[MK3] Gaśnie przy hamowaniu i zwalnianiu |
Autor |
Wiadomość |
alanjamajka [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Gru 2010, 23:33 [MK3] Gaśnie przy hamowaniu i zwalnianiu
|
|
|
Witam.
Mam taki problem. Kiedy hamuję lub zwalniam samochód gaśnie i ciężko go zapalić tzn. rozrusznik kręci ale silnik nie może załapać. Dzieje się tak zarówno na benzynie jak i na gazie. Dodam jeszcze, że cały czas lekko świeci mi się kontrolka akumulatora(świeci się od 3 miesięcy). Proszę o pomoc |
Ostatnio zmieniony przez bidżej 5 Gru 2010, 18:33, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Matifcb
Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: Fun
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Mati
Wiek: 38 Dołączył: 28 Lip 2010 Posty: 165 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 4 Gru 2010, 23:44
|
|
|
robi tak za kazdym razem czy tylkonp na poczatku jazdy ? ja tak mam jak temperatura silnika jest zbyt niska ze moze mi zgasnac silnik jak zwalniam do 0km/h |
|
|
|
 |
Rebel

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: CLX
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Rafał
|
Wysłany: 5 Gru 2010, 00:00
|
|
|
alanjamajka napisał/a: | Dodam jeszcze, że cały czas lekko świeci mi się kontrolka akumulatora(świeci się od 3 miesięcy) |
Kontrolka albo świeci się albo nie świeci w ogóle. Nie ma stanów pośrednich. Sprawdź czy alternator ładuje. |
|
|
|
 |
DUCHU77

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: S
Silnik: 1.1/50KM
|
Wysłany: 5 Gru 2010, 00:05
|
|
|
od nośnie hamowania i gaśnięcia, to miałem taki przypadek ten przewód plkastikowy wchodzący do serwa wspomagania hamulców, miał sparciałą gumę uszczelniającą i łapał tamtędy lewe powietrze ( po naciśnięciu hamulca dojeżdźając do skrzyżowania często gasł) silikonowo-teflonowa taśma taka dla hydraulików pomogła obwinęłem przewód i po sprawie |
_________________ NIEMA TO JAK DOBRA FESTIWALA
 |
|
|
|
 |
Pele

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Michał
|
Wysłany: 5 Gru 2010, 00:17
|
|
|
Rebel napisał/a: | Kontrolka albo świeci się albo nie świeci w ogóle. Nie ma stanów pośrednich. Sprawdź czy alternator ładuje. |
Jest stan pośredni ... może się lekko albo mocniej świecić (żarzyć) ... oznacza to słabe ładowanie.
Co do hamowania, dojeżdżasz do skrzyżowania z redukowaniem biegów i jak wciśniesz sprzęgło to gaśnie ?? Możliwe że VSS ... (czujnik prędkości pojazdu wkręcony w skrzynię w miejscu gdzie wchodzi linka prędkościomierza, a dokładniej to linkę wkręca się w ten czujnik) |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 5 Gru 2010, 09:00
|
|
|
Rebel napisał/a: | Kontrolka albo świeci się albo nie świeci w ogóle | Dobra teoria, ale prawdziwa np. przy kontrolce oleju a nie akumulatora. Pele napisał/a: | może się lekko albo mocniej świecić (żarzyć) ... oznacza to słabe ładowanie | Nie do końca, może się jażyć całkiem nieźle przy normalnym stanie układu,,, np. w dzień nie będzie tego widać a w nocy już tak,,, alanjamajka napisał/a: | Kiedy hamuję lub zwalniam samochód gaśnie | Ustalmy kiedy gaśnie,,, naciskasz na hamulce i gaśnie, czy gaśnie zawsze, ciepły, zimny i tak dalej,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
alanjamajka [Usunięty]
|
Wysłany: 5 Gru 2010, 12:09
|
|
|
Co dziwne, kiedy silnik jest zimny to się to nie dzieje, dopiero po ok.10min zaczyna gasnąć. Przeważnie do skrzyżowania dojeżdżam na luzie albo ze wciśniętym sprzęgłem. Z kontrolką to była taka historia, że nie ładował mi alternator. Mechanik stwierdził, że odłączył się jakiś kabelek, ale jak to zrobił to kontrolka nie zgasła a alternator ładuje. |
|
|
|
 |
Arek103

