|
Przesunięty przez: szynszyl 17 Kwi 2006, 11:53 |
co zakupic i za ile by to jakoś grało |
Autor |
Wiadomość |
AeRJot [Usunięty]
|
Wysłany: 25 Lut 2005, 19:31 co zakupic i za ile by to jakoś grało
|
|
|
Do znawców, chciałbym założyć coś co by ładnie (nie koniecznie głośno) grało w fieścince. Odpada tuba i skrzynia bo nie mam na to miejsca. Radyjko mam z MP3 i chce by pozostało (4x35) obecnie standard w drzwiach i 3-drożne z tyłu (philips opisane 120W). Czy kts może mi powiedzieć ile trzeba by w to włożyć (chodzi o zwykły sprzęt nie chce wydawac 500zł za jeden głośnik) i ew. jaki sprzęt polecacie. Czy musze kupować wzmacniacz (znów brak miejsca) czy lepiej na tył 3-drożne czy niezależne. |
|
|
|
 |
Kurtus [Usunięty]
|
Wysłany: 25 Lut 2005, 23:58
|
|
|
jak masz czas to jest idealne miejsce na wzmacniacz w fiescie.Wprost wymarzone dla osoby ktora lubi audio i ma duzo czasu na zabawe.Jak masz 3dzwiowa to zdejmij jeden z tych bocznych paneli (ten z popielniczką lub drugi) jest tam tylko mechanizm od pasow bezpieczenstwa i reszta pusto.Wystarczy zrobic mocowanie poprowadzic kable i mozna tam wlozyc prawdziwego potwora.Ps. o glosnikach nie bede sie rozpisywal, bylo pisane o tym pare postow nizej,nie abym byl zlosliwy ale jestem zmeczony |
|
|
|
 |
AeRJot [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Lut 2005, 09:15
|
|
|
a czy umieszczenie wzmacniacza w zamknietej przestrzeni jest takim dobrym rozwiazaniem? przeciez takie bydle sie grzeje a tam nie ma zadnego przewiewu.
PS. jeden z profesjonalnych salonów Car-Audio złożył mi propozycje (niestety nie zanotowałem parametrów i nie wiem czy to coś da, alle spróbuję ...
głośniki przód (zestaw midi + syk) 269zł
tył (3-drożne, mówią ze lepiej niż niezależne) 199zl
wzmacniacz (wiele dodatków typu regulacja podbicia, odcieci itp) 4x150 499zł
tyle jesli o sprzet, do tego kable:
cincze (2kable) 100zł
reduktor (bo mam tylko 2 wyjscia na wzmacniacz) 50zł
bezpiecznik i kable zasilania i główne - 100zł
czyli suma na fiestunie (bez tuby lub skrzyni) około 1300zł
Salon zajmuje sie Car-Audio od 10 lat i właciwie jest widoczny na wszystkich takich imprezach, znajomy odstawi do nich Corrado i powiedział ze ma 2klocki na sprzet i ... gra cudownie i teraz pytanie ...
czy takie głośniki (w takiej cenie) mogą ładnie grac?
czy faktycznie potrzebuje tak duży wzmacniacz?
czy w taka cena łącznie gwarantuje dobre brzmienie?
czy lepiej odstawić samochód do salonu (za montarz sprzętu zakupionego u nich nie biora kasy) czy lepiej kupowac osobno sprzet i montowac to samemu?
to chyba wszystkie pytania, bede zobowiązany za wyczerpującą odpowiedz. |
|
|
|
 |
Piesek

Model: Ford Fiesta Mk3`89
Wersja: Inna
Silnik: Inny
|
Wysłany: 26 Lut 2005, 09:34
|
|
|
Za tą kasę na allegro wypatrz sobie coś innego... np do przodu po małej przeróbce hertze:
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=42954833
395zł
Z tyłu w półke, też hertze:
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=43323084
389zł
bądz JBL:
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=42784438
369zł
I do tego wzmacniacz:
Kup jakiś używany, najlepiej 4 kanałówke, ale od gościa który ma dużo pozytywnych komentarzy, wtedy masz pewność, że niejest to jakiś wzmacniacz przegrzany, czy jakiś trafiony. Wzmacniasz mam u siebie przykręcony od strony bagarznika dotylnich siedzeń więc praktycznie niezajmuje on miejsca, Ty byś mógł w ten sposób też tak postąpić.
Kable to już groszowe sprawy, kupisz sobie taki zestaw:
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=42140096
Przeciesz nie będziesz miał tam jakiejś tuby czy Bóg wie czego, niepotrzebujesz jakiś super grubych kabli. I kable beztlenowe do podłaczenia wszystkich głośników będziesz (Kup je najlepiej w jakimś tanim sklepie, lub hurtowni, bądz z allegro, niekupuj z mediamarkt, bo strasznie drogie takie akcesoria mają) Jakieś 20m kabla beztlenowego starczy, bo musisz podłaczyć 4 głośniki, sorka 6.. bo jeszcze twiestery. metr kabla to wydatek maks 2zł. Czyli z okablowaniem jak dobrze poszukasz do 100zł się zmieścisz.
POZDRAWIAM |
|
|
|
 |
pvzon

