|
[MK4] fieścina 1.25 by lbfiesta |
Autor |
Wiadomość |
lbfiesta
Model: Ford Fiesta Mk4`96
Wersja: Ghia
Silnik: 1.25i/75KM
|
Wysłany: 7 Wrz 2013, 14:57 [MK4] fieścina 1.25 by lbfiesta
|
|
|
1. NICK: lbfiesta
2. IMIĘ: Krzysiek
3. MODEL: Fiesta
4. WERSJA: Ghia
5. ROCZNIK: MK4, 96
6. SILNIK: 1.25 16v zetec
7. OPIS AUTA:
Szczerze to nie spodziewałem się że fieścina zostanie kiedyś opisana na forum, ale po kolei:
Sprowadzona w 2010 roku do kraju, jako pierwszy samochód dla świeżo upieczonego kierowcy (moja ciotka). Znaleziona i przywieziona przez znajomego, w stanie nienagannym, z przebiegiem około 135 kkm. Przez 2 lata samochód zrobił niewielki przebieg, zarobił kilka rysek, które wiosną 2012 zostały zlikwidowane przez znajomego fachowca razem z rudą pojawiającą się na tylnych błotnikach. W międzyczasie robione były konieczne naprawy (praktycznie tylko zawieszenie, hamulce). Zimą 2012/2013 rozpoczął się temat "wymiany na nowszy model" wskutek czego fieścinę zastąpiło clio rocznik 2011.
W tym momencie pojawiam się ja, uprzednio nieprzekonany do małych samochodów. Moja pierwsza reakcja na widok fieściny to mniej więcej: "toto ma klimę? łaaał" (proszę się nie śmiać). Drugim zdziwieniem była dynamika silnika 1.25 w lekkiej budzie. Sam od czasu do czasu wykonywałem drobniejsze naprawy (świece, wymiana oleju, dołożenie pilota do centralnego). Kiedy następca zawitał na podwórzu u ciotki (czerwiec 2013), znając historię i bardzo niskie koszty eksploatacji/rzadkie naprawy, pogadałem i bez zmian w papierach fiestę odkupiłem dla swojej dziewczyny, znów jako samochód do nauki (prawo jazdy od 5 lat, nie jeździ od 4). Jak widać, auto od początku było traktowane jako "doszkoleniowe", ale wszystkie niezbędne naprawy i wymiany były wykonywane na czas.
Na forum zarejestrowałem się w poszukiwaniu el podnośnika szyby, ale jako że forumowa atmosfera zawsze mnie porywa (sam jestem miłośnikiem włoszczyzny, mam 20-letnią lancię), zdecydowałem się jednak pokazać fieścinę na forum. Samochód ma teraz nalatane 159 kkm, z czego ostatnie 3kkm od czerwca u mnie (ciotka wymieniała olej co roku, mimo że nie wyjeździła nigdy 10kkm rocznie).
W najbliższym czasie w samochodzie planuję wymianę oleju i filtrów, bo już zbliża się na to czas, wymianę wkładów lusterek, i ogarnięcie podgrzewania przedniej szyby, bo dzisiaj zauważyłem że się nie załącza, ale muszę jeszcze poszukać informacji na ten temat na forum.
Uff, rozpisałem się, chyba trochę offtopu zrobiłem, ale myślę że dzięki temu obraz samochodu jest pełniejszy.
8. DOKONANE ZMIANY / WYKONANE PRACE
a. wizualne: poprawki u lakiernika, kołpaki by tesco
b. mechaniczne: utrzymywanie w dobrej kondycji, nic ponad serię
c. audio: seria
d. inne: dołożone otwieranie z pilota
9. PLANOWANE ZMIANY / PLANOWANE PRACE
a. wizualne: przyciemnienie szyb (niezbyt mocne), może alufelgi 14 na lato
b. mechaniczne: bieżące naprawy
c. audio: być może lepsze głośniki w przednie drzwi
d. inne: otwieranie bagażnika z pilota, poprawa kilku drobiazgów
10. FOTKI AUTA - świeżo po umyciu auta, wnętrze zrobię jak odkurzę

