Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

[MK6] Zmiana tłumika końcowego, sprężyn i filtra powietrza
Autor Wiadomość
Rolen 

Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: S
Silnik: 1.6i16V/100KM
Wysłany: 28 Lut 2011, 19:34   [MK6] Zmiana tłumika końcowego, sprężyn i filtra powietrza

Witam serdecznie,
chcę się Was poradzić, gdyż mam nadzieję, że niektórzy z forumowiczów znają się dużo lepiej ode mnie i są w stanie mi doradzić.
Jestem szczęśliwym posiadaczem Forda Fiesty Mk6 07' z silniczkiem benzynowym 1.6 100KM (jak podaje producent).

Po pierwsze chciałbym aby moja Fiestunia potrafiła gadać, tj. mam na myśli zmianę tłumika. Serii w ogóle nie słychać, gdyż silnik daje na tyle, że zagłusza każdy, choćby najmniejszy pomruk :) Myślałem o tłumiku WM sporta, jednak czasami też chciałbym pojechać samochodem w trasę i zajężdżając na miejsce nie mieć nabrzmiałej głowy od huku. Dlatego kolega podpowiedział mi o Ulterze. Co Wy na to?

Po drugie mam zamiar zmienić filtr powietrza. I tutaj nasuwa się pytanie, jaki? Czy lepiej jest zainwestować w sportową wkładkę K&N, czy może w stożek? Tylko też co z tym stożkiem, zwykły, czy ala grzybek, a może w zabudowie? No i oczywiście, jak szczęśliwi posiadacze Mk6-stek wiedzą, pod maską nie ma za wiele miejsca. Więc gdzie najlepiej byłoby go wsadzić? No i co z odgrodzeniem stożka od ciepła silnika?

Po trzecie zastanawiam się nad wymianą amortyzatorów seryjnych na obniżające, np. -30mm. Jakiej firmy? nie mam pojęcia i mam nadzieję że ktoś mi podpowie. Nie chciałbym aby koszt tych sprężyn przekraczał 500 złotych.

Po czwarte szukałem na różnych aukcjach rozpórki na przód. Oczywiście patrząc pod maskę mojej Fiestuni pomyślałem, że będzie ona przechodzić nad maską, bo pod już się raczej nic nie wciśnie, ale byłem ciekaw. Niestety...nic nie znalazłem. Wie ktoś może gdzie i mniej więcej w jakich pieniądzach można kupić taką rozpórkę?

Co jeszcze moglibyście mi doradzić? Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam :)

Ostatnio zmieniony przez trzeci 28 Lut 2011, 23:15, w całości zmieniany 1 raz  

arecki 
Człowiek Whisky

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Wysłany: 28 Lut 2011, 21:00   

Rolen napisał/a:
Po pierwsze chciałbym aby moja Fiestunia potrafiła gadać, tj. mam na myśli zmianę tłumika. Serii w ogóle nie słychać, gdyż silnik daje na tyle, że zagłusza każdy, choćby najmniejszy pomruk :) Myślałem o tłumiku WM sporta, jednak czasami też chciałbym pojechać samochodem w trasę i zajężdżając na miejsce nie mieć nabrzmiałej głowy od huku. Dlatego kolega podpowiedział mi o Ulterze. Co Wy na to?

Ulter to taki kompromis pomiędzy użytecznością a wydajnością

Rolen napisał/a:
Po drugie mam zamiar zmienić filtr powietrza. I tutaj nasuwa się pytanie, jaki? Czy lepiej jest zainwestować w sportową wkładkę K&N, czy może w stożek? Tylko też co z tym stożkiem, zwykły, czy ala grzybek, a może w zabudowie? No i oczywiście, jak szczęśliwi posiadacze Mk6-stek wiedzą, pod maską nie ma za wiele miejsca. Więc gdzie najlepiej byłoby go wsadzić? No i co z odgrodzeniem stożka od ciepła silnika?

wkład dobrej firmy niejednokrotnie jest lepszy od byle jakiego stożka czy tam grzybka. Wkład K&N ma u siebie Parzych więc zagadaj do niego. Jak już się uprzesz na ten stożek który sam w sobie nie da nic to pamiętaj żeby go odseparować do ciepłego silnika. Poza tym jak stożek to z całym układem dolotowym który będzie działał a nie wyglądał. Poza tym jakiś 4-2-1 do tego musi być

Rolen napisał/a:
Po trzecie zastanawiam się nad wymianą amortyzatorów seryjnych na obniżające, np. -30mm. Jakiej firmy? nie mam pojęcia i mam nadzieję że ktoś mi podpowie. Nie chciałbym aby koszt tych sprężyn przekraczał 500 złotych.

