Warning ! cookie path is empty! Check in in the Admin Control Panel or set it in the PhpMyAdmin table: prefix_config - cookie_path row
Fiesta Klub Polska

Previous topic «» Next topic

[MK3] opony a duze spalanie
Author Message
Metos22

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: Fun
Silnik: 1.4i/71KM
Imię: Wojtek
Posted: 3 Dec 2013, 19:21   [MK3] opony a duze spalanie [ !!! ]

Mam problem z moja fiestka 1.4,71KM,.Po pali mi 12l lpg,jezdzilem na oponach 155x80 a teraz zalozylem 175x70 i nic nie wzroslo.Instalacja to Bingo M.-8letnia.Gazownik stwierdzil na kompie ze wszystko lacznie z sonda i cala reszta ok,a dalej tyle pali.Po prosilbym o konkretne wypowiedzi jak zmiejszyc spalanie,bez niepotrzebnych uwag.

terens

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: CLX
Silnik: 1.3i/60KM
Posted: 3 Dec 2013, 19:44    [ !!! ]

Sprawdzałeś, ile pali benzyny? Silnik 1,4 nie zalicza się do "łagodnie spożywających"; spalanie gazu może być o 20% wyższe niż spalanie benzyny.

Metos22

Posted: 3 Dec 2013, 21:48    [ !!! ]

Ale bezyny psli tylko 6l .a te 12 lpg to nawet moj poprzedni polonez nie palil. ;-(
Dodam ze biegi zmieniam przy 2000obr/min,i jezdze max tak do 90~100km/h.A na samym gazie nie ma mozliwosci odpalenia.Chyba ze w trybie awaryjnym ale to tylko jak cieply po jezdzie nawet w letnie upaly.Sprawdzalem co sie dalo i stan jak z fabryki gdyby nie spalanie..

vegetagt
Administrator / Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk2`87
Wersja: Inna
Silnik: 2.0 16V
Posted: 3 Dec 2013, 22:42    [ !!! ]

a co to za gaz? 1, 2, czy sekwencja?

Metos22

Posted: 4 Dec 2013, 07:22    [ !!! ]

Gaz jest 1 generacji,instalacja bingo M.

vegetagt

Posted: 4 Dec 2013, 12:27    [ !!! ]

no to na moje to spalanie jest prawie normalne :P Tyle mogłaby w mieście palić, w trasie z 3 litry mniej powinna.
Poza tym, jazda do 2tys tu nic nie da, bo pierwsza generacja na dole podaje za bogatą mieszankę a na górze za ubogą. Tak samo odpada hamowanie silnikiem. Taniej na luz zrzucić.
Z praktyki - 2.0 115km z opla(ta, ktoś zamontował 1 gen do silnika na wielopunktowym wtrysku...). Spalanie 10.9 gazu w trasie jadąc 90-100km/h oraz 11,3 jadąc 140-150. W mieście nieśmiertelne 18l +- 1.
Jeżeli nei ma żadnych nieszczelności, to jedyne co możesz zrobić, to skręcić instalacje kosztem żywotności i mocy silnika.
Z praktyki 2 - tico (czyli 0.8 silnik i jakies 40km) po regulacji przez gazowników paliło 10-12 w mieście. Po skręceniu 8-10. Silnik 30tys przelecial i sprawny pojechał na złom

Na twoi miejscu pojechałbym do gazowników na sprawdzenie szczelności oraz regulacje. Jak po regulacji będzie tak jak przy tico - no to albo jezdzisz tak dalej mając minimalnie taniej niż na benzynie, albo kosztem silnika skręcasz dawke lpg.

Ewentualnie możesz spróbować skontaktować się z tym użytkownikiem: http://www.fiestaklubpolska.pl/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=7836
Sprzeda ci jakieś magiczne świece i powie, jak lpg ustawić :P Generalnie ludzie zadowoleni zawsze byli :)

ps. zakładam że parownik jest sprawny.
ps2. do silnika z wtryskiem i lambdą powinna być 2 generacja.

Metos22

Posted: 4 Dec 2013, 14:31    [ !!! ]

juz jest ok,okazalo sie ze byl zepsuty termostat na filtrze powietrza,i dawal na lpg stale cieple z koloktora,teraz zmienilem na zimne i spalanie 8-10 :greenpeace:

terens

Posted: 4 Dec 2013, 16:20    [ !!! ]

[b]Metos22[/b]:[quote="Metos22"] byl zepsuty termostat na filtrze powietrza,i dawal na lpg stale cieple z koloktora,teraz zmienilem na zimne i spalanie 8-10 [/quote] Tylko nie mów, że mniejsze spalanie wynika z faktu, że zimne powietrze zawiera więcej tlenu, co proces spalania poprawia... :hehehe:

Marcinowaty

Model: Inne auto
Silnik: Inny
Imię: Marcin
Posted: 4 Dec 2013, 18:21    [ !!! ]

Ja zatkałem dopływ zimnego powietrza ponieważ skoro latem auto mniej pali bo czujnik temperatury powietrza dostaje informacje o wyższej temperaturze. Zimą jest zimno jak powiedział klasyk i teraz mój czujnik dostaje ciepłe powietrze z okolic kolektora wydechowego. Jak muszę jechać po za miasto to daje mu normalny dolot. Zrobiłem tak z powodu braku tego termostatu i klapki we wlocie do filtra powietrza i wydaje mi się ze nie pali za dużo :hihihi:

Metos22

Posted: 4 Dec 2013, 19:36    [ !!! ]

No niestety,ale kto nie chce niech nie wiezy ale pali jak dawniej i jaka dynamika sie zrobila.Pelne wykorzystanie konikow pod maska.I usmiech na twarzy,he,he:-)

vegetagt

Posted: 4 Dec 2013, 22:26    [ !!! ]

[b]Metos22[/b], to super :ok:

terens

Posted: 5 Dec 2013, 11:08    [ !!! ]

[b]Metos22[/b]: a skąd ciągniesz to zimne powietrze, skoro pod maską wszędzie jest gorąco raczej...? <wow>

Metos22

Posted: 5 Dec 2013, 12:26    [ !!! ]

U mnie jest koncowka z filtra za atrapa chlodnicy.czyli za grilem taki jakby doczepiony do niej lejek.co wylapuje zimne z przodo

Marcinowaty

Model: Inne auto
Silnik: Inny
Imię: Marcin
Posted: 5 Dec 2013, 18:15    [ !!! ]

wydaje mi się że auto jedzie dłużej na ssaniu przez to ze dodstaje tylko zimne powietrze, no chyba że czujnik temp płynu chłądzacego ma tu decudujące znaczenie

Metos22

Posted: 5 Dec 2013, 22:11    [ !!! ]

Nie wydaje mi sie aby jezdzil na ssaniu.Motywuje to tym ze po odpaleniu na benzynie po ok 15-20sec osiaga obroty rzedu 1500/min i wlacza sie lpg,i silnik nie slabnie ani nie gasnie.A jesli by jezdzil na ssaniu to chyba nie na lpg tylko benzynie,co przekladaloby sie na duze spalanie a umnie spadlo.

[ REPLY ]
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: