Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

[MK3] Głośniki z tyłu w orginalnych miejscach.
Autor Wiadomość
burdzyk2 

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: CLX
Silnik: 1.3i/60KM
Wysłany: 13 Maj 2011, 11:06   

A ja czytałem jak szukałem o tym informacji jak sprawa wygląda z doborem mocy, ale już zewnętrznego wzmacniacza a głośnika basowego. Jeśli chcemy mieć taki "ociężały" bas jakby z echem to stosujemy tubę mocniejszą od wzmacniacza, a jeśli wzmacniacz będzie mocą prawie dwukrotnie przekraczał moc maksymalną głośnika to bass będzie bardziej dynamiczny i straci całkiem oddźwięk tego "echa" po każdym podskoku membrany :) Nie wiem jak to się ma do mocy wyjściowej radia, ale tak to wygląda w przypadku konfiguracji wzmacniacz+tuba. Także jak było wyżej zaznaczone, jeżeli mamy kasę i zamiłowanie do muzyki to dobieramy zestaw właśnie pod to czego głównie słuchamy :)

[ Dodano: Pią Maj 13, 2011 11:08 ]
Oczywiście jeśli chcemy mieć optymalny zestaw dobry do wszystkiego to dobieramy głośnik i wzmacniacz o takiej samej mocy, więc jeśli mamy kasę i chcemy mieć czyste brzmienie warto podobierać odpowiednie głośniki pewnie i do radia :)

qwerty67 

Model: Inne auto
Wersja: CL
Silnik: Inny
Imię: Paweł
Wysłany: 13 Maj 2011, 11:16   

burdzyk2 napisał/a:
Jeśli chcemy mieć taki "ociężały" bas jakby z echem to stosujemy tubę mocniejszą od wzmacniacza

To znaczy, że mamy przester na wzmacniaczu który nie wyrabia, a głośnik nie jest w pełni wykorzystywany.

burdzyk2 napisał/a:
a jeśli wzmacniacz będzie mocą prawie dwukrotnie przekraczał moc maksymalną głośnika to

To spalimy głośnik.

ZARÓWNO WZMACNIACZ JAK I GŁOŚNIK POWINNY MIEĆ TAKĄ SAMĄ (EW. PODOBNĄ) MOC RMS
wtedy nie będą sobie szkodzić.

A pojęcie tuba to ma się nijak do konstrukcji zbudowanej z kawałka rury, na pewno nie jest odpowiednio obliczona i nie ma wymaganych wzmocnień. I dlatego skrzynie basowe są lepsze, ponieważ są liczone pod konkretny głośnik (nie mówie o paczkach za 200-300zł tylko troszke lepszych).

Jest: Toledo 1L 1,8 90 PS

Cobrak 

Wersja: Ambiente
Wysłany: 13 Maj 2011, 12:03   

Moc mocy nie równa.To że głośnik ma powiedzmy 300w RMS nie oznacza że nie jest w stanie przyjąć 500w RMS.Dodatkowo to że wzmacniacz ma powiedzmy 2x100w RMS niekoniecznie znaczy że tą moc osiąga.Większość nowych wzmacniaczy made in China zazwyczaj nie osiąga tych mocy "papierowych".Jednak starsze wzmacniacze typu alpine czarnej serii i serii v12 lub rockfordy osiągają większą moc niż na "papierze".
Są głośniki które dopiero przy większej mocy pokazują "pazur".
Jeśli dobrze wysterujemy wzmacniacz o większej mocy niż głośnik to nie istnieje możliwość uszkodzenia głośnika ani wzmacniacza.

burdzyk2 

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: CLX
Silnik: 1.3i/60KM
Wysłany: 13 Maj 2011, 12:59   

Za duża moc nie równa się spaleniu głośnika... chyba że kupujemy chińczyka z kiepską cewką... Zresztą ja podałem w teorii jakie efekty dźwiękowe uzyskamy, ale wydaje mi się teraz że z tą dwukrotną mocą to może mi się pomieszało, ale w każdym razie chodziło o moc większą na wyjściu wzmacniacza niż moc głośnika, żeby wymóc na nim dynamiczny dźwięk

[ Dodano: Pią Maj 13, 2011 13:05 ]
qwerty67 napisał/a:
nie mówie o paczkach za 200-300zł tylko troszke lepszych

Eee... Za tyle to poskładasz 4 głośniki plus normalne radyjko i też będziesz mógł słuchać... Jak dla mnie to trzeba być wielkim fanem muzyki, albo lubić szpanować basem z bagażnika, żeby ładować powiedzmy 500 złotych na skrzynię, drugie tyle na wzmacniacz i ze 250 na kondensator, do tego porządne radio za 600zł... no i jeszcze z przodu głośniki po 100zł... Tylko po co komu takie coś we fieście, chyba tylko szpan ;p

qwerty67 

Wysłany: 13 Maj 2011, 13:06   

Cobrak napisał/a:
To że głośnik ma powiedzmy 300w RMS nie oznacza że nie jest w stanie przyjąć 500w RMS

Jak kupujesz szajs za 30 zł z allegro to się nie dziw. Ja mówię o głośnikach a nie wyrobach głośniko-podobnych. Jak chcecie mieć dobre brzmienie to kupujcie głośniki a nie zabawki, a jeśli chcecie oszczędzać to nie dzielcie się swoją "wiedzą" z innymi bo to bardziej szkodzi niż pomaga.

[ Dodano: Pią Maj 13, 2011 13:08 ]
Ale każdy orze tak jak może, wiadomo, ja nikogo nie nakłaniam do ładowania kasy w CA, ale piszę tak jak to się powinno robić zgodnie ze sztuką a nie tak aby oprócz muzyki z bagażnika wydobywał się siwy dym :P

Cobrak 

Wysłany: 13 Maj 2011, 14:48   

Heh...ja w swoja Fiestkę jeśli chodzi o CA władowałem już zdrowo ponad 2k i szczerze?Królik dalej ucieka.To co najbardziej mi się podoba to cisza jaka panuje dookoła samochodu kiedy w środku czujesz się jak pod sceną na koncercie The Eagles.
Dyskusja na temat sprzętu za powiedzmy te 30zł z allegro to tak naprawdę głupota ponieważ na allegro czasami idzie wyłowić perełki które zagrają lepiej niż te nowe zabawki i o dziwo nie trzeba za nie płacić majątku.

qwerty67 

Wysłany: 13 Maj 2011, 15:21   

O ile trafisz dobrą używkę.

Cobrak 

Wysłany: 13 Maj 2011, 15:53   

Oczywiście.Co nie znaczy że uszkodzony wzmak za powiedzmy 40zł się nie opłaca ponieważ czasami drobna usterka skłania sprzedawce to oddania sprzętu za bezcen,a naprawa jest banalna lub też bardzo tania.Np.
Powodzenia w zakupie helona z niezmienianym Reconem,no chyba że nowy.
Zgadzam się z tym że dla przeciętnego użytkownika wystarczy albo seria albo hity z elektronicznego,ale jeśli ktoś spędza dużo czasu za kierownicą i w dodatku lubi cieszyć się czystym dzwiękiem a nie dudniącym bassem to niestety musi sporo PLN-ów wyłożyć.Pomijam fakt dokształcenia się z zasad CA.

Odpowiedz do tematu