Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

[MK4] fiesta by kowal :)
Autor Wiadomość
kowalik 

Model: Ford Fiesta Mk4`97
Wersja: Flair
Silnik: 1.25i/75KM
Imię: Paweł
Wysłany: 6 Mar 2013, 01:00   

planuje zarobić glebę i myślałem nad tym czy można skrócić seryjne sprężyny?? co o tym sądzicie??

hubi_2006 

Model: Ford Fiesta Mk4`99
Wersja: Techno
Imię: Hubert
Wysłany: 6 Mar 2013, 07:23   

kowalik napisał/a:
czy można skrócić seryjne sprężyny

Jeśli ktoś Ci podsunął taki pomysł, to przestań go słuchać :)
Jak chcesz obniżyć auto na seryjnych amortyzatorach to odłóż sobie 300zł na sprężyny MTS :-)

Qzyn 

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i/104KM
Wysłany: 6 Mar 2013, 07:33   

Kowalik oczywiscie ze mozna obciac. Ale to rozwiazanie niesie za soba wiele minusow nie wartych oszczednosci wynikajacej z niekupienia sprezyn sportowych.
Seryjne sprezyny czesto na koncu maja inna srednice - obcinajac to masz problem z dobrym jej osadzeniem w talerzu amortyzatora.
Do tego zeby dobrze lezala musisz koncowke zagrzac i sklepac na odpowiedni ksztalt.
Istnieje ryzyko ze taka sprezyna peknie jesli bedzie to zrobione zle.
Dodatkowo krotsza sprezyna seryjna dalej ma seryjna twardosc - czyli krotsza bedzie szybciej dobijac.
Kiedys tak robilismy jak zaczynalem sie scigac a nie bylo pieniazkow na nic ani za bardzo czesci na rynku.
W dzisiejszych czasach zdecydowanie nie polecam.

kowalik 

Wysłany: 6 Mar 2013, 16:16   

Aha rozumiem dziękuję serdecznie za pomoc koledzy teraz powoli będę ruszał z modyfikacjami fofi od kwietnia bo teraz niedawno zaczołem pracować od 18 lutego także pierwsza pensja będzie malutka akurat na paliwo na marzec:)
tylko że jest pewne ryzyko zrobienia gleby. Bo po zrobieniu gleby będę musiał uważać na ten nieszczęsny włącznik cofania heh :)

EDIT:

Witam ponownie mam mały problem myślę że moglibyście mi pomóc otóż niepokoi mnie spalanie zatankowałem do pełna i jeździłem tylko 80 km/h i zostało tylko w baku 15 litrów a od pełnego jest zrobione zaledwie 350 km i druga żecz od wczoraj temperatura mnie niepokoi dojdzie tylko do N i dalej nie idzie.
dziś rano jechałem było to samo doszła tylko do N i koniec.
Zastanawiam się czy czasami czójnik temperatury nie poszedł bo moim zdaniem spalanie też ma za duże spowodowane niedogrzaniem silnika prosze pilnie o pomoc

ile powinno zrobić sie km-ów na pełnym baku?? benzyna
Ostatnio zmieniony przez Parzych 20 Kwi 2013, 02:09, w całości zmieniany 1 raz  

Bezimienny 

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: C
Silnik: 1.6i/104KM
Imię: Łukasz
Wysłany: 16 Mar 2013, 15:39   

Nie sprawdzaj ile km robisz na baku tylko ile spala na 100km, wjeżdżasz na stacje tankujesz do pełna (jedyny sposób na dokładny pomiar) robisz tak powiedzmy ok 200km i znów do pełna, proste dzielenie (np jeśli przejechał być 212km i auto spaliło by 18litrów to obliczasz tak 18 podzielić na 2,12 i wychodzi spalanie w litrach na 100km.

P.S Używaj słownika lub chociaż postaraj się pisać bez tak rażących błędów.

kowalik 

Wysłany: 16 Mar 2013, 15:53   

A z tą temperaturą cieczy?? Dojdzie tylko do litery N i dalej nie idzie czy to znaczy że jest walnięty czujnik??

