|
[MK3] Podłączenie wymiennika ciepła / chłodnicy oleju |
Autor |
Wiadomość |
Fordon

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Inna
Silnik: ST 170
Imię: Konrad
|
Wysłany: 18 Kwi 2012, 00:22
|
|
|
Kolego konxx91, nie oczekuj cudu, to jest tylko dla wstepnego grzania oliwy i chlodzenia jej przy lekkim palowaniu po czym paass... i jazda spokojna bo przeplyw oliwy jest szybszy niz plynu, ktorego masz 2 razy wiecej...
Jesli upalasz woz na maxa i do upadlego to niestety klania sie chlodnica oleju + podstawka + weze...
Zolwik jaki olej silnikowy wytrzymuje 160*C zeby nie zerwal filmu olejowego z elementow takich jak panweki, cylindry, ulozyskowania walka rozrzadu + samoregulatory... |
|
 |
Żółwik Tuptuś
Ninja TEAM

Model: Ford Fiesta Mk1`81
Wersja: Turbo
Silnik: Inny
|
Wysłany: 18 Kwi 2012, 06:36
|
|
|
Fordon, - napisałem, że po osiągnięciu tej temperatury KAŻDY jest do wymiany. Nie myślisz chyba, że mówiłem o rozgrzaniu oleju w misce do takiej temperatury
Olej nie nagrzewa się równomiernie w całej swojej objętości i w każdym miejscu silnika. Najgorętsze (w N/A) miejsce to głowica przy zaworach, ewentualnie denka tłoków przy silniku z natryskami, więc to tam olej będzie najszybciej łapał temperaturę.
Co z tego, że spadając do miski jego temperatura nieco spadnie i na panewnki ( ogólnie magistralę) czy na gładzie pójdzie już chłodniejszy. To już będzie szmelc. |
_________________ Wanna Rallye Team
&
Bad Boys Racing Team
ADHD/Adrenaline |
Ostatnio zmieniony przez Żółwik Tuptuś 18 Kwi 2012, 06:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Żółwik Tuptuś
Ninja TEAM

Model: Ford Fiesta Mk1`81
Wersja: Turbo
Silnik: Inny
|
Wysłany: 18 Kwi 2012, 06:40
|
|
|
Aha - żebym nie został źle zrozumiany - w przypadku silnika z chłodnicą oleju olej po przepałowaniu także jest do wymiany
Jedyne co to zjawiska o których pisałem powyżej, które nieco później spowodują zjawiska o których pisał Fordon wystąpią nieco później. |
_________________ Wanna Rallye Team
&
Bad Boys Racing Team
ADHD/Adrenaline |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|