Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

[MK3] Wybór używanego radio CB 100-150 PLN
Autor Wiadomość
Dominis 

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Futura
Silnik: 1.4/73KM
Imię: Dominik
Wysłany: 23 Paź 2011, 15:49   [MK3] Wybór używanego radio CB 100-150 PLN

witam,
tak jak w temacie, szukam samego radia CB w przedziale cenowym od 100 do 150zł, potrzebuje tylko i wyłącznie radio, antenę już mam na stałe zamontowaną na dachu;)

moje pytanie jest następujące, jakie w miarę dobre radio mogę kupić w tej cenie? nie jeżdżę strasznie dużo wiec nie potrzebuje super radia, raczej coś taniego i sprawdzonego.

za wszystkie propozycje dziękuje :)

DUCHU77 

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: S
Silnik: 1.1/50KM
Wysłany: 23 Paź 2011, 17:31   

ja mam już trzecie radio SUNKER i bardzo sobie chwalę, a i miałem również Prezidenty, i cale nie były aż tak dużo leprze więc nie wiem po co przepłać ;/

AccessX 

Model: Ford Fiesta Mk2`84
Wersja: Classic
Silnik: 1.3/66KM
Imię: Radek
Wysłany: 23 Paź 2011, 17:43   

Ja mam Alan 121, i naprawde dużo osób musi że to szumofon. A ja mam inne zdanie. B.fajne radio. + dobra antena i zadowolenie jest.

Dominis 

Wysłany: 23 Paź 2011, 19:13   

alan jest troszke nie na mój budżet

natomiast Sunker:
Sunker Elite One
Sunker Elite Six
który bardziej się opłaca?

czy może ma ktoś inne ciekawsze propozycje?

DemptD 
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: Trend
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Jacek
Wysłany: 23 Paź 2011, 21:36   

a chcesz tego radia używać normalnie czy gwoździe wbijać? jak normalnie to przynajmniej coś typu Alan 109

Dominis 

Wysłany: 24 Paź 2011, 16:14   

przepraszam za to że nie znam się na CB i zapytałem o zdanie i zapytałem o propozycje, ktoś podał takie radia wiec rozważam i je;) natomiast nie dowiedziałem się czemu są niby gorsze od Alan 109 który jednak prezentuje się(cenowo) też ciekawie

DemptD 
Moderator

Wysłany: 24 Paź 2011, 16:34   

bo przy niektórych rzeczach płacisz za firmę i za jakość.. np. Intek/Alan/Midland/Sunker/itd się nie umywają do wykonania Presidenta, jeżdżę stale z Intekiem M550-Power i nie mogę narzekać, ale często korzystam z Presidenta Johnnego na tej samej antenie i jakość odbioru jest nieporównywalnie lepsza.. także lepiej dołożyć czasami trochę grosza a mieć lepszą jakość odsłuchu a nie męczyć się z ciągłym kombinowaniem z SQ żeby było cokolwiek słychać..

Dominis 

Wysłany: 24 Paź 2011, 16:35   

niestety jestem biednym studentem który od czasu do czasu musi przejechać trase;)) wiec nie potrzebne jest mi super radio, chce mieć wystarczające

DemptD 
Moderator

Wysłany: 24 Paź 2011, 17:05   

no to Alan 109 powinien się spisać jako pierwsze radyjko, raczej się nie rozczarujesz :)

Michaus 

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: Inna
Silnik: 2.0/16V
Imię: Michał
Wysłany: 24 Paź 2011, 21:53   

Jak chcesz tanio i "w miarę" dobrze, to poszukaj czegoś niezbyt ładnego, niezbyt młodego i niezbyt małego :)
Stary Alan (nowych nie da się słuchać), Kaiser, Realistic, stary Uniden. Co do jakości Presidentów, to nowe zeszły na psy.
W tych pieniądzach może uda Ci się kupić Alana 18, bo zdobycie Presidenta Herberta lub Valerego może być problemem. Zaznaczam, że chodzi mi o pierwszego Herbatnika.
Coby było z czego wybierać, dołóż do swojej górnej granicy chociaż 50,-PLN. Chińszczyznę sobie odpuść... chyba że jesteś z tych, co koniecznie muszą mieć "nowe". W takim wypadku M-Tech Legend II (podróbka nieprodukowanego już Presidenta Harrego II - z tej samej fabryki, pachnie tą samą żółtą rączką, która je składała).

Dominis 

Wysłany: 25 Paź 2011, 18:02   

w temacie jest napisane ze używane, dla mnie liczy się jakość, może być stare brzydkie byle by było dobre(w tym przedziale cenowym).