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: CLX
Silnik: 1.8i16V/130KM
|
Wysłany: 26 Lut 2005, 14:07
|
|
|
arj napisał/a: |
czy takie głośniki (w takiej cenie) mogą ładnie grac?
czy faktycznie potrzebuje tak duży wzmacniacz?
czy w taka cena łącznie gwarantuje dobre brzmienie?
czy lepiej odstawić samochód do salonu (za montarz sprzętu zakupionego u nich nie biora kasy) czy lepiej kupowac osobno sprzet i montowac to samemu?
to chyba wszystkie pytania, bede zobowiązany za wyczerpującą odpowiedz. |
napisz jakie to są głośniki bo niby skąd mamy wiedzieć czy będą ładnie grały? cena to troche za mało...
jak nie biorą kasy za montaż to lepiej oddać do nich , ale napewno montaż mają wliczony w cenę sprzętu
wzmacniacz jak ma być tylko pod głośniki to może być słabszy |
_________________ 1.1 clx rally
www.flmg.pl |
|
|
|
 |
AeRJot [Usunięty]
|
|
|
|
 |
pvzon

|
Wysłany: 26 Lut 2005, 16:19
|
|
|
co do wzmacniacza to czy Twoje radio ma wyjście na wzmaka?i co to za radio?
sprzętu boschmana bym nie zamontował |
www.flmg.pl |
|
|
|
 |
Piesek

Model: Ford Fiesta Mk3`89
Wersja: Inna
Silnik: Inny
|
Wysłany: 26 Lut 2005, 16:42
|
|
|
W sklepie car audio chciałeś dać 1300zł, a tu na takim sprzecię chcesz coś zmontować:/ Wzmacniacz który pokazaleś to godny polecenia jest tylko mac audio... boschmann hmmm, przemyśl to dobrze. A co do sprzedawców na allegro, czytaj ich opinie (pozytywy, negatywy). I wtedy wiesz co to za koleś. Co do głośników to podaj jaką sume chcesz wydać. I na początku pisałeś, że musisz mieć bagażnik a teraz jednak się rozmyśliłeś nad tubą. Dobrze się zastanów co chcesz i do jakiej kwoty wtedy będziemy wiedzieli co mamy ci podpowiadać. Ale moje zdanie jest takie lepiej na początek kupić dwa głośniki hertza (16cm na przód i do tego 2 twitery, taki zestawik jak ci wcześneij pokazywałęm) i dobry wmacniacz. Niż 6 głośników boschmanna i lipny wzmak, który tak naprawde to ma tylko ładną obudowę nic pozatym. |
|
|
|
 |
AeRJot [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Lut 2005, 17:21
|
|
|
a) nie mówiłem ze chce tyle dac, tylko, ze chlopcy mi tyle wyliczyli
b) tuba którą podałem jest stosunkowo mała i jeszcze sie zmiesci, a molwilem o takich skrzynkach, ze bez gazu mialbym problemy by to zamontowac
c) radyjko mam "firemki" DAX, ma wyjscie na 2 kamały chinch, ale dwa poozostale kanaly mozna dorobic przez reduktor (tez kupowane w tym samym salonie)
d) co do ceny ... ze wszystkim (kable, wzmak, glosniki) chcialbym zamknac sie w kwocie do 1000zł, jak bedzie mnej to sie nie pogniewam (nie chce nagłasniac okolicy, chce by to jakos gralo)
e) co to porady z głosnikami, nie bardzo che pzerabiac przód wiec chcialbym zostac przy 13, bo ciecie boczkow jakos do meni nei przemawia,, a mam tak ustwione glosniki, ze bardziej slysze tyl, a przód mi uzupelnia dzwiek
f) czegos nie rozumie, skoro w salonie polecali mi jakies glosniczki na tyl za 199zl, to czym one niby sa lepsze od Boschamnna za ... 199zł? bo w takim razie to lipa i to lipa. Skoto Boshmann to taka kila, to jakie produkty (firmy) polecacie, nazwijmy to z niższej półki cenowej, bo nie sztuka kupic komplecik infiny, tylko ze na to brakuje kasy (wlasnie jestem na etapie robienia blacharki isilnika) |
|
|
|
 |
Kurtus [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Lut 2005, 18:19
|
|
|
skoro ludzie ze sklepu car audio polecalai ci glosniki BOSHMANA to ja bym u nich wykałaczki nie kupił .Nie mowie ze kazdy ma sobie kupowac DLS'Y za 2000 zl ale nie boshmany bo to szajs nieziemski |
|
|
|
 |
AeRJot [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Lut 2005, 18:39
|
|
|
nie wiem czy to były boshmann'y, ale w tej samej cenie co na allego
PS. a co sądzicie o głośnika PYLE? |
|
|
|
 |
Kurtus [Usunięty]
|
Wysłany: 1 Mar 2005, 09:11
|
|
|
arj napisał/a: | nie wiem czy to były boshmann'y, ale w tej samej cenie co na allego
PS. a co sądzicie o głośnika PYLE? |
pyle to tez niska klasa przetwornikow.Podaj kwote jaka mozesz wydac na kazdy z osobna podzespol twojego audio to cos zaproponujemy rozsadnego |
|
|
|
 |
pvzon

|
Wysłany: 1 Mar 2005, 10:37
|
|
|
własnie , podaj konkretne kwoty . ale moim zdaniem lepiej zainwestować w lepszy przedni zestaw , wygłuszyć rzwi itd , a tył zrobić później.
jak kupisz coś fajnego na przód to na pewno będziesz zadowolony |
www.flmg.pl |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|