[MK3] Dziwnie działające sprzęgło, szarpnięcie przy zmianie |
Autor |
Wiadomość |
sznajderro
Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: C
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Artur
|
Wysłany: 20 Cze 2010, 10:54 [MK3] Dziwnie działające sprzęgło, szarpnięcie przy zmianie
|
|
|
Witam serdecznie. Mam fieścinę 1.1 z 1994r. Silnik jest na wtrysku. Problem polega na tym że jak się włącza jedynkę lub się przerzuca bieg z jedynki na dwójkę to wyczułem ze jak sie za szybko puści pedał sprzęgła choć minimalnie to samochod szarpnie i tak jak by chciał przeskoczyć, niewiem jak opisac ten objaw tak jak by sie na chwilkę zadławił i potem jak juz sprzegla sie nie tyka jest niby wszystko ok. Moze ma ktos z was taki objaw u siebie? czym to jest spowodowane? Wie ktos z was moze? czy to sprzęgło nierowno bierze? |
_________________ Ford Fiesta mk3 VS6XXXXXXXXX 1.1i 50KM '94R
 |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 29 Cze 2010, 19:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
cypis290

Wersja: Inna
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Łukasz
|
Wysłany: 20 Cze 2010, 11:06
|
|
|
Obstawiałbym poduszki pod skrzynią biegów, a nie sprzęgło. |
|
 |
sznajderro
Wersja: C
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Artur
|
Wysłany: 20 Cze 2010, 13:20
|
|
|
Czyli poduszki pod skrzynią biegów. Mój ojciec tez to obstawiał. Bo sprzęgło to by na kazdym biegu w sumie szarpało a to wystepuje tylko na jedynce i przy przełączaniu z jedynki na dwójkę. Dziękuję bardzo za pomoc. Można zamknąć temat. |
_________________ Ford Fiesta mk3 VS6XXXXXXXXX 1.1i 50KM '94R
 |
|
|
|
 |
neidi
Wersja: Inna
Silnik: 1.3/58KM
|
Wysłany: 26 Cze 2010, 11:44
|
|
|
Mam podobny problem. Podczas przerzucania biegów odczuwa się silne pojedyncze szarpnięcie, które czuć w całych samochodzie. Bardzo uprzykrza to jazdę.
sznajderro napisał/a: | Czyli poduszki pod skrzynią biegów. Mój ojciec tez to obstawiał. Bo sprzęgło to by na każdym biegu w sumie szarpało a to występuje tylko na jedynce i przy przełączaniu z jedynki na dwójkę. Dziękuję bardzo za pomoc. Można zamknąć temat. |
Sznajderro napisz czy faktycznie okazały się poduszki? I jeśli się orientowałeś to ile kosztuje wymiana albo czy samemu da się to łatwo zrobić. Z góry dzięki za pomoc. |
|
|
|
 |
Camel [Usunięty]
|
Wysłany: 29 Cze 2010, 17:15
|
|
|
W mojej podobnie, z tym, że szarpnie tylko na dwójce.
Dodam, ze po wymianie poduszki, sprzęgła i półosiek nadal jest tak samo, więc chyba zostaje jedynie skrzynia. Ja się przyzwyczaiłem i staram się raczej wejśc na wyższe obroty z delikatnym poszczaniem sprzęgła. Reszta biegów wchodzi w porządku.
Poduszki w granicach 50-60zł i da się to zrobić samemu, jednak wątpię, czy w tym wypadku warto. |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.