[MK3] Projekt "zielono mi" |
Autor |
Wiadomość |
Dawidoff4
Klubowicz
Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Dawid
Wiek: 42 Dołączył: 05 Kwi 2009 Posty: 307 Skąd: Rakoniewice
|
Wysłany: 17 Cze 2011, 22:50
|
|
|
felunek zadżebisty i dobrze zrobiony ... ale pierwszy na ten pomysł nie wpadłeś |
_________________ były Fiesty (5x MK3, 3x MK4, 1x MK5) i Puma
był Citroen Saxo
był Fiat 126P
był Nissan Micra K11 SuperS
był VW Polo 6N2 GTI
był Seat Arosa
jest Kia Ceed II Kombi
 |
|
|
|
 |
Cristodius

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Silnik: 1.6i8V/110KM
Imię: Krzysztof
|
|
|
|
 |
Cristodius

|
Wysłany: 29 Sty 2012, 15:27
|
|
|
Z tego względu że ostatnio na forum wpadam aby przejrzeć tematy a nie zbytnio się udzielać postanawiam wstawić parę fotek aby zobrazować dokonane zmiany w świecie moich autek. Niestety czasu zbytnio nie posiadam/posiadałem aby być aktywny na forum w skrócie opisze jakie zmiany doszły przez ponad pół roku.. a wyglądało to tak..
mała kosmetyka wyglądu silnika co by dobrze to wyglądało po otwarciu pokrywy silnikowej...

dostała nowe kierunki...

nowy filtr powietrza...

nowy fotel kierowcy... na jednym zdjęciu widać dorobione mocowanie,dorabiałem je sam i powiem że całkiem dobrze się spisuje. fotel jest stabilny... choć mogłem kupić głębszy no ale drugi kupie lepszy a ten pójdzie dla pilota

później niestety było gorzej, po wymianie paska rozrządu który został wymieniony przed wakacjami zrobiłem jakieś 1400 km po Polsce a kiedy pojechałem do Wrocławia we wrześniu niestety silnik dostał kontuzji i Fieścinka wrócić do Torunia o własnych siłach już nie potrafiła. tak więc powrót wyglądał tak...

tak więc silnik został wyjęty i czeka do dziś na pieniążki które zbieram aby zrobić go tak jak chciałem lecz bez turbienia bo dla mnie Fieścinka ma mieć moc i odpowiedni moment ale do kjs a nie na jakiś street night racing czy coś w tym stylu...więc silnik trafi prawdopodobnie do specjalnej firmy razem budą bo potrzebna też mi jest klatka zgodnie z załącznikiem. z wyjęcia silnika mam bardzo kiepskie fotki ale wstawię tak dla obrazu tej operacji... ogólnie to nie miałem jak i gdzie ale się udało po dość dobrym pomyśle z wyciągarką...

w międzyczasie zakupiłem już 3 z kolei a 4 w mojej małej rodzinie Fiestkę...prawie pełen oryginał ponieważ tylko brak ori felg. z kompletna dokumentacja w której znalazłem dokument potwierdzający że Fiestkę kupiła sobie jakaś pani w salonie Forda w Hiszpanii i wtedy zaczęła sie jej historia..

niestety czarna musi przejść kapitalny remont karoserii, dostać nowe zawieszenie więc postanowiłem przełożyć silnik do zielonej jest to już 3 silnik w tej budzie. z tej operacji zdjęcia są już tylko po przełożeniu..

ImageShack.us
później doszło do odciążania Fiesty ze zbędnych gramów gdyż ma być to rajdówka i to samo będzie z czarną...

właśnie przy wyrzuceniu dywanika i wygłuszeń okazało się ze jest parę rzeczy do zrobienia...
strona lewa w nadkolu dość spora dziura której w ogóle nie było widać dopiero jak zacząłem skrobać zrobiła się taka :

no i prawa strona dość spora dziura przy nadkolu i 30 cm progu dostało korozję i to dość ostrą:

później wystartowaliśmy na kjs'ie i choć to był nasz debiut poszło nam całkiem dobrze, a z tego względu że dajemy z siebie wszystko i zawsze coś może wpaść nam pod podwozie lub koło fiesta zaczyna łapać na dolnym przednim pasie "zęby"
czarna pożyczyła nam maskę na rajdzik jak widać poniżej..

