|
[MK5] Nie działają elektryczne szyby |
Autor |
Wiadomość |
Lisek1100

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.25i/75KM
Imię: Tomek
|
Wysłany: 6 Lut 2013, 21:32 [MK5] Nie działają elektryczne szyby
|
|
|
Witam, mam problem z szybami tzn, zawsze dzialaly bez problemu od jakiegos czasu nie otwiera mi sie od strony kierowcy, kiedy rozebralem boczek dostalem sie do silniczka by sprawdzic optycznie co jest,po rozkreceniu zobaczylem ze niby wszystko ok. Szczotki dobre, styki ok nic nie popalone , >po zlozeniu szyba dzialala jakies kilka dni,> po ponownym rozlozeniu silniczka znowu dzilaly kilka tygodni, i tak kilka razy, Prad do silniczka dochodzi po wlaczeniu wlacznikiem w gore w dol wiec prad dochodzi., teraz nie dzila mi druga szyba ale jeszcze nie rozbieralem bo zimno na dworzu,:). jak ktos wie co moze byc to prosze o kontakt na gg przeciez nie bede co chwile rozbieral drzwi bo juz mam dosyc,.. Zastanawia mnie jeszcze taka plaska kosteczka miedzy szczotkami w silniczku i niewiem czy to nie jest jej wina ze czasem laczy a czasem nie , ten kto rozbieral silniczek bedzie wiedzial o co kaman,. ale juz mi rece opadaj wiec prosze o pomoc, ...z gory dzieki |
_________________ COSWORTH |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 7 Lut 2013, 16:11, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 7 Lut 2013, 00:09
|
|
|
Skoro prąd dochodzi, a silniczek nie reaguje, to trzeba zmienić silnik lub oddać go do regeneracji.
Wyciągnąć, sprawdzić "na krótko", a jeśli nie rusza, to silnik/i kaputt.
Jeśli nie jesteś elektrykiem (a na to wygląda), to oddaj to fachmanowi i będziesz miał nowe szczotki, komutator, a może i przezwojony silnik (ale to ekstremum).
Inna rzecz, że przypadki padów silników są niezmiernie rzadkie... Moje stare działają po dziś dzień, a że musiałem tylko mechanizmy z szyną wymieniać, to już ze dwa silniki powędrowały w siną dal...
Prędzej obstawiałbym zmielenie linki na kole, które przychodzi na wałek silniczka - co nie znaczy, że to jednak nie może być pad silnika |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
Lisek1100

Wersja: Ambiente
Silnik: 1.25i/75KM
Imię: Tomek
|
Wysłany: 21 Lut 2013, 18:52
|
|
|
dzieki kolego. ale szczotki sa super , komutator tez, poprostu szyba czasem sie otworzy a czase nie terazostatnio nieche, jak wsiade i chce otworzyc to slychac jakby chcial otworzyc ale nie otwiera, takie :" cykniecie" slychac, . jak rozloze silnik i zloze to dziala a na drugi dzien juz nie, niewiem co moze byc, silnik suchy ,, linki posmarowane takze lekko chodzi szyba. niewiem |
_________________ COSWORTH |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 21 Lut 2013, 19:00
|
|
|
Może po prostu "ruszysz" słonikami, w których idą przewody albo samymi przewodami, które idą od słonika do silnika...
Warto nadmienić, że rozłączając przycisk ze strony kierowcy, przestaje działać szyba po stronie pasażera - więc może to też być kwestia sterowania (uszkodzone przewody, zwarcie lub inne przeboje). |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|