[MK6] Przekaźniki pod siedzeniami |
Autor |
Wiadomość |
aro1125
Model: Ford Fiesta Mk6`05
Wersja: Inna
Silnik: 1.6/96KM
Imię: Arek
|
Wysłany: 2 Sie 2010, 16:01 [MK6] Przekaźniki pod siedzeniami
|
|
|
Witam !!!
Niedawno kupiłem sobie Forda Fiestę 1.6 diesel z 2005 roku i odkryłem, że zarówno pod siedzeniem kierowcy jak i pasażera znajduje się jakiś przekaźnik. Wygląda na to że kable od niego wędrują w głąb siedzenia. Kumpel zasugerował mi, że prawdopodobnie służą one do podgrzewania przednich siedzeń, ale w ofercie kupna samochodu nie było podane, że ma on podgrzewane siedzenia w wyposażeniu. Nie ma też żadnego przycisku którym można by było włączać tą funkcję. Czy ktoś wie do czego służą te przekaźniki ?? Proszę o pomoc.
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 3 Sie 2010, 00:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bidżej

Model: Inne auto
Silnik: Inny
Imię: Bartek
Wiek: 38 Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 4784 Skąd: Stuttgart
|
Wysłany: 2 Sie 2010, 16:05
|
|
|
najprawdopodobniej od poduszek powietrznych w oparciach siedzeń, ewentualnie od pirotechnicznych napinaczy pasów. |
_________________ www.twojrobot.blogspot.com |
|
|
|
 |
pP

Imię: Paweł
|
Wysłany: 2 Sie 2010, 16:12
|
|
|
to są przekaźniki od czujnika ciężaru, który określa czy ktoś siedzi lub nie i wtedy wyświetla że pasy nie zapięte, odpala poduchy itd..bardzo często te kostki się poluzowują (szczegolnie jak ludzie wiele razy zmieniają połozenie fotela) i wtedy pali się kontrolka poduch |
_________________ Ex
BlackRS
BlackST |
|
|
|
 |
bidżej

Imię: Bartek
Wiek: 38 Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 4784 Skąd: Stuttgart
|
Wysłany: 2 Sie 2010, 16:15
|
|
|
z tego co mi wiadomo, taki czujnik rzadko bywa po stronie kierowcy (nie było go chociażby w mondku MK3). takich czujników nie ma też fiesta MK5 mojej rodzicielki, a kostki pod oboma siedzeniami są (siedzenia z poduchami). więc nie mówię, że na pewno nie, ale raczej chodzi o poduszki |
_________________ www.twojrobot.blogspot.com |
|
|
|
 |
pP

Imię: Paweł
|
Wysłany: 2 Sie 2010, 16:17
|
|
|
w każdym bądź razie jest to moduł odpowiadający za poduchy, napinacze pasów tak jak napisałeś wcześniej |
_________________ Ex
BlackRS
BlackST |
|
|
|
 |
drajcyss
Model: Ford Fiesta Mk4`96
Wersja: Flair
Silnik: 1.8D/60KM
Imię: Dawid
|
Wysłany: 18 Paź 2012, 19:57
|
|
|
też mam jakieś przewody przy siedzeniu kierowcy i pasażera, poduszke mam tylko w kierownicy, więc po co są te kable u pasażera? (MK4) |
_________________ POWER OF DIESEL! |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 26 Kwi 2007 Posty: 8085 Skąd: WawaTeam/Praga
|
Wysłany: 18 Paź 2012, 20:38
|
|
|
drajcyss, czytamy ze zrozumieniem: pP napisał/a: | napinacze pasów |
|
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
 |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.