jeśli chodzi o dalsze przedsięwzięcia to jest ich wiele, tak wiele że nie chce się pisać ale na bieżąco w miarę możliwości i czasu będę informował o zmianach. przy fieście zostało dokonanych wiele napraw eksploatacyjnych, typu: wymiana drążków kierowniczych, sworzni wahaczy, do aktualnego silnika także została przełożona chłodnica oleju, nowy olej (Castrol EDGE sport 10w60), filtr powietrza, lekko odetkany wydech ale 2,5 cala rura z kolankami także czeka na spawacza w garażu wiec jeśli będą pieniążki i czas to będę informował a w najbliższym czasie zostaną wymienione wszystkie możliwe gumy w zawieszeniu i prawdopodobnie jeśli starczy kasy jakieś lepsze amorki na przód na początek bo aktualne już mają okres przedawnienia
Pozdrowienia! |
_________________ Zielony demon
http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=56464 |
|
|
|
 |
Bezimienny
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: C
Silnik: 1.6i/104KM
Imię: Łukasz
Wiek: 33 Dołączył: 21 Mar 2010 Posty: 1185 Skąd: Torzym/ZG
|
Wysłany: 29 Sty 2012, 15:38
|
|
|
Cristodius napisał/a: |

|
Na pierwszej focie nieźle dupa latała, a na drugiej opona powiedziała papa?
P.s fajne masz warunki do modzenia, chciał bym mieć taki warsztat.
Pozdrawiam i życzę powodzenia |
|
|
|
 |
Cristodius

|
Wysłany: 29 Sty 2012, 15:48
|
|
|
Bezimienny na pierwszej focie ze względu na zbieg trudnych zdarzeń jechaliśmy na 4 różnych oponach a na drugiej focie jest uchwycone jedno z tych złych zdarzeń
ps. opona i felga powiedziała pa pa a garaż jest czasem zajęty gdyż to warsztat blacharsko dekarski |
|
|
|
 |
Rkalitka
Ninja TEAM

Model: Ford Fiesta Mk1`78
Wersja: CL
Silnik: 1.1/53KM
Imię: Roman
|
Wysłany: 29 Sty 2012, 23:28
|
|
|
Na YTP się nie chcesz przejechać?? |
_________________ "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi."
 |
|
|
|
 |
luk-90
Prince of Tor Kielce 2014

Wersja: SuperS
Silnik: ST 170
|
Wysłany: 29 Sty 2012, 23:57
|
|
|
hmm jakoś umknał Mi ten temat, baaardzo fajne wozidełko, możliwości modzenia masz spore. także tylko życzyć sukcesów |
_________________ ==> Co dwa wałki rozrządu, to nie jeden
Cytat: | Skąd wiesz, że masz 7,5s/100? Bo BMW 320i oraz 525i zostają w tyle | Tekst roku |
|
|
|
 |
Cristodius

|
Wysłany: 30 Sty 2012, 16:37
|
|
|
Rkalitka napisał/a: | Na YTP się nie chcesz przejechać?? |
a teraz wytłumacz mi co oznacza "YTP" bo ja wiem różne rzeczy ale jak normalny człowiek też dużo nie wiem |
|
|
|
 |
Bezimienny
|
|
|
|
 |
Cristodius

|
Wysłany: 30 Sty 2012, 17:16
|
|
|
yhmm rozumiem, jeśli będę miał jakieś finanse i bede w stanie doczłapać sie na każdą rundę do Poznania to oczywiście jestem chętny! zawsze można poznać nowych, doświadczonych, pasjonatów z którymi można wymienić sie doświadczeniami i czegoś sie od nich nauczyć
ps. mam dużo, strasznie dużo wydatków więc powiem ze na 50% bede |
|
|
|
 |
Cristodius

|
Wysłany: 9 Lut 2012, 21:54
|
|
|
mały up... fiesta dziś dostała buziaka w lewe tylne nadkole przy drzwiach, nie jest źle, jutro rzeczoznawca oceni, wyceni.
zrobię fotki i wstawię jutro.
pozdrowienia. |
|
|
|
 |
Cristodius

|
Wysłany: 10 Lut 2012, 14:04
|
|
|
Wczoraj koło 14 w Toruniu wjechał mi w bok pan w czerwonym Yarisie.byłem tak zbulwersowany że myślałem że klienta zabije na tym skrzyżowaniu ale przyznał sie, przeprosił i wszystko jest ok. Zadzwonił przy mnie do ubezpieczalni i powiedział że to on jest sprawcą, tu fotki robione dzis.
ps. wiem że jest brudna

