[Ogólny] Zetec i Duratec a zawór EGR... |
Autor |
Wiadomość |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wiek: 52 Dołączył: 26 Kwi 2007 Posty: 8085 Skąd: WawaTeam/Praga
|
Wysłany: 7 Lis 2012, 00:16 [Ogólny] Zetec i Duratec a zawór EGR...
|
|
|
Właśnie mnie Hubi_2006 uświadomił, że mam zawór EGR:
I przypomniało mi się, że po wymianie kolektora ssącego zapomniałem mu podpiąć wtyczkę i na zimnym silniku podczas jazdy nic się nie działo... Nie wiem czemu ale wydawało mi się, że tylko diesel-e miały EGR i zaślepienie go dodawało żwawości... Czy w Zetecu/Duratecu zmieni coś odłączenie/zaślepienie EGR-a |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
 |
|
|
|
 |
Fordon

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Inna
Silnik: ST 170
Imię: Konrad
|
Wysłany: 7 Lis 2012, 08:12
|
|
|
To jest tylko solenoid sterujacy podcisnieniami do EGR, wiec jesli jest nie podpiety to zam zawor sie nie rusza.
Zarowno bezyniak jak i diesel posiada zawor EGR. |
|
 |
Wisni@

Model: Ford Fiesta Mk6`02
Silnik: 1.4i16V/80KM
Imię: Szymon
|
Wysłany: 7 Lis 2012, 15:50
|
|
|
Ciekawe w jakim położeniu jest zawór egr jak jest odpięta wtyczka |
_________________ Czarna Zdzira By Wisni@
 |
|
|
|
 |
Fordon

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Silnik: ST 170
Imię: Konrad
|
Wysłany: 7 Lis 2012, 20:23
|
|
|
Wisni@, na logike zawor EGR to nic innego jak zaworek oparty na sprzezynie ktora powoduje zamkniecie obiegu, co za tym idzie, jezeli nie jest podawane podcisnienie (bo tylko to wystepuje w wolnossaku) to zawor jest w pozycji zamknietej... To samo masz w glowicy... zawor i sprezyna ---> bez nacisku zawor zamkniety---> nacisk krzywki zawor otwarty... ta sama analogia tyle ze podcisnieniowa (lub elektroniczna bo tez takie EGR-y wystepuja)... ssanie o wartosci 0,6-0,8 bara wytwarzane przez silnik powoduje otwarcie solenoidu z sygnalu ECU, po czym owe podcisnienie ssie przez krociec pokonujac przy tym sile sprezyny podciagajac zawor do gory i otwieramy obieg ...
W razie nie jasnosci www.wikipedia.pl |
|
 |
hubi_2006

Model: Ford Fiesta Mk4`99
Wersja: Techno
Silnik: 1.25i/75KM
Imię: Hubert
Wiek: 37 Dołączył: 03 Cze 2007 Posty: 1479 Skąd: Kruszwica
|
Wysłany: 7 Lis 2012, 20:48
|
|
|
Fordon, ale ja nadal nie rozumiem czy usunięcie EGRu coś daje? |
_________________ Powyższy post nie ma na celu obrazy czytelnika. Wszelka nadinterpretacja jego treści może wynikać z przypadku lub celowego doszukiwania się nieistniejących treści obraźliwych, jak i pogardliwych.
ebesz szkerebe debesz (R) |
|
|
|
 |
Stunt_Man
Niereformowalny
Model: Inne auto
Silnik: Inny
Imię: Domi
|
Wysłany: 7 Lis 2012, 20:51
|
|
|
czysty silnik |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

|
Wysłany: 7 Lis 2012, 21:17
|
|
|
Dobra, dziś po 15 km odłączyłem wtyczkę od tego badziewia i zrobiłem 15 km w powrotną drogę, w zasadzie chyba nic się nie zmieniło... Powiedz mi Fordon, czy po odpięciu tego solenoidu EGR nie będzie się otwierał nie puszczając spalin do dolotu czy będzie wręcz odwrotnie |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
 |
Ostatnio zmieniony przez Parzych 7 Lis 2012, 22:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Stunt_Man
Niereformowalny
|
Wysłany: 7 Lis 2012, 21:31
|
|
|
Parzych napisał/a: | Powiedz mi Fordon, czy po odpięciu tego selenoidu EGR nie będzie się otwierał nie puszczając spalin do dolotu czy będzie wręcz odwrotnie |
Fordon napisał/a: | na logike zawor EGR to nic innego jak zaworek oparty na sprzezynie ktora powoduje zamkniecie obiegu, co za tym idzie, jezeli nie jest podawane podcisnienie (bo tylko to wystepuje w wolnossaku) to zawor jest w pozycji zamknietej.. |
|
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

|
Wysłany: 7 Lis 2012, 21:42
|
|
|
Stunt_Man, czytałem, ja teraz o ten solenoid pytam... |
 |
Ostatnio zmieniony przez Parzych 7 Lis 2012, 22:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Stunt_Man
Niereformowalny
|
Wysłany: 7 Lis 2012, 22:10
|
|
|
solenoid to elektrozawór który otwiera przepływ gdy dostanie napięcie
czyli jak nie ma kabla to nie ma przepływu... |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

|
Wysłany: 7 Lis 2012, 22:14
|
|
|
Czyli jak jest odłączony i zamknięty to nie otwiera EGR-a i spaliny nie lecą do dolotu, dobrze kombinuję |
 |
|
|
|
 |
Stunt_Man
Niereformowalny