z zapachem.
Niestety ZERO poprawy.
Ponieważ fiesta miała połamane niektóre kratki nawiewowe postanowiłem je wymienić. Wyjmuje kratki nawiewów a tu BINGO.
Kilkanaście centymetrów za kratkami w kanale powietrznym widzę jakąś zebraną tłustą maź - rodzaj smaru, towotu....choler wie skąd, cholera wie dlaczego. Maź zebrała się w kanałach zewnętrznych - a w tych dwóch na konsoli środkowej jest chyba OK, przynajmniej z tego co widać w kanałach zanim zakręcają
Koledzy, powiedzcie proszę, czy ktoś z was ma jakiś pomysł, jaka mogła być przyczyna że w kanałach powietrznych znalazł się smar ?
Czy jakaś awaria pojazdu mogła spowodować taki efekt (nie wiem turbo, dmuchawa, klima)....czy raczej jest to świadoma ingerencja jakiegoś mechanika ?
Dodam tylko że na pierwszy rzut oka wygląda na to, że maź zebrana jest raczej w jednym miejscu na dole kanału (i nie wygląda na rozbryzganą) ale nie miałem czasu się jeszcze temu przyjrzeć dokładnie. |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|