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: C
Silnik: 1.1/50KM
Imię: Arkadiusz
Wiek: 34 Dołączył: 17 Lut 2009 Posty: 52 Skąd: Szczecinek
|
Wysłany: 5 Gru 2010, 15:31
|
|
|
z mojego doświadczenia jazdy autem z podtlenkiem lpg a konkretniej służbowym Matizem to bardzo często gasł jak jeździłem na luzie po wizycie u mechanika dowiedziałem się że nie powinno się jeździć na luzie lub wciśniętym sprzęgle autem z lpg. A z kontrolką miałem taką sytuację w Fiacie Uno 1.4 ies ładowanie było a kontrolka się żarzyła potem gasła i tak w kółko to może być to np wina zawilgocenia itp |
_________________ Św. Krzysztof jeździ z nami tylko do prędkości 120 km/h, po czym swoje miejsce odstępuje św. Piotrowi.
----------------------------------------------------------
Moja Fieścina
http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=37539 |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 5 Gru 2010, 18:44
|
|
|
Arek103 napisał/a: | dowiedziałem się że nie powinno się jeździć na luzie lub wciśniętym sprzęgle autem z lpg | Żadnym autem się nie powinno tak jeździć i z tego co wiem w żadnej szkole "L" tego nie uczą,,, wybzdurane przez kierowców nie wiem co
alanjamajka, masz obrotek? Nie łącz tych 2 spraw: gaśnięcia i kontrolki ładowania. |
|
|
|
 |
rafantek
Model: Ford Fiesta Mk4`96
Wersja: Ghia
|
Wysłany: 5 Gru 2010, 18:52
|
|
|
zlbo problem z utrzymaniem wolnych obrotow, albo problem z paliwem za duzo/za malo i gasnie. |
_________________ Mechanika - Elektryka!!! Warsztat - adres: Niezapominajki 1
Ford - porady, naprawy (mechanika - elektryka) WDS-programowanie, diagnostyka, czesci
Mail: serwis@fordscorpio.pl tel: 791 054 854 Gadu-Gadu: 765214 |
|
|
|
 |
alanjamajka [Usunięty]
|
Wysłany: 5 Gru 2010, 19:49
|
|
|
Obrotomierza nie mam. Na luzie jeżdżę, bo mi wygodnie i według mnie to nie jest powodem gaśnięcia (tak też twierdzi specjalista od lpg) a to czego uczą w szkołach jazdy to z doświadczenia wiem, że należy w większości zapomnieć (oczywiście oprócz teorii). |
|
|
|
 |
Rebel

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: CLX
Imię: Rafał
|
Wysłany: 5 Gru 2010, 20:13
|
|
|
Na luzie to się żyje a nie jeździ (jak ktoś mądry tu kiedyś powiedział) i tyle w temacie.
alanjamajka a może regulacja gaźnika by Ci się przydała? |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 5 Gru 2010, 20:16
|
|
|
alanjamajka, gaźnik czy mono - właśnie dobre pytanie to jest. |
|
|
|
 |
alanjamajka [Usunięty]
|
Wysłany: 5 Gru 2010, 21:56
|
|
|
Rebel napisał/a: | Na luzie to się żyje a nie jeździ (jak ktoś mądry tu kiedyś powiedział) i tyle w temacie. |
Trafne stwierdzenie . W sumie to nie mam pojęcia czy to gaźnik czy mono. Jak to sprawdzić? |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 5 Gru 2010, 22:03
|
|
|
Jest na forum podczepiony temat z opisem co i po czym rozpoznać,,, |
|
|
|
 |
jackrzec
Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk7`12
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 30 Cze 2005 Posty: 2573 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 6 Gru 2010, 18:44
|
|
|
Rebel napisał/a: | alanjamajka a może regulacja gaźnika by Ci się przydała? | on nie ma gaźnika tylko wtrysk.
[ Dodano: Pon Gru 06, 2010 18:47 ]
alanjamajka napisał/a: | Na luzie jeżdżę, bo mi wygodnie i według mnie to nie jest powodem gaśnięcia (tak też twierdzi specjalista od lpg) a to czego uczą w szkołach jazdy to z doświadczenia wiem, że należy w większości zapomnieć (oczywiście oprócz teorii). | Coś cienki ten specjalista, skoro nie potrafił zrobić, a druga sprawa to taka, że po co zadajesz pytania i nie słuchasz tego co inni piszą? Na luzie nie powinno się jeździć i wszyscy to mówią, a Ty mówisz że Ci wygodnie. Skoro masz w dupie co piszemy, to nie spodziewaj się że każdy będzie Ci nadskakiwał. |
_________________ Mk3,5 '95 Classic 1.1i/50KM + Mk3,5 '95 Fun 1.3i/60KM,-->
Fiesta Mk4 '99 Ghia 1.25/75KM,--> Fiesta Mk7 '12 Titanium 1.25/82KM + Focus Mk3 '12 Titanium 1.6 EB/150KM |
|
|
|
 |
alanjamajka [Usunięty]
|
Wysłany: 6 Gru 2010, 21:32
|
|
|
Ten specjalista mieszka ode mnie 200km tak więc nie może tego zrobić. Po co się zaraz denerwować. Według mnie po prostu jeżdżenie na luzie nie może być przyczyną chociaż z tego powodu, że żaden gazownik po zmontowaniu lpg nie mówi "tylko nie jeździj na luzie, bo ci będzie gasł" |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 7 Gru 2010, 10:02
|
|
|
alanjamajka napisał/a: | Według mnie po prostu jeżdżenie na luzie nie może być przyczyną chociaż z tego powodu | "Specjaliści" od gazu zakładają specjalne blaszki lub wykrzywiają dolot w drugą stronę by wpadające powietrze nie wpychało gazu do mixera i żeby silnik na wolnych nie zaciągał czystego powietrza i nie gasł właśnie, ale taka blaszka to też półśrodek, bo sprawny silnik i dobrze wyregulowana instalacja i nie będzie gasł -> u dobrego speca ustawisz. |
|
|
|
 |
alanjamajka [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Gru 2010, 11:32
|
|
|
Zapomniałem również dodać, że gdy nawet auto stoi to silnik przez pierwsze kilka minut chodzi nienagannie, a później obroty spadaja i gaśnie. Jak się go potem odpali to cud. |
|
|
|
 |
nitrobolon
Model: Ford Fiesta Mk6`04
Wersja: Inna
Silnik: 1.25Duratec 75KM
|
Wysłany: 7 Gru 2010, 18:52
|
|
|
ktos wyzej pisal ze cos moze byc z prędkościomierzem, mi sie robi to samo, zapalam auto przejade z 3 kilometry i na luzie mi gasnie. prędkościomierz mi nie dziala. jak to naprawic? |
|
|
|
 |
|