Midland Alan 18
myślisz ze to będzie dobrym wyborem?;))

Michaus 

Wysłany: 26 Paź 2011, 21:33   

Dominis napisał/a:
w temacie jest napisane ze używane, dla mnie liczy się jakość, może być stare brzydkie byle by było dobre(w tym przedziale cenowym).

Midland Alan 18
myślisz ze to będzie dobrym wyborem?;))

Ty weź i jeszcze raz przeczytaj, co napisałem... lub w skrócie - "tak, to dobry wybór", jeśli chodzi o model.
Trudno natomiast się wypowiadać na temat konkretnego egzemplarza i osądzać go na podstawie zdjęcia z portalu aukcyjnego.

AccessX 

Wysłany: 26 Paź 2011, 22:30   

Dominis szczerze?

Poczekaj miesiąc, uzbieraj kasy. Kup sprzęt nowy, na gwarancji i ni będziesz się martwić o rok/2 lata. (Czas gwarancji).

A tak to kupisz radio, za miesiąc coś w niego trafi (pewnie: szlag), i bedziesz sie modlił by ktoś to naprawił za rozsądną cenę. (A najpewniej, i najtaniej wyjdzie ci kupno nowego, uzywanego).

I kolo sie zamyka. Przemyśl moje słowa...

Michaus 

Wysłany: 26 Paź 2011, 23:40   

AccessX napisał/a:
A tak to kupisz radio, za miesiąc coś w niego trafi (pewnie: szlag), i bedziesz sie modlił by ktoś to naprawił za rozsądną cenę.

Nowych CB nie da się słuchać, bo to obrzydliwa chińszczyzna budowana na scalonych filtrach, których nie da się regulować, możliwości serwisowania są również ograniczone. To badziewie produkowane na masową skalę.
Oczywiście, jeśli jesteś kolekcjonerem kart gwarancyjnych, to nikt nie broni - kupuj śmiało.

AccessX wymień mi pięć nowych transceiverów, lepszych w odsłuchu* od Alana 18. Nie zapomnij podać ich cen :)

Jeśli zaś chodzi o serwis starych radyjek, to podobnych bredni dawno nie czytałem.
Liczę na precyzyjną i rzeczową ripostę, która zwali mnie z nóg siłą argumentu tudzież merytoryką.
Oświeć mnie i pokaż, że się myliłem (jeśli słuchałeś i widziałeś od środka choć jedno z wymienionych powyżej przeze mnie radyjek).

Używam: MAAS Giant KX-8012 (klon leciwego Albrechta), President Jackson (I), Kaiser KA9040 (Lafayette Springfield)**, a z nowszych President Harry II Classic (2szt, ale jednego sprzedałem z autem).
Ten ostatni, to szumofon nowego typu, nieco rozbudowana wersja Presidenta Johny II. Do dziś bardzo żałuję pozbycia się odrapanego Realistic'a (modelu nie wspomnę, ale było stare, amerykańskie i przestrojone na nasz krajowy standard), którego szczęśliwy nabywca zgłosił się do mnie potem z powodu awarii... wkładki dynamicznej z mikrofonie. Wymiana kosztowała grosze, bo dawcą był najtańszy mikrofon estradowy jaki dało się kupić.

Może nie jestem jakimś wyjadaczem w temacie, ale z kilkoma radiami miałem do czynienia i zdążyłem sobie wyrobić zdanie.
Naprawiałem kiedyś jakieś TTi kupione w markecie i czegoś tak strasznego nie chciałbym za darmo, pomimo, że miało 2 lata gwarancji. Jego właściciel zdemolował nieco mikrofon (przyciski, ponadrywane przewody) i uszkodził wtyk od zasilania. Tego akurat gwarancja nie obejmowała, a sama naprawa nie była mocno skomplikowana. Po uruchomieniu wynalazek zagrał jakąś melodyjkę przez głośnik i postanowił pozwolić mi na posłuchanie wszystkiego, co w okolicy szumi... okazało się, że to "coś" ma nawet możliwość zmiany koloru podświetlania wyświetlacza... tylko nie wiem w jakim celu :)
Czekam teraz na potop szczerości... Dominis pewnie też chętnie poczyta ozor

* - zakładając, że to typowo mobilowe radio, do słuchania na #19.
** - tego akurat kupił ode mnie Zdaszek

JoeMix 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wysłany: 27 Paź 2011, 08:17   

Ja mam tti :-P

AccessX 

Wysłany: 27 Paź 2011, 09:29   

Michaus, nie wiem jak u Ciebie w okolicy, ale patrząc na moje "warunki" <- tak to chyba dobre słowo :devil: naprawa jest poprostu nie opłacalna. Znam dwie lub 3 osoby w mojej okolicy którzy za byle jaką naprawę u "szpeca" od 7boleści [bo oczywiście na moim zad.. nie ma nikogo,a ja się na tym nie znam], brali po 50zł lub trochę więcej (co do grosza Tobie nie napiszę bo nie pamiętam). Licząc dwie, trzy takie naprawy to przekroczy wartość naszego radyjka.

