Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

Zestaw naprawczy do lakieru
Autor Wiadomość
Blackknight88 

Model: Inne auto
Wersja: Sport
Silnik: Inny
Imię: Karol
Wysłany: 13 Kwi 2010, 10:37   Zestaw naprawczy do lakieru

Chciałem zapytać jak wygląda sprawa z tym zestawem naprawczym.

Znalazłem dwie aukcje z zestawami naprawczymi do lakieru :
Zestaw 1
Zestaw 2

Otóż posiadam na swojej fieście biały lakier (prawdopodobnie jest to "diamont white") zwykły, żaden metalik i zwykle ludzie mówili i tak właśnie jest, że do zwykłych lakierów nie daje się klaru, a jedynie do metalików na bazę oraz przy perłowych.

Większe zainteresowanie mam aukcją drugą, zważywszy na większa liczbę komentarzy sprzedawcy jak i chyba lepszej jakości towar (firma). Tylko zastanawia mnie, że ja chcę normalny zestaw (do niemetaliku) a ten daje bezbarwny pisząc, że TRZEBA go nałożyć, bo baza jest matowa.

Na pierwszej aukcji z tym opisem wszystko ok, bo na końcu jest wzmianka o metalicznym i perłowym.

Jak to w końcu jest ? Jak się Wam widzi ten zestaw z drugiej aukcji oraz jeśli nie to co polecacie ? Chodzi mi o zestaw naprawczy bo w sumie będę mieć wszystko a chcę się bawić szprejami.

Inna sprawa. Jak rozpoznać czy mój biały lakier jest metaliczny czy nie ? Łatwo to zobaczyć na ciemniejszych kolorach, ale na takim ? Wydawało mi się w 99% że to zwykły, niemetalik ale teraz mam mieszane myśli. Czy po kodzie koloru z tabliczki VIN będzie ktoś potrafił odczytać jaki to kolor ?

Dzięki za odpowiedzi dziewczyny i chłopaki ^_^
.:Projektowanie 3D - SolidWorks:.
.:Projektowanie i wykonywanie instalacji pneumatycznych i hydraulicznych:.

JoeMix 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wysłany: 13 Kwi 2010, 10:59   

Metalic łatwo poznasz bo jak go doświetlisz i przyjrzysz się z bliska to widać takie drobinki i kolor się mieni,,, w jednej mk1 mam dół malowany nie metalicem, i błyszczał się bardzo ładnie bez claru,,,

Co do zestawu, u mnie w mieście jest sklep z lakierami-mieszalnia (i cała resztą co potrzebna) i ja się tam zaopatruje, kupując dokładnie co trzeba ile trzeba,,,

Blackknight88 

Model: Inne auto
Wersja: Sport
Silnik: Inny
Imię: Karol
Wysłany: 13 Kwi 2010, 11:37   

No tak tylko pod biały akryl brać biały podkład czy szary będzie ok i nie ma znaczenia ?

Papiery ścierne to wiadomo, że sam sobie mogę kupić tylko o jakim ziarnie ? By wyrównać przejście między starym a nowym lakierem kumpel radził użyć P2000 na mokro i potem jeszcze polerka pastą.

Jakby ktoś mógł napisać jaka ziarnistość papierów do :

1. zmatowienia powierzchni pod szpachlę.
2. Na szpachlę pod podkład.
3. Na podkład pod lakier akrylowy.
4. Na wykończenie wszystkiego. No i tutaj ten P2000 chyba, że jednak dupny wybór.

Co do reszty specyfików to w chyba zrobię jak Joe mówił, wszystko kupię w mieszalni.

No i ostatnie pytanie. : Brunox

Brunox na rdzę i na to szpachla potem podkład i lakier ? Czy bez szpachli już ?
.:Projektowanie 3D - SolidWorks:.
.:Projektowanie i wykonywanie instalacji pneumatycznych i hydraulicznych:.

tajmus 

Model: Ford Fiesta Mk3`90
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i/104KM
Wysłany: 14 Kwi 2010, 09:43   

Pod biały akryl mozesz wziasc zarowno szary jak i bialy podklad. Wielkiej rownicy nie bedzie.

Z tym przejsciem i P2000 to ja bym troche inaczej zrobil. Moge Ci na gg wytlumaczyc. