[MK6] Identyfikacja brakującej części przy silniku TDCi |
Autor |
Wiadomość |
sszymonek
Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Inna
Silnik: 1.4TDCi/68KM
Imię: Szymon
|
Wysłany: 3 Sty 2013, 12:40 [MK6] Identyfikacja brakującej części przy silniku TDCi
|
|
|
Proszę o pomoc w identyfikacji brakującej części, która wydaje mi się, że powinna się znajdować w miejscu mniej więcej jak na zdjęciu pierwszym, obok akumulatora. Piszę "wydaje mi się" ponieważ mam MK6 po lifcie i jej nie ma, natomiast MK6 przed liftem ona jest. Nie jestem pierwszym właścicielem mojej MK6 więc ktoś wcześniej musiał ją usunąć z niewiadomych przyczyn.
Do części tej dochodzą dwa przewody (wężyki) układu hamulcowego o ile dobrze kojarzę. Na zdjęciu drugim widać zaślepiony jeden z tych przewodów, który powinien dochodzić do brakującej części auta.
Co to za część i do czego służy?
Zdjęcie 1
Zdjęcie 2
Pozdrawiam! |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 4 Sty 2013, 08:12, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Laskosz

Model: Ford Fiesta Mk1`79
Wersja: RS
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Piotr
Wiek: 39 Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 2321 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 3 Sty 2013, 22:38
|
|
|
po co to 1 zdj? jest z innego miejsa niż 2
na 2 zdj widać przewód podciśnienia do serwa i zaworek jednokierunkowy
przy nadmiarze elektorniki nie dziwie sie że jest jedno wyjście zaslepione bo jest poprostu niepotrzebne
a u ciebie poprostu nie ma tego zaslepionego wyjścia czy ki dziad?
a już chyba kojarze
czy ten wężykl co tam masz to jest gdzieś podpięty czy tylko schodzi niżej akumulatora?
bo podejrzewam ze to węzyk z odpowietrznika akumulatora, bo aku masz nieoryginalny |
_________________ " zanim zadasz pytanie - poszukaj może jest już gotowa odpowiedź " |
Ostatnio zmieniony przez Parzych 3 Sty 2013, 23:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
sszymonek
|
Wysłany: 4 Sty 2013, 07:42
|
|
|
Kolego - jeśli masz MK6 przed liftem, otworzysz maskę i spojrzysz na lokalizację zaznaczoną na zdjęciu 1 to zapewne zobaczysz pewną część w czarnopodobnej, plastikowej obudowie, przymocowaną do karoserii (przypomina mi ona pompkę spryskiwacza np od malucha) i dochodzą do niej dwa wężyki - jeden z lokalizacji zaznaczonej na zdjęciu 2, drugi gdzieś zza silnika.
U mnie na zdjęciu 1 nie ma tej części, a oglądałem inną MK6 przed liftem i ona tam była; dlatego zastanawiam się dlaczego jej u mnie nie ma i za co jest ona odpowiedzialna skoro bez tego podzespołu nie zauważyłem jakichś nieprawidłowości w prowadzeniu auta. |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 26 Kwi 2007 Posty: 8085 Skąd: WawaTeam/Praga
|
Wysłany: 4 Sty 2013, 11:54
|
|
|
sszymonek, to że w przedliftowych była tam jakaś część, nie oznacza że w poliftowych ona występowała... Zajrzyj do innej poliftowej i jak ta część tam będzie, to wtedy będzie oznaczało że Ci czegoś brakuje, bo na razie podpierasz się przedliftową... |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
 |
|
|
|
 |
sszymonek
|
Wysłany: 5 Sty 2013, 07:42
|
|
|
Doskonale Cie rozumiem, dlatego pomyślałem, że ktoś kto ma MK6 po lifcie, poświęci półtorej minuty na otworzenie maski i zobaczy przynajmniej czy ta część tam jest. Ja muszę dopiero gdzieś po komisach szukać fiesty żeby to sprawdzić. |
|
|
|
 |
artax
Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Sport
Silnik: 1.6TDCi/90KM
Imię: Darek
|
Wysłany: 5 Sty 2013, 10:32
|
|
|
Jesli masz gdzies w okolicy ASO to podjedz .Lepsza opcja niz komisy.
pzdr |
_________________ Jest 115 KM i 256 Nm |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12075 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 6 Sty 2013, 11:32
|
|
|
jeszcze prościej zasiąść do Google.pl |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
sszymonek
|
Wysłany: 18 Sty 2013, 07:28
|
|
|
Ostatecznie okazało się, że tego elementu nie ma w MK6 lift, sprawdziłem dwie inne fiesty i w nich nie było. Wygląda na to, że zaworek zwrotny widoczny na zdjęciu 2 jest od wersji przedliftowej. W MK6 lift nie ma po prostu trzeciego wyjścia na wężyk, jest tylko jedno wejście i jedno wyjście z zaworu. |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 26 Kwi 2007 Posty: 8085 Skąd: WawaTeam/Praga
|
Wysłany: 18 Sty 2013, 14:14
|
|
|
I wyszło jak z tym hipochondrykiem, co się skarżył lekarzowi, że go żona zdradza a mu rogi nie rosną... Lekarz mu na to że to tylko takie powiedzenie, i że na prawdę to nikomu zdradzanemu nie rosną rogi, na co hipochondryk z ulgą, a już myślałem że mam niedobory wapnia...
Niepotrzebnie martwiłeś się na zapas... |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
 |
|
|
|
 |
|