Przesunięty przez: Parzych 1 Gru 2012, 20:21 |
[MK6] Zniknęło podświetlenie zegarów |
Autor |
Wiadomość |
misiak
Model: Ford Fiesta Mk6`03
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.4TDCi/68KM
Wiek: 34 Dołączył: 28 Sie 2011 Posty: 314 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 30 Lis 2012, 14:51 [MK6] Zniknęło podświetlenie zegarów
|
|
|
Ma ktoś pomysł czemu zniknęło podświetlenie zegarów?
Wymieniałem oryginalne radio 2 DIN na radio 1DIN. Demontaż na spokojnie poszedł nie licząc tego że ktoś przede mną próbował i mam zmasakrowany panel sterowania nawiewem.
Generalnie podczas prac wcięło mi podświetlenie zegarów- prędkościomierz, obrotomierz, panel sterowania nawiewem. Totalne ciemności- czy to że w panelu sterowania nawiewem nie ma 2 żarówek może być przyczyną zniknięcia podświetlenie?? (po włączeniu postojówek mam tylko podświetlenie przełącznika świateł, pokrętła regulacji wysokości świateł oraz przyciski od szyb)
Bezpieczniki wszystkie sprawdzone. Wszystkie dobre. |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 30 Lis 2012, 19:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 26 Kwi 2007 Posty: 8085 Skąd: WawaTeam/Praga
|
Wysłany: 30 Lis 2012, 17:29
|
|
|
misiak napisał/a: | Generalnie podczas prac wcięło mi podświetlenie zegarów- prędkościomierz, obrotomierz, panel sterowania nawiewem. Totalne ciemności- czy to że w panelu sterowania nawiewem nie ma 2 żarówek może być przyczyną zniknięcia podświetlenie?? | Może się jakaś kostka/wtyczka od zegarów wypięła, brak 2 żarówek nawiewu nie powinien mieć wpływu na zegary... |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
 |
|
|
|
 |
misiak
Silnik: 1.4TDCi/68KM
Wiek: 34 Dołączył: 28 Sie 2011 Posty: 314 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 1 Gru 2012, 12:18
|
|
|
No właśnie już patrzyłem. Nie ma podświetlenia zegarów, sterowania nawiewu, włącznika awaryjnych i wczoraj wieczorem zauważyłem że także podświetlenia tablicy |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12076 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 1 Gru 2012, 12:39
|
|
|
Po pierwsze zły dział,,, po drugie jak zawsze w takiej sytuacji nie naprawisz via forum,,, chyba że chcesz żeby po kolei Ci mówić co masz sam sprawdzić,,, skoro bezpieczniki są OK, i dochodzi napięcie do przełącznika to trzeba sprawdzić czy jest za przełącznikiem, i tak dalej aż znajdziesz miejsce gdzie jest przerwa. Pomocny bywa schemat elektryczny auta.
Kod: | Przeniesione do właściwego, Parzych... |
|
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
Ostatnio zmieniony przez Parzych 1 Gru 2012, 20:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

|
Wysłany: 19 Gru 2012, 16:07
|
|
|
Kurna, wczoraj mnie spotkało to samo , bezpiecznik odpowiedzialny za zegary, konsolkę nawiewów i ośw. rejestracji jest sprawny (podmieniałem na nowy)... misiak, poradziłeś sobie z usterką |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
 |
|
|
|
 |
vwmg
Wersja: X100
Silnik: 1.3i/70KM
|
Wysłany: 19 Gru 2012, 23:43
|
|
|
Mi kiedyś również zdarzyło się coś takiego. Wszystkie światła świeciły normalnie problem był tylko z podświetleniem nawiewów i zegarów.
Wróciłem wtedy późno do domu i nie chciało mi się nic w aucie sprawdzać.
Następnego dnia sprawdziłem bezpieczniki, wszystkie były ok.
Pomogło kilkukrotne intensywne kręcenie przełącznikiem świateł, po kilku razach podświetlenie i zegary się zaświeciły.
Podejrzewam że w Twoim wypadku też przełącznik może być winien |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12076 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 20 Gru 2012, 06:50
|
|
|
vwmg napisał/a: | Pomogło kilkukrotne intensywne kręcenie przełącznikiem świateł, po kilku razach podświetlenie i zegary się zaświeciły. | Zegary zazwyczaj mają brane napięcie ze świateł pozycyjnych, w nowych autach dodatkowo są sterowane elektronicznie przez moduł by nie załączały się na automacie (jazda w dzień) więc przełącznik jako sprawcę bym raczej wykluczył,,, trzeba by sprawdzić skąd podświetlanie ma zasilanie (nie wiem czy podświetla się zawsze z pozycyjnymi, czy jest tak jak np. w Peugeotach, gdzie po zapalaniu silnika światła ruszają z automatu, ale by podświetlanie deski załączyć trzeba przekręcić jednak wajchę) |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

|
Wysłany: 20 Gru 2012, 20:16
|
|
|
Na 99,99% to nie włącznik, skoro światła się włączają... |
 |
|
|
|
 |
pawel182
Model: Ford Fiesta Mk6`05
Wersja: Inna
Silnik: 1.25i/75KM
|
Wysłany: 20 Gru 2012, 23:06
|
|
|
Od podświetlenia są bezpieczniki F33 (7,5A) F17(15A) [ewentualnie można jeszcze sprawdzić F40(10A) - ale ten jest chyba tylko od podświetlenia włącznika świateł] jak nie jeden z nich to na 99,99% włącznik świateł. |
_________________ Nic nie zastąpi dużej pojemności, a od dużej pojemności lepsza jest tylko....jeszcze większa pojemność |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

|
Wysłany: 22 Sty 2013, 18:08
|
|
|
pawel182 napisał/a: | Od podświetlenia są bezpieczniki F33 (7,5A) F17(15A) | Heh, dopiero teraz to doczytałem, dzięki pawel182... Problemem był spalony bezpiecznik F33, który u mnie na naklejce jest błędnie oznaczony tak (zielony):
A powinien być tak jak tu (fot. by smyr):
Bezpiecznik F20 odpowiada u mnie za kontrolki (oprócz pozycji/mijania) i wyświetlacz kilometrów/zegarek wraz z podświetleniem... F17 chyba nie sprawdzałem do czego u mnie służy... |
 |
|
|
|
 |
|