Zamknięty przez: jackrzec 4 Lip 2011, 22:14 |
[MK3] Zgasła i nie chce odpalić |
Autor |
Wiadomość |
bartas18b
Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: CLX
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 24 Cze 2011, 23:22 [MK3] Zgasła i nie chce odpalić
|
|
|
Witam wszystkich,
po raz kolejny mam problem z moją Fiesta 92' 1,3 kat.
Pewien czas temu miałem problem z odpaleniem-kręciłem kluczykiem ale nie ruszał rozrusznik. Pomyślałem, że to wina bendixu (wymieniony jakieś 2 lata temu).
Wymontowałem rozrusznik przeczysciłem i nasmarowałem wszystko. Bylo ok ale pojechałem odwieźć dziewczynę i pech chciał, że coś zaczęło się dziać.
Wyłączyło się radio. Stanąłem, zgasiłem silnik- radio ożyło. Chciałem zapalić a rozrusznik znowu nie zakręcił. Zaciągneliśmy Fieste i odpaliła. przejechałem może z 5km i zaczęło brakować mocy... Słabła coraz bardziej aż w końcu zgasła. Nie dało się odpalić. Odłączyłem klemy i podłączyłem to przez chwile rozrusznik obrócił.
Po 30min jak już miałem ją holować to odpaliła ale jak zgasiłem to już drugi raz się nie udało.
Podczas holowania nie udało się nawet jej odpalić.
Martwi mnie to najbardziej . Ogólnie tak jakby prąd gdzieś uciekł-jakieś zwarcie czy coś bo akumulator praktycznie się rozładował.
Nawet świateł nie miałem przy holowaniu.
Dodam, że zimą się borykałem ze spadkiem mocy ale wymiana potencjometru przepustnicy praktycznie wyeliminowała problem. Nie wiem nawet czy jest sens sprawdzać kody z kompa bo i tak akumulator był odłączony.
Coś jeszcze się działo z zespolonym włącznikiem bo lewy kierunkowskaz coś średnio działał i trochę "bzyczał".
Fiestomaniacy pomocy.
Co to może być i gdzie szukać przyczyny? |
Ostatnio zmieniony przez bidżej 25 Cze 2011, 19:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
inno

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Paweł
|
Wysłany: 24 Cze 2011, 23:28
|
|
|
Kolego miałem dokładnie identyczny problem z dokładnie tym samym silnikiem tylko nie na gaźniku a na monowtrysku. U mnie prąd uciekał, bo wtyczka alternatora się upaliła. Ta najbliżej wydechu. Wymieniona i problem zniknął. |
_________________ 09.2010-12.2011 MK3 Magic
01.2012-10.2012 Civic EG3
11.2012-03.2015 MK4 Plum
02.2015-... Almera N16 Lift |
|
|
|
 |
matrix-1990

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: CL
Silnik: 1.1/50KM
Imię: Maciek
|
Wysłany: 25 Cze 2011, 00:18
|
|
|
jak juz ją odpalisz to zmierz ładowanie |
|
 |
bartas18b
|
Wysłany: 25 Cze 2011, 08:27
|
|
|
Moja też jest monowtrysk. Zaraz się wezmę za ten akumulator to sprawdzę napięcie ładowania. Przy okazji ten włącznik zespolony rozbiorę i sprawdzę czy przy rozruszniku jest wszystko dobrze podłączone.
Edit:
Okazało się, że przewód od alternatora się urwał czyli obie podpowiedzi pomogły. Po raz kolejny na forum znalazłem odpowiedź na usterkę w mojej Fieście.
Dzięki za pomoc!
Temat do zamknięcia. |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12076 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 25 Cze 2011, 11:12
|
|
|
bartas18b napisał/a: | Okazało się, że przewód od alternatora się urwał czyli obie podpowiedzi pomogły. Po raz kolejny na forum znalazłem odpowiedź na usterkę w mojej Fieście. | Nie, po raz kolejny się okazało ze userzy z problemem mają wielkiego lenia i zamiast najpierw popatrzeć pod maskę,,, poszukać na forum,,, piszę z wiatru niezbyt dokładny opis, a inni zgadują co to możne być,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
bartas18b
|
Wysłany: 25 Cze 2011, 11:19
|
|
|
Szukać szukałem ale najwidoczniej słabo.
Nie mniej pomoc okazała się skuteczna i fiesta jeszcze trochę może pochodzi |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.