[MK3] Radio nie działa! |
Autor |
Wiadomość |
Impreza [Usunięty]
|
Wysłany: 22 Cze 2010, 16:08 [MK3] Radio nie działa!
|
|
|
Witam. W mojej fieścince pojawił się kolejny problem. Mianowicie od kod ją kupiłem fabryczne radio nie odtwarzało kaset.
MOJE RADIO W AKCJI
Na czym polega jego problem i czy da się to naprawić?
Druga sprawa, nie mogę go wyjąć! Jak głęboko powinien wejść ten drut w otwór? (nie posiadam fabrycznego "klucza") |
|
|
|
 |
Szymonnn
Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Szymon
|
Wysłany: 22 Cze 2010, 16:18
|
|
|
Tam w radyjku masz bodajże z obu stron takie dwa otwory na druciki, weź sobie jakieś dwa dłuższe druciki tzn. ok.20cm i wygnij je w takie "U" włoż z obu stron, odegnijw stronę drzwi(czyli lewy odginamy w kierunku drzwi kierowcy, a prawy pasażera) i teraz powoli wyciągaj, nie szarpiąc, ale z odrobiną siły, powinno wyjść. Poźniej odkręc to górną kalpkę z radia i zobacz, czy gdzieś tam w okolicy głowic napędzających kasetę nie wypadła jakaś sprężynka, czy nie zerwał się jakiś drucik i wszystko ładnie przedmuchaj z kurzu. Być może że też kaseta nie układa się prawidłowo, włoż kasetę, dociśnij ją od góry i wtedy sprawdź czy działa, może po prsstu po każdym włożeniu kasety, będziesz musiał wsunąć palucha w ten otwór gdzie jest kaseta i ją na parę sekund docisnąć, a ona powinna pozostawać w takiej pozycji, i wszystko powinno grać. Jak nie to zastanów się czy warto inwestować w to radyjko, skoro teraz za stówkę z hakiem możesz kupić radyjko z CD, Slotem kart pamięci i portem USB. To tyle. |
_________________ "Nigdy nie mów, że coś jest dla mnie niemożliwe!"
 |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 22 Cze 2010, 16:30
|
|
|
Impreza napisał/a: | a czym polega jego problem i czy da się to naprawić? | Zawiesił się układ autorewersu i przeskakuje ze strony na stronę ciągle,,, trudno coś pisać bo co producent to inne rozwiązanie, do naprawy raczej w servisie RTV |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Impreza [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Cze 2010, 11:23
|
|
|
Radio dałem do naprawy znajomemu elektrykowi. Nawet on przy użyciu "kluczy" miał z nim problem.
Dzięki wam za pomoc! |
|
|
|
 |
bidżej

Imię: Bartek
Wiek: 38 Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 4784 Skąd: Stuttgart
|
Wysłany: 26 Cze 2010, 12:22
|
|
|
to nie wina radia tylko kasety-adaptera. wyciągnij z niej plastikowe rolki - radio i tak nie ma kontroli zerwania taśmy, a to one się blokują i powodują świrowanie autorewersu. |
_________________ www.twojrobot.blogspot.com |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 26 Cze 2010, 18:50
|
|
|
A to adapter był włożony, więc raczej niewiele się poradzi w adapterze nie ma taśmy i rolki się nie obracają (jak ich nie będzie to raczej będzie tak samo) dlatego radio uznaje że kaseta doszła do końca i zaczyna odtwarzanie w drugą stronę,,,, i znowu się okazuje że jedna rolka się nie kręci czyli taśma doszła do końca,,, |
|
|
|
 |
Miły

Silnik: 2.0/16V
Wiek: 39 Dołączył: 25 Lis 2007 Posty: 2084 Skąd: Gostyń/PGS RFxx
|
Wysłany: 26 Cze 2010, 18:54
|
|
|
włóż normalną kasetę i sprawdź czy tak samo jest...
u mnie na poprzednim radiu było tak samo jak bidżej pisze - rozkręciłem adapter, wyjąłem rolki i było ok... aż mi całe radio padło |
_________________ Była Fiesta MK3 1.8D "Złomek"
Jest Opel Vectra B 2.0 16V "Czerwona Viki" |
|
|
|
 |
bidżej

Imię: Bartek
Wiek: 38 Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 4784 Skąd: Stuttgart
|
Wysłany: 26 Cze 2010, 19:14
|
|
|
JoeMix, mylisz się. w adapterze są rolki połączone dodatkowo zębatką - najprawdopodobniej właśnie na wypadek kontroli zerwania taśmy w odtwarzaczu (kiedy nie kręcą się obie rolki to odtwarzanie jest przerywane). póki adapter jest nowy, to rolki chodzą ładnie, ale kiedy się wyrobią, to zębatka zaczyna się zacinać, obie rolki się blokują i autorewers dostaje świra. |
_________________ www.twojrobot.blogspot.com |
|
|
|
 |
przemo_rsr

Model: Ford Fiesta Mk5`99
Wersja: Ghia
Imię: Przemek
Wiek: 34 Dołączył: 12 Kwi 2010 Posty: 916 Skąd: Markuszowa(RSR)
|
Wysłany: 27 Cze 2010, 01:43
|
|
|
miałem podobny przypadek w swoim Grundigu, to zmieniłem na JVC ,
pozdro!! |
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 27 Cze 2010, 07:27
|
|
|
Cytat: | JoeMix, mylisz się. w adapterze są rolki połączone dodatkowo zębatką - najprawdopodobniej właśnie na wypadek kontroli zerwania taśmy w odtwarzaczu (kiedy nie kręcą się obie rolki to odtwarzanie jest przerywane). póki adapter jest nowy, to rolki chodzą ładnie, ale kiedy się wyrobią, to zębatka zaczyna się zacinać, obie rolki się blokują i autorewers dostaje świra. | No masz rację ale jak pisałem są różne rozwiązania no i są adaptery be zębatek w środku , Miły posunął trafną uwagę, jak się okaże że radio sprawne to można spróbować Twojej rady,,, |
|
|
|
 |
|