|
[MK3] Montaż anteny |
Autor |
Wiadomość |
mr_shelp
Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: C
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Krystian
|
Wysłany: 19 Lut 2011, 11:49 [MK3] Montaż anteny
|
|
|
Kiedyś kupiłem tutaj antenę radiową do swojej mk3, ale okazało się, że nie mam jej do czego wkręcić. Oto jak to u mnie wygląda:
Czego tutaj brakuje? |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 19 Lut 2011, 23:20
|
|
|
Ostawiłeś ostrość na liść na masce a nie "uchwyt" anteny,,, ale po prostu chyba kopiłeś nie taka jaka miałeś i nie pasuje,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
bidżej

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Bartek
Wiek: 38 Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 4784 Skąd: Stuttgart
|
|
|
|
 |
DziDzia
vel DziaDzia

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: RS
Silnik: 2.0/16V
Imię: Patrycjusz :)
Wiek: 38 Dołączyła: 27 Lip 2005 Posty: 4172 Skąd: :: DDG ::
|
|
|
|
 |
mateuszdrums
Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Classic
Silnik: 1.8D/60KM
|
Wysłany: 13 Mar 2011, 23:33
|
|
|
podpinając się pod temat mam inne pytanie.... moj kabel antenowy był w połowie przecięty i prowizorycznie "poskładany". postanowiłem to zmienic bo radio przerywalo w odbiorze. zmnienilem kabel, oraz wymienilem koncowki. wszystko podłaczyłem dobrze. radio dalej nie gra. ale jak wszystko jest juz podłaczone i dotykam miedzianym środkiem kabla od anteny do ścianki wyjscia antenowego z radia nastepuje mini zwarcie czyli wychodzi na to że wszystko styka, a jak złacze je ze sobą normalnie podpinajac antene do radia to nawet radio na sekunde sie nie zapali. w ogole nie gra. co może być nie tak??
[ Dodano: Pon Mar 14, 2011 20:18 ]
podpinając się pod temat mam inne pytanie.... moj kabel antenowy był w połowie przecięty i prowizorycznie "poskładany". postanowiłem to zmienic bo radio przerywalo w odbiorze. zmnienilem kabel, oraz wymienilem koncowki. wszystko podłaczyłem dobrze. radio dalej nie gra. ale jak wszystko jest juz podłaczone i dotykam miedzianym środkiem kabla od anteny do ścianki wyjscia antenowego z radia nastepuje mini zwarcie czyli wychodzi na to że wszystko styka, a jak złacze je ze sobą normalnie podpinajac antene do radia to nawet radio na sekunde sie nie zapali. w ogole nie gra. co może być nie tak?? |
|
|
|
 |
brewa7

Imię: Aleksander
|
Wysłany: 14 Maj 2011, 02:23
|
|
|
W sumie też bym się podpiął, gdyż też mam podobny problem... Z tym, że mam radyjko i też niebardzo chce odbierać... Może nie wszystkie stacje, ale na większości fal albo się zatrzyma i słychać tylko szum, albo stację z dość sporym szumem. Na razie Eska mi tylko dobrze odbiera.Mam radio Manta RS3500 http://www.manta.com.pl/i...&id=51&lang=pl# . Nie wiem w czym może tkwić problem. Czy w antenie. Mam taką małą z 15cm, czy to może być przez to. Założyłem jeszcze wzmacniacz, ale jak narazie nic się nie poprawia. Kabel antenowy musi być git, bo Eska nadaje bez jakichkolwiek zakłuceń, a chciałem mieć jeszcze parę innych stacji. |
_________________ Była: MK3
Jest: P206
 |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 14 Maj 2011, 07:28
|
|
|
brewa7, wyjmij radio z mocowania i w gniazdo anteny wsadź 10cm przewód (drut) i zobacz jak odbiera,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
brewa7

Imię: Aleksander
|
Wysłany: 14 Maj 2011, 14:26
|
|
|
Już sobie możnaby powiedzieć że poradziłem , bo instrukcja do tego interesu jest do d... zrobiona. Radio na automatycznym szukaniu przeskakuje co 0,2MHz, a nie od stacji do stacji. Więc już to poustawiałem i jako tako odbiera, ale jeszcze mnie nurtuje to bo na jednych falach Np: Eska Łódź jest super odbiór, a Parada która jest 1,5MHz wcześniej ma szumy dość spore i nie można nic zrozumieć . To może być wina krótkiej anteny ?? Z resztą czasem na tych szymiących u mnie stacjach coś się jakby "załączy" i nie szumi . Nie wiem już co jest. Może uziemienie anteny ?? Jak się zdejmuje tę lampkę z wnętrza Najlepiej instrukcja w wersji obrazkowej jak to zrobić, bo w P206 wyciągnąłem tak jak instrukcja kazała to teraz tak sie ledwo trzyma tej podsufitki.
[ Dodano: Sob Maj 14, 2011 14:40 ]
mr_shelp napisał/a: | Kiedyś kupiłem tutaj antenę radiową do swojej mk3, ale okazało się, że nie mam jej do czego wkręcić. Oto jak to u mnie wygląda:
[url=http://i252.photobuc...p/th_antena.jpg[/URL]
Czego tutaj brakuje? |
Na zdjęciu widać tylko ucho obsadki anteny... brakuje ci bacika z gwintem żeńskim i środkowej części ucha z gwintem męskim. Tylko jak znajdziesz tę środkową część ucha z gwintem męskim to weź ten gwint przerżnij nażynką 5mm to wtedy będzie ci pasowała każda antena sprzedawana w markecie itd., bo o fordowską to ja już miesiąc walczyłem(Oryginalna nówka sztuka 45 PLN, a używki brak chyba że wykręcisz komuś) i w końcy przerżnąłem gwint i jest git, bo tam ford się zabezpieczył gwintem 6mm i do tego calowym(20 zwojów/cal), a normalne anteny mają 5mm i gwint metryczny.
[ Dodano: Sob Maj 14, 2011 14:49 ]
http://imageshack.us/phot...3/img3041r.jpg/
Do czego to się podłącza to jest niby tłumik zakłóceń. Do anteny, czy do zasilania? |
_________________ Była: MK3
Jest: P206
 |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|