[MK4] Czujnik biegu wstecznego MK4 - demontaż |
Autor |
Wiadomość |
rafantek
Model: Ford Fiesta Mk4`96
Wersja: Ghia
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 6 Gru 2010, 02:15
|
|
|
O własnie, ale widze ze tylko 3x tanszy.
Ad meritum, do wyjecia - odkrecic 2 srobki i podwazyc zeby wyszedł z o- ringu.
Drugie, sprawdzic czy na krótko w kostce jak zewrzesz kable to działa wsteczne
trzy
Aspirek napisał/a: | gdyby nie przegląd to bym kupił czujnik ;p |
jak rozumiem rzeczone 160zł poszło na przeglad zamiast na czujnik, a nie ze dlatego ze przeglad to robił włacznik na kablu. |
_________________ Mechanika - Elektryka!!! Warsztat - adres: Niezapominajki 1
Ford - porady, naprawy (mechanika - elektryka) WDS-programowanie, diagnostyka, czesci
Mail: serwis@fordscorpio.pl tel: 791 054 854 Gadu-Gadu: 765214 |
|
|
|
 |
Aspirek [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Gru 2010, 12:31
|
|
|
jackrzec napisał/a: | Aspirek napisał/a: | gdyby nie przegląd to bym kupił czujnik | Dziwne, u mnie ten numer by nie przeszedł, bo diagnosta sam siada do auta i wszystko sprawdza - włącza wsteczny i wyłazi z auta i patrzy czy świeci czy nie. |
teraz nie jestem w stanie ale czy na zgaszonym silniku wsteczne światło działa ? bo jakoś nie wyobrażam sobie tego jak on wysiada na włączonym silniku z włączonym biegiem ;p chyba że na rolkach ;] a co do tego czy by przeszedł hmm chyba jakby nawet o tym wiedział to w końcu jest sprawne światło ;p a w jaki sposób załączane to już inna sprawa |
|
|
|
 |
bidżej

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Bartek
Wiek: 38 Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 4784 Skąd: Stuttgart
|
Wysłany: 7 Gru 2010, 12:33
|
|
|
wystarczy włączyć zapłon - w tym położeniu kluczyka działa cała elektryka auta |
_________________ www.twojrobot.blogspot.com |
|
|
|
 |
jackrzec
Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk7`12
Wersja: Titanium
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 30 Cze 2005 Posty: 2573 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 7 Gru 2010, 19:24
|
|
|
Aspirek napisał/a: | teraz nie jestem w stanie ale czy na zgaszonym silniku wsteczne światło działa ? | Tak
Aspirek napisał/a: | jakoś nie wyobrażam sobie tego jak on wysiada na włączonym silniku z włączonym biegiem | Silnik jest zgaszony, ale zapłon jest włączony (to chyba oczywiste że na pracującym silniku tego nie robi)
Aspirek napisał/a: | a co do tego czy by przeszedł hmm chyba jakby nawet o tym wiedział to w końcu jest sprawne światło | Według przepisów światło wsteczne musi się włączać automatycznie po włączeniu biegu wstecznego (a nie oddzielnie).
Dziennik Ustaw z 2003 r. Nr 32 poz. 262 |
_________________ Mk3,5 '95 Classic 1.1i/50KM + Mk3,5 '95 Fun 1.3i/60KM,-->
Fiesta Mk4 '99 Ghia 1.25/75KM,--> Fiesta Mk7 '12 Titanium 1.25/82KM + Focus Mk3 '12 Titanium 1.6 EB/150KM |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12076 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 7 Gru 2010, 19:43
|
|
|
Sorry, ale na wszystkich stacjach diagnostycznych jakich byłem diagnosta siedział w aucie i se migał światłami i tak dalej,,, zadu z auta nie ruszał bo do kola zawsze były lustra i dobrze widział co się świeci a co nie,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
|
|
|
 |
miazgos
Model: Ford Fiesta Mk4`97
Wersja: Inna
Silnik: 1.8D/60KM
Imię: Rafał
|
Wysłany: 22 Sie 2011, 11:21
|
|
|
witam mój problem polega na tym że nie mogę w mojej skrzyni znaleźć czujnika wstecznego. tak jak ktoś pisał czujnik znajduje się po lewej stronie skrzyni (od strony zderzaka pod akumulatorem) dowcip polega na tym że w opisanym miejscu jest zaślepka w kształcie śruby od strony zderzaka i przykręcana na dwie śrubki blaszka o kształcie podobnym do czoła czujnika. dodam że auto kupiłem tydzień temu za 2000 bo pilnie potrzebowałem autka na wyjazd. po wyjeździe miał być sprzedany ale już zagościł w moim sercu i zostanie w rodzinie na dłużej. chciałbym w nim zrobić wszystko na cacy skoro ma jeszcze długo służyć. auto jest na pewno powypadkowe (miało skasowany przód i lewy błotnik. wiązki są puszczony byle jak i jest kilka luźnych przewodów (np czarny i niebiesko-czarny). ciężko dojść co do czego jest wiec jak by ktoś miał pomysł jak to ogarnąć to będę wdzięczny.
P.S. fiesta mk4 1.8d ze sprzęgłem podejrzewam hydraulicznym |
|
|
|
 |
drajcyss
Model: Ford Fiesta Mk4`96
Wersja: Flair
Silnik: 1.8D/60KM
Imię: Dawid
|
Wysłany: 16 Paź 2012, 22:28
|
|
|
u mnie jest podobnie jak u miazgos czujnik w skrzyni jest sprawny ale odcięty z przwordów, wystają z niego tylko dwa druciki o długości 1-2 mm. nie ma żadnych kabli do których mógłbym podłączyc ten czujnik, poza jedną kostką która ma kable koloru czarnego i czarno pomarańczowego. jeśli nie są one od światła wstecznego to od czego mogą być? |
_________________ POWER OF DIESEL! |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.