Co do radia które podałeś, nie widziałem i podejrzewam że prędko nie będę widzieć (Bo póki co alan 121 działa b.dobrze). I powiedz mi w którym miejscu pisałem że radio które podałeś jest złe. ( ? ) Napisałem tylko, że lepiej uzbierać kasę i kupić nowe urządzenie. Nie odnosiłem się dokładnie do tego modelu. A co do nowych radi, to nie tragizuj. Nowe radia też są b.dobre, tylko za duuże pieniądze.

A i jeszcze jedno. Jak kupisz radio nowe, to masz jakąś tam gwarancje że Ci się nie spierniczy po miesiącu. Chociaż i tutaj są wyjątki.... (moje po miesiącu szlag trafił :) )

JoeMix 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wysłany: 27 Paź 2011, 09:32   

AccessX napisał/a:
Jak kupisz radio nowe, to masz jakąś tam gwarancje że Ci się nie spierniczy po miesiącu.
:hahaha:

AccessX 

Wysłany: 27 Paź 2011, 11:41   

Czytaj dalej mistrzu...... -> Chociaż i tutaj są wyjątki.... (moje po miesiącu szlag trafił :) ) :D

Michaus 

Wysłany: 30 Paź 2011, 23:15   

AccessX napisał/a:
Michaus, nie wiem jak u Ciebie w okolicy, ale patrząc na moje "warunki" <- tak to chyba dobre słowo :devil: naprawa jest poprostu nie opłacalna. Znam dwie lub 3 osoby w mojej okolicy którzy za byle jaką naprawę u "szpeca" od 7boleści [bo oczywiście na moim zad.. nie ma nikogo,a ja się na tym nie znam], brali po 50zł lub trochę więcej (co do grosza Tobie nie napiszę bo nie pamiętam). Licząc dwie, trzy takie naprawy to przekroczy wartość naszego radyjka.

Bardzo mi przykro, że tam gdzie mieszkasz, nikt nie ma o tych sprawach pojęcia...
Dodać mogę, że żadne z moich radyjek nigdy nie było naprawiane, bo nie było takiej potrzeby (kiedyś trochę bardziej się przykładano, a i materiały były lepsze).

AccessX napisał/a:
Co do radia które podałeś, nie widziałem i podejrzewam że prędko nie będę widzieć (Bo póki co alan 121 działa b.dobrze). I powiedz mi w którym miejscu pisałem że radio które podałeś jest złe. ( ? )
Coś mi kolego inputujesz.
AccessX napisał/a:
Napisałem tylko, że lepiej uzbierać kasę i kupić nowe urządzenie. Nie odnosiłem się dokładnie do tego modelu. A co do nowych radi, to nie tragizuj. Nowe radia też są b.dobre, tylko za duuże pieniądze.
Możesz przypomnieć jakich kwot dotyczyła dyskusja? ;/

AccessX napisał/a:
A i jeszcze jedno. Jak kupisz radio nowe, to masz jakąś tam gwarancje że Ci się nie spierniczy po miesiącu. Chociaż i tutaj są wyjątki.... (moje po miesiącu szlag trafił :) )

Nawet nie będę komentował...

Coby nie słodzić za mocno w temacie starszych sprzętów, to wspomnieć muszę, że mają one czasami swoje bolączki:
1. Zaśniedziałe styki na złączach przeróżnych (wystarczy przeczyścić)
2. Zimne luty (odessać starą cynę i przelutować na nowo). Niedawno zachorował na to Kaiser, może dlatego, że jest wyprodukowany w 1985 roku i mu się po prostu należało.
Nowe radia będą bardziej chorowały na zimne luty, bo teraz mamy RoHS - ekologiczną bezołowiowość, nie stosuje się jej tylko w sprzęcie medycznym, lotniczym i wojskowym.
3. Wygrzana, wymęczona końcówka mocy. Układ odpowiadający za wzmocnienie sygnału wyjściowego, który cierpi, gdy występuje niedopasowanie wynikające ze stosowania źle dostrojonej anteny

W dalszym ciągu nie czuję się przez Ciebie przekonany, argumentację masz słabą i trącącą "misianiem" (wydaje misie). Gdybyś miał sklep z takimi Alanami 121, to raczej byś mnie nie skusił do zakupu, a twierdzenie, że "działa b. dobrze" jakoś do mnie nie przemawia, z powodu braku odniesienia do innego sprzętu. Tylko nie pisz mi, że działa dobrze jak President Lincoln :hahaha:

Odpowiedz do tematu