|
[MK6] Sławna śrubka z sitkiem - 1.6 TDCI / HDi |
Autor |
Wiadomość |
gdamian90
Model: Ford Fiesta Mk6`05
Wersja: Sport
Silnik: 1.6TDCi/90KM
Imię: Damian
|
Wysłany: 25 Kwi 2014, 10:31 [MK6] Sławna śrubka z sitkiem - 1.6 TDCI / HDi
|
|
|
Witam
Jako że się trochę naczytałem, zaczerpnąłem wiedzy z innych źródeł chciałem Was zapytać czy wymienialiście już śrubkę/sitko/cały przewód od układu smarowania turbiny?
U mnie przy wymianie oleju w przyszłym tygodniu będzie zmieniane, tylko że w ASO ciężko
im idzie obsługa odnośnie poprawności numerów tych części w silniku PSA i jak się nie przyjdzie z numerem z indeksu to można dostać dwie górne śrubki zamiast jeden górnej ( bez sitka ) i jednej dolnej ( z sitkiem ). Poza tym od któregoś miesiąca 2008 w tych silnikach jest montowana nowa wersja śruby z takim filtrem a nie jak wcześniej z metalowym sitkiem,
dlatego przy okazji wolę mieć czyste sumienie i wymienić ;-)
Przebieg auta to 160 kkm więc zobaczymy jak to będzie wyglądać jak się wyciągnie
Poruszam temat bo nie widziałem podobnego a na focusklub, fordklub i forum peugota całkiem prężnie to się rozwijało ;-) |
|
|
|
 |
mocher

Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: S
|
Wysłany: 3 Sie 2014, 18:51
|
|
|
Jak tam twoje sitko? Mam podobny przebieg, ja zalewam caly czas Castrol EDGE 10W40, ale czym był zalewany wczesniej nie mam pojęcia. Wrzuc jakas fotke twojego sitka jak masz. |
_________________ Mk VI 2006 Sport 1.6 TDCI 113 KM, 280 Nm |
|
|
|
 |
gdamian90
Model: Ford Fiesta Mk6`05
Wersja: Sport
Imię: Damian
|
Wysłany: 15 Sie 2014, 12:43
|
|
|
Zdjęcia nie mam, ale było po prostu brudne, było drożne, nie było w nim żadnych
opiłków, przewód też był drożny jednak wymieniałem obie śrubki dla świętego spokoju, a przewód został przeczyszczony. U mnie od początku jest 5w30, aktualnie Mobil-1 |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|