[MK6] Elektryka podgrzewanej przedniej szyby |
Autor |
Wiadomość |
Witek [Usunięty]
|
Wysłany: 13 Wrz 2011, 20:13 [MK6] Elektryka podgrzewanej przedniej szyby
|
|
|
Witam !
Chciałbym sobie wmontować podgrzewaną przednią szybę. Po przeglądnięciu kosztu szyby montażu i robocizny stwierdziłem że taniej mi wyjdzie jak sam zrobię sobie elektrykę. I teraz mam do was pytanie odnośnie czy jest coś takiego wogóle możliwe ? mogę samemu zrobić sobie tą elektrykę (od przycisku po wyjście kolo szyby) ? teraz nawet tego przycisku nie mam....
pozdrawiam ! |
|
|
|
 |
Kubus
Model: Inne auto
Wersja: Titanium
Silnik: 1.0EcoBoost/100KM
Imię: Kubuś
|
Wysłany: 13 Wrz 2011, 21:38
|
|
|
temat ciekawy, sam chcialbym miec podgrzewana przdnia szybe, bardzo przydatne, ale moja wersja tego nie ma..nie mam pojecia jak to zrobic |
_________________ Nigdy nie poddawaj się. Nigdy nie rezygnuj wbrew temu co dzieje się wokół Ciebie.
Musisz zawsze iść drogą którą wybrałeś... |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 14 Wrz 2011, 07:56
|
|
|
Witek, jest potrzebny układ czasowy który zadziała tylko na pracującym silniku, i po naciśnięciu przycisku, zasili szybę przez jakiś czas po czym się wyłączy,,,
Można tego nie zakładać i wtedy wystarczy pstryczek, przekaźnik,,, ale w głowie trzeba mieć by nie włącza ć szyby na niepracującym silniku, wyłączać po jakimś czasie,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Witek [Usunięty]
|
Wysłany: 22 Wrz 2011, 21:02
|
|
|
Dobra wracając do sprawy, o jaki rodzaj przekaźnika ci chodzi ? pod jaką "fachową" nazwą go szukać ? gdzie go kupić i czemu tak drogo ?
przycisk np taki sobie znalazłem: http://allegro.pl/ford-fi...1791501951.html |
|
|
|
 |
mikolaj
Model: Ford Fiesta Mk6`03
Wersja: FX Silver
Silnik: 1.3/69KM
|
Wysłany: 22 Wrz 2011, 21:40
|
|
|
O ile dobrze kojarzę to nie jest to taka prosta sprawa żeby podłączyć sobie "pstryczek" lub jakiś przekaźnik czasowy. Szyba zdaje się jest podgrzewana na zmianę raz z lewej, raz z prawej strony. To już nie będzie takie łatwe do obejścia. Elektronikiem nie jestem, wiec mogę się mylić. |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 26 Kwi 2007 Posty: 8085 Skąd: WawaTeam/Praga
|
Wysłany: 22 Wrz 2011, 22:12
|
|
|
mikolaj napisał/a: | Szyba zdaje się jest podgrzewana na zmianę raz z lewej, raz z prawej strony | Raczej grzeją obie strony naraz, bezpieczniki są dwa i jeden przekaźnik ... |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
 |
|
|
|
 |
Witek [Usunięty]
|
Wysłany: 22 Wrz 2011, 22:22
|
|
|
parzych Ty masz podgrzewaną przednią szybę ? chciałoby Ci się zobaczyć jaki tam trza przekaźnik kombinować pod to ? aha i czemu dwa bezpieczniki ? kojarzycie jakiś schemat takiej konstrukcji ? |
|
|
|
 |
mikolaj
|
Wysłany: 22 Wrz 2011, 22:30
|
|
|
Parzych napisał/a: | mikolaj napisał/a: | Szyba zdaje się jest podgrzewana na zmianę raz z lewej, raz z prawej strony | Raczej grzeją obie strony naraz, bezpieczniki są dwa i jeden przekaźnik ... |
Nie będę się kłócił. Wydawało mi się że właśnie, że grzeje na zmianę żeby nie obciążać akumulatora za bardzo. |
|
|
|
 |
Jaszczur