Dual 

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: RS
Silnik: 1.8i16V/130KM
Wysłany: 16 Mar 2013, 16:40   

Czujnik? Myśle że powinien być sprawny, może termostat sie zawiesił i obieg cieczy jest cały czas otwarty. Ogrzewanie działa jak wcześniej? czy dłużej się wnetrze nagrzewa?

kowalik 

Wysłany: 16 Mar 2013, 23:20   

Właśnie wnętrze się dłużej nagrzewa.
Bo ja na razie nie mam tego elektrozaworu nagrzewnicy tylko na krótko rurki połączone są ale wcześniej grzał moment to się zaczęło od wczoraj może termostat sie przywiesił jak piszesz bo temperatura jest niska i przez to spalanie jest większe
jutro przejadę się trochę ostrzej i zobaczę czy chłodnica jest ciepła

EDIT:

Odpaliłem samochód chodził 20 min
co się okazało od termostatu co idą te 2 przewody jeden gruby drugi mniejszy
ten gruby jest całkowicie zimny
a ten mniejszy gorący i chłodnica też jest cała zimna co może być walnięty termostat??
temperatura doszła do połowy i dalej nic
Ostatnio zmieniony przez Parzych 20 Kwi 2013, 02:11, w całości zmieniany 1 raz  

Dual 

Wersja: RS
Wysłany: 19 Mar 2013, 18:37   

Jeśli ten gruby wąż jest zimny(idący do chłodnicy) znaczy że termostat zamkniety.
Powinieneś ją rozgrzać do momentu otworzenia sie termostatu i późniejszego załączenia wentylatora.
Jest zima także silnik łatwo stygnie, najlepiej odpalic niech chwile pochodzi na wolnych(~4-6minut starczy) a puźniej trzymać na gazie w okolicy 2 - 2,5 tysieca obrotów na min.
Jesli wszystko sprawne temperatura powinna ładnie piąć się do góry :yes:
Jak wentylator się włączy a wskazówka dalej bedzie stała jak stoi znaczy ze jest uszkodzony czujnik (bądź wskaźnik na zegarach w co wątpie) a cały układ jest sprawny.
Musisz wziąć pod uwage też fakt ze masz jakby drugą chłodnice w układzie tylko mniejszą czyli nagrzewnice przy której nie masz zaworu :hammer:

PS. Możesz odpiąć samą wtyczke od czujnika a temperatura na zerach bedzie szła szybko do góry, wyeliminujesz uszkodzenie zegarów.

kowalik 

Wysłany: 19 Mar 2013, 22:26   

Aha wielkie dzięki wszystko jest ok wszystko sprawdziłem i jest ok wystarczyło przeczyścic kostkę od wentylatora.

EDIT:

Wreszcie warunki pieniężne pozwalają na zmiany i naprawy o tóż co zostało zrobione małe podsumowanie
włącznik cofania
olej do skrzyni
pompka spryskiwaczy
łączniki staba
wszystkie filtry
olej
elektrozawór nagrzewnicy
blacharka po części (zostało uszkodzenie po pługu śnieżnym)
złącze elastyczne

zostało jeszcze chłodnica, olej zmiana na półsyntetyk obecnie mineral, sprzęgło :)
już niedługo kolejne zmiany w przyszłym tygodniu sportowe springi -40 przyciemnianie lamp tylnych kapcie 14 narazie na stali podświetlenie wnętrza na niebiesko

EDIT:

Witam po dłuższym czasie otóż mechanika cała fiestki została ogarnięta w tym przyciemnione lampy zrobiony pas przeciw słoneczny koła stalowe 14 opony 165/65 reszta potem jak będzie fundusz
jeszcze została do zrobienia 2 wgniecenia ale to już niedługo
Na szybach trochę bąbelków wyszło ale to będzie poprawiane
Ostatnio zmieniony przez Parzych 20 Kwi 2013, 02:20, w całości zmieniany 2 razy  

modell1 
Moderator

Silnik: 1.6i16V/100KM
Imię: Marcin
Wysłany: 15 Kwi 2013, 21:34   

Kolego nie obraź się ale dla mnie felgi tragedia. Pomaluj je na czarno. Co do auta popraw szyby bo widać to nawet na zdjęciach. Na żywo pewnie jeszcze bardziej. Proponuję wymontuj szybę, będziesz miał łatwiej. I na koniec zrób coś w końcówką wydechu. :-) :-)

mieszko 
Naczelny spamer F.K.P.