|
|
|
|
 |
Marcinowaty
Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Marcin
Wiek: 46 Dołączył: 21 Sie 2008 Posty: 1447 Skąd: Trzcianka
|
|
|
|
 |
lbfiesta
|
Wysłany: 7 Lis 2013, 18:18
|
|
|
Marcinowaty napisał/a: | Pasek rozrządu wymieniłeś z klamotami? |
Po długiej przerwie:
nie zauważyłem w ogóle odpowiedzi na post, nie zaglądałem jakiś czas na forum i wyrzuciło mi ją chyba jako zbyt długo nieodczytaną, przepraszam.
Prawie na bieżąco:
nie wziąłem się za samochód, czekałem aż odbiorę swój po naprawie (naprawa poza miejścem aktualnego zamieszkania, więc nieco utrudniona). Już się na niego niestety nie wezmę, dnia 2.11.2013 samochód zaliczył stłuczkę (moja dziewczyna w końcu zaczęła sama nią jeździć po długich namowach i pojeździła raptem z tydzień).
Stłuczka nie z "mojej" (prowadziła moja dziewczyna) winy, (na szczęście mojej nic się nie stało poza tym że się mocno wystraszyła) dzisiaj samochód obejrzał rzeczoznawca z PZU, orzekł szkodę całkowitą. (jeśli kogoś interesuje jego wycena wartości auta mogę podać na PW - na forum nie wiem czy mogę). Nie wiem czy się odwoływać, ponieważ:
- uderzenie w bok, uszkodzone drzwi i ćwiartka tył, wgnieciony próg
- siła uderzenia rzuciła samochodzem o krawężnik, dwie felgi pogięte, w tym jedna do tego stopnia że opona się rozszczelniła i zeszła
- nie wiem co z zawieszeniem, skoro pogięło felgi dość mocno mogło dostać i ono, a mam tylko jedną felgę na zapasie(pełnowymiarową) i zamieniłem ją z tyłem(tam rozszczelniło) - z przodu ewidentnie coś trze, ale podejrzewam zacisk o wgiętą felgę.
Jakieś porady? Odwoływać się od szkody całkowitej i naprawiać? Czy odpuścić temat? Dodam że kwota odszkodowania jest niemal równa temu co za auto zapłaciłem (300zł niższa) + mogę sprzedać auto we własnym zakresie.
Jeszcze zdjęcia uszkodzeń (pogiętych felg nie wrzucam, tylko to co ważne), poduchy nie wystrzeliły ani nic wewnątrz się nie stało, tylko to co widać + 2 felgi
 |
|
|
|
 |
modell1
Moderator
Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Wiek: 48 Dołączył: 21 Paź 2005 Posty: 1878 Skąd: Wągrowiec
|
Wysłany: 7 Lis 2013, 21:24
|
|
|
Przecież to dziewicze uderzenie nie tak złe drzwi do wymiany reszta do wyklepania Napisz mi na PW ile PZU daje i na ile wycenili resztę. Ale znając życie to za mało |
|
 |
tadzias

Model: Ford Fiesta Mk2`87
Wersja: Xr2
Silnik: 1.6/96KM
Imię: Tadek
|
Wysłany: 10 Lis 2013, 11:33
|
|
|
nie ma źle, wyklepie sie |
|
|
|
 |
lbfiesta
|
Wysłany: 10 Lis 2013, 21:28
|
|
|
Jeszcze się waham, szczerze to muszę porozmawiać z dziewczyną - ona ma tym jeździć docelowo - jeśli stwierdzi że nie chce nią dalej jeździć to nie będę jej zmuszał. Update najdalej w środę. |
|
|
|
 |
lbfiesta
|
Wysłany: 18 Lis 2013, 20:08
|
|
|
Update z poślizgiem
Kilka dni temu zapadła decyzja o sprzedaży, zgłosił się ktoś z forum, dzisiaj autko zmieniło właściciela. Wiem że będzie naprawiona.
Z forum się nie żegnam, może i jestem niedługo ale atmosfera miła a i nie wykluczam kolejnej fiesty w przyszłości
Krzysiek |
|
|
|
 |
modell1
Moderator
Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Wiek: 48 Dołączył: 21 Paź 2005 Posty: 1878 Skąd: Wągrowiec
|
Wysłany: 19 Lis 2013, 22:06
|
|
|
Fiesta u nowego właściciela ma się dobrze. Dziś zostały zmienione felgi i sprawdzone zawieszenie. Jest ok zawieszenie ocalało Pozdrawiam |
|
 |
tadzias

Model: Ford Fiesta Mk2`87
Wersja: Xr2
Silnik: 1.6/96KM
Imię: Tadek
|
Wysłany: 20 Lis 2013, 18:51
|
|
|
Chwała nabywcy! Dobrze, że trafiła w dobre ręce |
|
|
|
 |
lbfiesta
|
Wysłany: 21 Lis 2013, 16:54
|
|
|
tadzias napisał/a: | Chwała nabywcy! Dobrze, że trafiła w dobre ręce |
+1, cieszę się że trafiła w dobre ręce
Krzysiek |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|