Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: wzmacniacz

[MK3] Problem ze wzmacniaczem
Autor Wiadomość
bochun0554 

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: L
Silnik: 1.1/50KM
Wysłany: 23 Wrz 2010, 20:36   [MK3] Problem ze wzmacniaczem

Koledzy proszę o poradę.
Mam wzmaka PEIYING PY-2C02R i po dwóch latach użytkowania pokazał się problem. po włączeniu radia, wzmacniacz włącza się (zielona dioda) i po sekundzie wyłącza (dioda w ogóle nie świeci). po podgłośnieniu (więcej niż zwykle słucham) delikatnie mruga czerwona dioda. Myślałem że coś na kablach zasilających, to kupiłem nowe i dalej lipa...

CO NAJLEPSZE!!! mam stary aku z malucha i jak dam zasilanie z tego osobnego aku to wzmacniacz gra...

Czy taka przypadłość może być spowodowana wadą rozrusznika??? ok 2 tyg coś mi szwankuje automat, ale co ma piernik do wiatraka???

Uprzedzam pytanie czy dobrze podłączone (zakładałem już kilka systemów audio w autach i wszystkie do dziś grają). Więc podłączenie jest na bank dobre.
Ostatnio zmieniony przez trzeci 23 Wrz 2010, 20:37, w całości zmieniany 1 raz  

Puff 
Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wysłany: 23 Wrz 2010, 20:51   

Cytat:
Uprzedzam pytanie czy dobrze podłączone (zakładałem już kilka systemów audio w autach i wszystkie do dziś grają). Więc podłączenie jest na bank dobre.

Masz pewność, że na kablach jest +12 z aku (pełne +12) i że nigdzie się nie przepaliła izolacja i nie zwiera coś do masy?

Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
:devil:

bochun0554 

Wysłany: 23 Wrz 2010, 21:01   

tak ;] włożyłem nowe kable 6.7 mm o ile dobrze pamiętam, ale w sumie sprawdzę jeszcze jutro multimetrem. Ale jest tak że jak trafie to usłyszę jeden bas i się wyłącza. Już sprawdzałem remote odpiąłem ten od radia i zmostkowałem z tym od aku i ta sama sytuacja... jutro jak znajdę chwile czasu, to jeszcze wybebeszę wzmacniacz, może coś na przyłączu jeszcze jest nie tak...

zainspirowałeś mnie i poszedłem do garażu sprawdzić ;] jest 12V dokładnie 12.06V (przy wyłączonym silniku)

Puff 
Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wysłany: 23 Wrz 2010, 22:00   

To jeszcze pozostaje pytanie czy jak zapniesz tam rezystor 20Ω i zmierzysz prąd, to napięcie na kablu gwałtownie nie spadnie. Jeśli nie, to problem nie leży w przewodach.

Drugi wariant to niemożność podania odpowiedniej ilości prądu do wzmaka - tyle, że to działoby się od początku, a nie tak nagle. Ale gdyby jednak, to wtedy montaż kondensatora załatwiłby sprawę.

Trzecia opcja to problem z przesyłem sygnału radio-wzmak. Gdzieś właśnie kabel sygnałowy mógłby zwierać do masy i powodować takie szopki.

Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
:devil:

bochun0554 

Wysłany: 24 Wrz 2010, 20:22   

Pufcio, dzięki za podpowiedzi, będę się z tym bawił, ale dopiero po niedzieli, bo jak na razie to nawet nie mam czasu się wyspać ;] posprawdzam wg twoich rad i jak dalej będzie kicha to będę pisał ;]

JoeMix 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wysłany: 24 Wrz 2010, 20:35   

bochun0554 napisał/a:
Czy taka przypadłość może być spowodowana wadą rozrusznika??? ok 2 tyg coś mi szwankuje automat, ale co ma piernik do wiatraka???
No właśnie nic,,,
Pufcio napisał/a:
Drugi wariant to niemożność podania odpowiedniej ilości prądu do wzmaka - tyle, że to działoby się od początku, a nie tak nagle.
Może aku się kończy? Wsadź ten akus a malucha do auta, a nie na krótko i zobacz czy będzie grał,,,

bochun0554 

Wysłany: 27 Wrz 2010, 18:57   

JoeMix napisał/a:
Wsadź ten akus a malucha do auta, a nie na krótko i zobacz czy będzie grał,,,

to się raczej nie uda, we fofi mam płaskie klemy na aku, a maluchowski jest na okrągłych i dupa zbita.

Aku się nie kończy, bo rozrusznik kręci jak wściekły, a po tyg postoju miałbym problemy z odpaleniem, a nie mam. Może się wezmę jutro i pogrzebie troche ;]

Stunt_Man 
Niereformowalny

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Domi
Wysłany: 27 Wrz 2010, 19:42   

a weź pociągnij "polem" mase jakimś kablem ze wzmacniacza do aku tak na próbe

JoeMix 

Wysłany: 27 Wrz 2010, 21:02   

bochun0554 napisał/a:
to się raczej nie uda, we fofi mam płaskie klemy na aku, a maluchowski jest na okrągłych i dupa zbita.
Klemy-adaptery kosztują parę złotych http://allegro.pl/klemy-p...1231940644.html ale i takimi http://allegro.pl/klemy-a...1242507851.html da się przykręcić podkładając kable pod śrubę,,,

bochun0554 

Wysłany: 29 Wrz 2010, 16:51   

Jest chorobowe, jest czas na posiedzenie przy aucie. ;]

A teraz wnioski:

-wzmacniacz sprawny
-wyłączanie nie jest winą radia
-kable są w porządku

ALE! Na kablach zasilających nie działa, ale kiedy do tych kabli podpinam krokodylki (kable o przekroju ok 1-1,5mm zakończone z obu stron krokodylkami) to gra, ale jak się łatwo domyślić po chwili te cienizny się grzeją. Jak znowu próbuje tak jak powinno być, to dalej lipa ( od razu -> kable od aku mają zarobione końcówki, tak że nie mam mowy, że jakaś nitka się oddzieliła i zwarcie robi). Coś tam się znam na elektryce, to i owo się robiło, ale z czymś takim się jeszcze nie spotkałem...

Panowie co o tym powiecie??? wzmaka rozbierałem, czyściłem przyłącza i nie doszedłem z tym do ładu...

JoeMix 

Wysłany: 29 Wrz 2010, 17:13   

Ni no stary, skoro podłączony kablami zasilającymi nie gra, a po zrobieni obejścia cieńszymi to gra, to te zasilające NIE są w porządku,,, spróbuj zrobić mostek tylko na jednym np. na + lub tylko na masie,,,

bochun0554 

Wysłany: 29 Wrz 2010, 17:52   

NIE NIE NIE ;] Nie obejście, tymi cienkimi przedłużyłem te zasilające :)

[ Dodano: Pon Paź 11, 2010 18:31 ]
No i doszedłem do ładu, okazało się że wzmacniacz siadł... i chyba nie opłaca się go naprawiać, więc na razie skrzynia gra pod radiem, a nowy wzmacniacz w niedługim czasie ;]

Dziękuje wszystkim za porady, temat do zamknięcia ;]

Odpowiedz do tematu