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: 1.0/80KM
Imię: Mieszko
Wysłany: 15 Kwi 2013, 21:37   

modell1, spokojnie, tragedii nie ma ale d... też nie urywa. Napisał że będzie poprawiać, poczekajmy na efekt końcowy. Może nie będzie aż tak źle. Ale co do felg i szyb to się zgadzam :)

DemptD 
Moderator

Wersja: Trend
Imię: Jacek
Wysłany: 15 Kwi 2013, 21:48   

lampy to jest tragedia, tylko czekać aż ktoś Ci wjedzie w dupsko i powie, że to Twoja wina bo miałeś lampy przyciemnione kij wie czym i nie widział, że hamujesz.. hubi sprzedaje białe mhw za bezcen.. LEKKO je psiknąć jak Marcin w śliwce i będzie mjut, a teraz to tragedia.. felgi pominę.. :9:

Ev_ 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Imię: Ewelina
Wysłany: 16 Kwi 2013, 20:30   

Panowie, skąd w Was tyle jadu? Tak Koledze skrzydła podcinać..... :krzesłemgo: O gustach się podobno nie dyskutuje :tyłek:

A tak do rzeczy:

Kolega powinien konstruktywną krytykę przyjąć, przełknąć i zadziałać, a nie się obrażać jak dziecko i foty zabrać gy

kowalik 

Wysłany: 16 Kwi 2013, 22:47   

Dzięki masz racje każdy ma swój gust akurat mnie tak się podobają fele itd ale folie na szybach będę zmieniał
A nie obraziłem się ale jak ktoś ma pisać że beznadzieja i wogóle to po co wstawiać zdjęcia <wow>

EDIT:

Niedługo będe zmieniał folie na drugą także nie będzie już bąbli a lampy wydają się czarne ale w rzeczywistości świecą normalnie, jest widać wszystko, są malowane specjalnym sprayem
Ostatnio zmieniony przez Parzych 20 Kwi 2013, 02:25, w całości zmieniany 1 raz  

modell1 
Moderator

Silnik: 1.6i16V/100KM
Imię: Marcin
Wysłany: 18 Kwi 2013, 19:30   

Witaj no to miodzio. Czekamy za efektem :) . Co do lamp uważaj na policje oni nie lubią takich modów. Jak miałem BISa to co chwilę się czepiali.

Czekamy za efektem i nowymi fotami :-) :-) :-)

kowalik 

Wysłany: 18 Kwi 2013, 19:35   

ok dziś jak wracałem z roboty akurat stali tak się przyglądali ale jakoś nie zatrzymali także zależy jaki się trafi policjant a fele chyba narazie zostawię.

Ostatnio zmieniony przez Parzych 30 Kwi 2013, 21:05, w całości zmieniany 4 razy  

Parzych 
Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wysłany: 26 Kwi 2013, 00:05   

Ranty felg pasują do nadwozia :ok: , ta rura przed stożkiem jednak trochę dziwnie wygląda...
BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego

kowalik 

Wysłany: 26 Kwi 2013, 20:43   

Na razie jest taka prowizorka ale będzie poprawiane tą rurkę wywalę a zrobię inaczej
Filter już poprawiony lepiej wygląda moim zdaniem

Witam ponownie zgodnie z obietnicą poprawiona folia na szybach z atestem

kowalik 

Wysłany: 2 Maj 2013, 20:26   

Witam wstawiłem obiecane fotki

Zdjęcia robione po świeżo umytym samochodzie

Odpowiedz do tematu