[MK3] spręzyny Wietec a KW a Eibach |
Autor |
Wiadomość |
Piter
Ninja TEAM

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: Xr2i
Silnik: RS2000/150KM
|
Wysłany: 19 Lip 2011, 00:59 [MK3] spręzyny Wietec a KW a Eibach
|
|
|
Jak będzie różnica między sprężynami Eibach RS , niebieskimi KW Tuning a Wietec ?
Katalogowo Eibach to -35, KW Tuning -60 i Wietec -60
ale które są najtwardsze w praktyce?
Z przodu pod silnikiem N7a mam Eibach RS i nie mogę posadzić Curvy niżej, ale mogło by być jeszcze nieco twardziej.
Czy teoretycznie niższy ale twardszy KW lub Wietec posadzi ja jeszcze niżej? czy tylko utwardzi a nie ugnie się bardziej pod ciężarem rs2k?
Z tyłu pod KW mam ok, więc na Wietec-ach będzie pewnie podobnie. |
_________________ MK3 XR2i Czarna Curva 1.6 CVH --- RSCurva 2.0 N7a + SZPERA
MK4 1.25 ZETEC Ghia
MK6 1.4 TDCI w automacie - coraz gorzej ze mną ... |
|
|
|
 |
madek

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Kuba
|
Wysłany: 19 Lip 2011, 08:41
|
|
|
Piter napisał/a: | ale które są najtwardsze w praktyce? |
Nie polecam Weiteców, jak dla mnie to są bardziej tuningowe sprężyny niż sportowe, i słabo wybierają.
Lepsze połączenie do sportu to chyba Eibach + dobry amor. Wtedy wcale nie musi być nisko żeby było sztywno |
_________________ była sobie RS`ka... |
|
|
|
 |
Piter
Ninja TEAM

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Silnik: RS2000/150KM
|
Wysłany: 19 Lip 2011, 11:09
|
|
|
No właśnie ja nie chce niżej tylko trochę twardziej zwłaszcza z przodu więc stąd pytanie o różnicę między nimi. |
_________________ MK3 XR2i Czarna Curva 1.6 CVH --- RSCurva 2.0 N7a + SZPERA
MK4 1.25 ZETEC Ghia
MK6 1.4 TDCI w automacie - coraz gorzej ze mną ... |
|
|
|
 |
Marek

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: RST
Silnik: 2.0/16V
Imię: Marek
|
Wysłany: 19 Lip 2011, 11:11
|
|
|
madek napisał/a: | Piter napisał/a: | ale które są najtwardsze w praktyce? |
Nie polecam Weiteców, jak dla mnie to są bardziej tuningowe sprężyny niż sportowe, i słabo wybierają.
Lepsze połączenie do sportu to chyba Eibach + dobry amor. Wtedy wcale nie musi być nisko żeby było sztywno |
Pewnie dlatego że sprężyny nie wybierają, zainwestuj w dobry amor... Koni, Bilstein itd a pogadamy
Piter Na Weitecu powinno być twardziej, Eibach jest bardzo miękki. |
|
 |
madek

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Kuba
|
Wysłany: 19 Lip 2011, 12:44
|
|
|
Marek napisał/a: | Pewnie dlatego że sprężyny nie wybierają, zainwestuj w dobry amor... Koni, Bilstein itd a pogadamy |
Miałem je na GT Cupline z przodu i Koni Sport z tyłu. Obecny zestaw (niebieski Eibach + seryjne amory) działa o niebo lepiej. Na tamtym zawias nie wyrabiał na większych wybojach i samochód odbijał się jak piłka... |
_________________ była sobie RS`ka... |
|
|
|
 |
Nikuś

Model: Ford Fiesta Mk4`99
Wersja: Family
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 19 Lip 2011, 13:03
|
|
|
madek, ja mam zawias Weiteca, i na wybojach idzie sobie zęby połamać - chociaż przyznaję że Weitec jest stosunkowo komfortowym zawiasem w porównaniem do innych zestawów. Miałem seryjne amory +springi powertecha i było o wiele twardziej, ale nie powiem że lepiej, bo to już kwestia gustu. |
|
|
|
 |
mmbu
Model: Ford Fiesta Mk5`01
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
|
Wysłany: 21 Lip 2011, 20:10
|
|
|
Jak dla mnie weitec to tragedia. Dwa kpl przerobiłem w escorcie. Jeden używka ale w db stanie po 5k z -35 zrobiło się -60 i seryjne amorki się wylały. Drugi kpl nówki z amorkami gaz-olej kyb i tu postęp 10k i -70 i amorki wylane. Zmieniłem na KW -35 i amorki gaz-olej kyb i zaskoczenie- samochód faktycznie obniżył się -35 i dało się jeździć "szybko" po polskich drogach. Było sztywno, na zakrętach się nie przeginał, ale nierówności wybierał chyba lepiej niż na serii. W tej chwili w fiescie mam czarne H&R i jest bardzo twardo i nierówności też nieźle wybiera, ale do KW , to trochę brakuje |
_________________ jak ktoś się p... urodził, to skowronkiem nie umrze
Umiesz liczyć? Licz na siebie...
Moje Allegro |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.