Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

[MK4] Fiesta 1998, 1.3 60Km
Autor Wiadomość
Pawel88
[Usunięty]

Wysłany: 29 Sie 2010, 21:55   [MK4] Fiesta 1998, 1.3 60Km

1. NICK:Pawel88
2. IMIĘ:Paweł
3. MODEL: Fiesta MK4
4. WERSJA:Flair
5. ROCZNIK: MK4 1998
6. SILNIK:1.3 60 km
7. OPIS AUTA: początkowo zafascynowany, ale teraz sam nie wiem, niby działa ale mam sporo do jeżdżenia więc mam obawy.

8. DOKONANE ZMIANY / WYKONANE PRACE
a. wizualne: konserwacja podwozia
b. mechaniczne:zmiana oleju, filtrów, świec(robota na dniach)
c. audio: akurat to jest świetne, nic nie zmieniam
d. inne:

9. PLANOWANE ZMIANY / PLANOWANE PRACE
a. wizualne:
b. mechaniczne: może instalacja LPG, doradźcie
c. audio:
d. inne

Hej, właśnie kupiłem sobie samochód, wybór padł na fiestę- względy finansowe i opinia znajomych że dobre i tanie w utrzymaniu autko. Samochód ma przejechane 152 tysiące jest z 1998 roku, stan licznika pewny, przy zakupie było sprawdzane w warsztacie samochodowym- w miarę wszystko sprawne, poza zapieczonym lekko tłoczkiem hamulcowym w lewym kole i nadrdzewiałymi przewodami hamulcowymi- reszta jak na ten rocznik i przebieg może być. Tłoczek będzie wymieniany, przewody też, więc hamulce będą :-P . Właśnie wymieniłem filtry i olej(półsyntetyk), progi były wymieniane przez poprzedniego właściciela rok temu- stan dobry, rdzy nie widać, biteksem zawalone i na to lakier dany( może z 2 lata jeszcze będzie), jadę jeszcze do znajomego na kanał na konserwacje podwozia- czytałem co i jak mam zrobić, jest troszke rdzy, ale do wyczyszczenia, bez tragedii. Samochód ma mi służyć do jeżdżenia- ok 60 km dziennie, stąd moje pytanie czy warto przerabiać ją na gaz? Czytałem, że endura to stary silnik i różne opisy instalcaji LPG- czy sie opłaca? Do pracy mam prostą drogę, 30 km w jedną stronę, po równej ladnej drodze, bez podjazdów prawie cały czas równo... ale daleko ;/

Co jeszcze radzicie zrobić, może regulacje zaworów, choć nic nie stuka i silnik chodzi równo.... co sprawdzić? na co zwrócic uwagę(rdza, ale mam nadzieje ze ja opanuje- jest jeszcze lewy sierp zajęty- lakier jeszcze sie trzyma ale jest jakby "podminowany", lakiernik jak oglądał to mówił ze to są pierwsze ślady rdzy i ze za rok bedzie do roboty.. ;/
Świece wymienie, bo nie wiem kiedy były zmieniane, poprzedni właściciel to kobieta więc różnie bywa. Czy olej bierze- nie mam pojęcia, podobno nie, ale trudno powiedzieć... przejachane mam od zakupienia 150 km, teraz zmieniałem olej, przez te 150 km nie zauważyłem zmiany poziomu- ale to chyba za krótki dystans zeby sprawdzic... Mam nadzieje ze jakos składnie to napisałem, bardzo prosze doradzcie co jeszcze sprawdzic. Bardzo to dla mnie wazne bo teraz mam wolne jeszcze 2 tygodnie moge z samochodem porobić a pozniej to juz do jazdy bedzie potrzebny. Szczególnie chodzi i instalacje LPG czy warto? jaką i jakie podzespoly jesli ktos wie? Moze gdzied w okolicach częstochowy?

Jeżdżę spokojnie bez szaleństw, raczej ekonomicznie okło 70-80 km/h i jak przez wioski przejeżdzam to wolniej.

Czekam na odpowiedzi :)
Pozdrawiam, mam nadzieje ze nie kupilem złomu

Aha zapomniabym- jeśli chodzi o przewidywany czas eksploatacji to około 3 może 4 lata- czyli do 60- 80 tys km. Mam nadzieje ze za tyle pośmiga... w sumie do 230 tys przeboegu? Chyba, ze bedzie mało awaryjne, ale z uzywanymi samochodami to roznie bywa, więc sie nie nastawiam, liczę na szczere i zyczliwe wypowiedzi :P

DemptD 
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: Trend
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Jacek
Wysłany: 29 Sie 2010, 21:58   

Medalikorzu gy regulamin czytaj ;)

http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=32152

no to spoty w cz-wie będą trochę wieksze :D

Pawel88
[Usunięty]

Wysłany: 29 Sie 2010, 22:04   

Dobra, przyznam ze nie zapoznalem się z instrukcją.. moja wina ;/ poprawię się, zdjęcia wrzuce jak sobie samochod umyje za jakies 3-4 dni ok? :) a reszte uzupelnie w poniedzialek.

DemptD 
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: Trend
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Jacek
Wysłany: 29 Sie 2010, 22:06   

to chociaż popraw zawartość 1 postu na taką zgodna z regulaminem gy

Odpowiedz do tematu