Model: Ford Fiesta Mk4`98
Wersja: CL
Silnik: 1.8D/60KM
Imię: Marcin
|
Wysłany: 22 Wrz 2011, 22:56
|
|
|
mikolaj napisał/a: | żeby nie obciążać akumulatora |
Skoro podgrzewanie działa jedynie przy odpalonym silniku, to jak miałoby niby obciążać akumulator? |
_________________ wszystko jest do zrobienia, trzeba tylko chcieć |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

|
Wysłany: 22 Wrz 2011, 23:01
|
|
|
Witek, postaram się jutro to oblukać, 2 bezpieczniki po sztuce na połówki szyb, a prundu ciągnie duuużo, aż światła na chwilę przygasają przy włączeniu szyby... |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
 |
|
|
|
 |
mikolaj
|
Wysłany: 22 Wrz 2011, 23:39
|
|
|
ministerq napisał/a: | mikolaj napisał/a: | żeby nie obciążać akumulatora |
Skoro podgrzewanie działa jedynie przy odpalonym silniku, to jak miałoby niby obciążać akumulator? |
Akumulator czy alternator, jeden czort. Ogólnie chodzi o to co napisał Parzych, że włączenie podgrzewania przedniej szyby obciąża bardzo instalację. Wybacz, jak pisałem wcześniej, elektrykiem nie jestem, a do tego kilka piwek dziś już poszło .
W każdym razie, podgrzewanie na pewno jest dzielone na lewą i prawą stronę. Mi się po prostu wydaje, że gdzieś czytałem, że szybka jest grzana na zmianę. Jak się mylę, to prostsza sprawa będzie żeby sobie zamontować taki bajer.
EDIT:
Poszperałem trochę i już chyba wiem skąd mi się zakodowała ta informacja. Otóż w tym tematcie: http://www.fiestaklubpols...er=asc&start=20 kolega JoeMix napisał coś takiego:
JoeMix napisał/a: | Przednia szyba żre od cholery prądu, dużo więcej niż tylna, dlatego prawie zawsze jest podzielona na 2 sekcje, a w niektórych autach działa tylko jedna połówka, i co chwile się z automatu przełącza to żeby ogólne zużycie było mniejsze,,, do tego przednia szyba działa tylko na pracującym silniku,,, Jak w szybie zaczynają padać pojedyncze nitki to nic się nie zrobi z tym, tylną jeszcze można ratować bo ścieżki sa na wewnętrznej powierzchni szyby, w przedniej są pomiędzy 2 warstwami szkła i nic się nie poratuje... jak znikła nagle całą połówka to zazwyczaj coś z elektryką,,,, |
Chyba właśnie przez to, coś dzwoniło w mózgownicy tylko nie dokładnie. |
|
|
|
 |
Witek [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Wrz 2011, 20:20
|
|
|
Dzięki panowie za żywa zainteresowanie się sprawą !
Staram się wszystko zebrać do kupy i przemyśleć czy taka operacji jest możliwa więc spokojnie
hmm na początku myślałem... tj dalej tak uważam, że przednia szyba jest podpięta gdzieś do "skrzynki" z bezpiecznikami oraz do jakiegoś przekaźnika nad nimi - mylę się ?
Przechodząc do samej szyby to, w którym miejscu jest ona podłączona z elektryką ? tj jeśli bym zaczął coś kombinować to gdzie umiejscawiać styki, a i u kolejna sprawa jak wygląda złącze z tą szybką ?
jak coś po przeinaczałem to sorry, i dzięki za poświęcony czas panowie !
pozdrawiam
W |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 23 Wrz 2011, 21:53
|
|
|
Podłączenie szyby jest proste jak drut, jak ktoś tego nie ogarnia to znaczy ze nie powinien się zabierać za temat bo mu auto może spłonąć,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

|
Wysłany: 23 Wrz 2011, 22:26
|
|
|
Wyszedłem do Fiesty dopiero wieczorem i ch.. było już widać, jutro postaram się porobić fotki skrzynki, przekaźników i złączy do szyby (są jak z folii)... |
 |
|
|
|
 |
|