Eibah Pro Kit ale cena spora, z tańszych to FK albo polskie MTS

Cytat:
Po czwarte szukałem na różnych aukcjach rozpórki na przód. Oczywiście patrząc pod maskę mojej Fiestuni pomyślałem, że będzie ona przechodzić nad maską, bo pod już się raczej nic nie wciśnie, ale byłem ciekaw. Niestety...nic nie znalazłem. Wie ktoś może gdzie i mniej więcej w jakich pieniądzach można kupić taką rozpórkę?

bardzo dobre i w rozsądnych cenach robi na zamówienie rozpórki GSG Irek Górny

tak poza tym te wszystkie mody będą kosztowały i to sporo :-P

Była Fiesta jest Focus

Fordon 

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Silnik: ST 170
Imię: Konrad
Wysłany: 28 Lut 2011, 22:16   

Z wydechem to jak chcesz dlubac tylko po to zeby sie odzwywal delikatnie to Remus, supersprint, Borla, Miltek....
Zlotego srodka na to nie ma zeby bylo w miare "warczaco"... a na trasie S klass....
Filtr jak chcesz kupowac to musisz sie liczyc z tym ze mozesz od razu wywalac plastiki spod maski od seryjnego ukladu dolotowego... i do tego filtr ITG, HKS, APEXi,Fujita, Pippercross ewentualnie... Filtr dobierasz wymiarami i rystrykcja mocowa wg producenta...
Za 500zl kpl sprezyn obnizajacych... to jedynie uzywka, ale i to bedzie ciezki temat... bo nikt tego tanio nie sprzeda...
Rozporka gorna kielichow do MK6 na zamowienie robiona i to jak auto jest pod reka zeby robic pasowania oraz przymiarki co by nie zawadzala o zaden element....
Od razu powiem ci ze tez 400zl moze byc malo...
Oczywiscie sa chinole z alu ktore daje tyle ze masz psychiczna satysfakcje bo mam a tak po za tym wielkie gowno...
Sorry stary ale okresl do czego ma to auto niby sluzyc...

Parzych 
Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wysłany: 28 Lut 2011, 23:34   

Cytat:
Po pierwsze chciałbym aby moja Fiestunia potrafiła gadać, tj. mam na myśli zmianę tłumika. Serii w ogóle nie słychać, gdyż silnik daje na tyle, że zagłusza każdy, choćby najmniejszy pomruk :) Myślałem o tłumiku WM sporta, jednak czasami też chciałbym pojechać samochodem w trasę i zajężdżając na miejsce nie mieć nabrzmiałej głowy od huku.
Takiej opcji to raczej nie ma, albo tłumik jest cichy, albo ryczy...
Rolen napisał/a:
Po drugie mam zamiar zmienić filtr powietrza. I tutaj nasuwa się pytanie, jaki? Czy lepiej jest zainwestować w sportową wkładkę K&N, czy może w stożek?
Przed zmianą wkładki nie byłem na hamowni, więc nie wiem jaka była moc na fabrycznej... Po zmianie na K&N hamownia wypluła mi 82,4KM (fabryka podawała 75KM)...
Rolen napisał/a:
Niezdecydowany jesteś... Chciałbyś wymienić amortyzatory, a nie chcesz żeby cena sprężyn była wysoka... Ja zmieniłem tylko sprężyny na Eibacha -30mm i jest niżej... Za springi używki dałem 22zł (po znajomości)...
Rolen napisał/a:
Cena od ok 400zł wzwyż i nie nad maską, ale spoko mieści się pod maską, poczytaj temat Skfarka o Jego MK6 1,6...
BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego

Rolen 

Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: S
Wysłany: 1 Mar 2011, 11:00   

Filtr powietrza będzie K&N i plastików nie trzeba wywalać spod maski....a za amortyzatory to sory, pomyliłem się, chciałem napisać o sprężynach obniżających. Znalazłem na allegro sprężyny ok -35 firmy FK. Jest sens je kupować? A co do tłumika to chyba będę skłonny do Ultera. Daje fajny basowy dzwięk przy tym nie będący za głośnym. Hmmm...a rozpurka...po obniżeniu samochodu chyba nie będzie potrzebna.

Ogólnie rzecz wygląda tak: autko jest świetne, daje wiele radości, 1.6 100KM daje dużą satysfakcje w mieście. Jedynie to chcę poprawić dzwięk tłumika i troszkę wspomóc przyczepność.

bidżej 

Silnik: Inny
Imię: Bartek
Wysłany: 1 Mar 2011, 11:10   

Cytat:
Hmmm...a rozpurka...po obniżeniu samochodu chyba nie będzie potrzebna.
ke? ;-|

Fordon 

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Silnik: ST 170
Imię: Konrad
Wysłany: 1 Mar 2011, 13:52   

Jak wkladke dasz to i owszem... ale jak chcesz dac sam stozek to niestety ale plastiki OUT...

Parzych 
Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wysłany: 1 Mar 2011, 15:00   

Fordon napisał/a:
ale jak chcesz dac sam stozek to niestety ale plastiki OUT...
:yes: coby nie wydłużać dolotu powietrza... :ok:
BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego

arecki 
Człowiek Whisky

Wysłany: 1 Mar 2011, 20:15   

Rolen napisał/a:
A co do tłumika to chyba będę skłonny do Ultera. Daje fajny basowy dzwięk przy tym nie będący za głośnym.

agriii, mam u siebie Ultera Rally i mi wstarcza. W trasie nie męczy :)

Była Fiesta jest Focus

Odpowiedz do tematu