edit: za godzinę przyjeżdża rzeczoznawca. |
|
|
|
 |
Bezimienny
|
Wysłany: 10 Lut 2012, 15:20
|
|
|
Ściągnąć boczek z tyłu walnąć ręką i odskoczy
A tak na serio to dobrze że nic poważnego
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Cristodius

|
Wysłany: 10 Lut 2012, 17:02
|
|
|
Struktury lakieru-blachy specjalnie na przyjazd rzeczoznawcy nie były ruszanie, choć nie powiem po stłuczce na parkingu kiedy spisywaliśmy opis szczegółowy zdarzenia z winowajcą podszedłem do Fieścinki i odruchowo przyłożyłem rękę aby wypchnąć blachę. W ostatnim momencie kiedy dotknąłem ręką blachy powstrzymałem sie... tak mi jej żal było a nie mogłem nic zrobić. Poczekam na ciepłe dni i zabiorę się za blacharkę.
zdjęcia po umyciu.

ps. Nie mam żadnych boczków, prócz przednich osłon drzwiowych,Fiesta z tyłu jak i z przodu jest goła, no prawie bo jeszcze jest pulpit i dwa fotele .
Rzeczoznawca powiedział że kasy na odremontowanie na bank będzie trochę z tego odszkodowania, kosztorys prześle pocztą elektroniczną na dniach. |
|
|
|
 |
madek

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Kuba
|
Wysłany: 10 Lut 2012, 17:30
|
|
|
Cristodius napisał/a: | tak mi jej żal było a nie mogłem nic zrobić. |
ludzie.. przecież to tylko auto |
_________________ była sobie RS`ka... |
|
|
|
 |
BuMeL
Model: Inne auto
Silnik: Inny
|
|
|
|
 |
madek

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Kuba
|
Wysłany: 10 Lut 2012, 20:39
|
|
|
BuMeL, no wiadomo stało się bubu fiestce i zawsze szkoda, ale to tylko blacha wyklepie sie |
_________________ była sobie RS`ka... |
|
|
|
 |
Cristodius

|
Wysłany: 10 Lut 2012, 21:36
|
|
|
wyklepać wyklepie, ale pomyśl o niej... ona już nie wróci do tej samej kondycji psychicznej co kiedyś
ale do rzeczywistych spraw... potrzebuje opisu, schematu jak ma być skonstruowany cały wydech 2,5 cala pod silnik 1,6 efi 104 konie. dokładnie- gdzie ma być umiejscowiona strumienica gdzie rura giętka. czy ktoś konstruował coś takiego kiedyś? potrzebuje informacji naprawdę fachowych. proszę o odpowiedzi |
|
|
|
 |
luk-90
Prince of Tor Kielce 2014

Wersja: SuperS
Silnik: ST 170
|
Wysłany: 11 Lut 2012, 02:38
|
|
|
2.5 cala jesli z zewnątrz, to będzei okolo 60 mm wewnątrz rury, nie wiem czy nei za duzo do 1.6. Mądrzejsi ludzie się musza wypowiedzieć. Co do budowy , to jest sporo na prawde fachowej literatury w necie |
_________________ ==> Co dwa wałki rozrządu, to nie jeden
Cytat: | Skąd wiesz, że masz 7,5s/100? Bo BMW 320i oraz 525i zostają w tyle | Tekst roku |
|
|
|
 |
Cristodius

|
Wysłany: 5 Mar 2012, 17:17
|
|
|
Żeby nie było że nic się nie dzieje to pisze i dokumentuje zaistniałe zmiany:
przygotowania do sezonu...
opony

wydech czeka na spawacza, już niebawem...

Zakupienie dwóch silników dla czarnej fofi...

Zakupy dla Zielonego demona..
z piątku..

-łożyska tył, przód
-piasty przód
-klocki, szczęki, bębny, cylinderki
-tuleje wahacza
-tuleje belki tył
-sworznie wahacza
-pasek rozrządu+napinacz
-pasek klinowy alternatora
-pompa wody
-pompa oleju
-świece zapłonowe
z dzisiaj(poniedziałek)...
-amortyzatory Bilstein B3
-sprzęgło komplet
Jutro do odbioru:
-amortyzatory Monroe Tył
-sportowe przewody wys. nap.
Planowane zmiany na przyszły tydzień:
-Żabka jedzie na montowanie klatki(po dzisiejszych rozmowach wstępnie umówiona jest na przyszły tydzień)
-zamawianie zestawu i kółka PIPERCAMS
no i to byłoby na razie na tyle |
|
|
|
 |
|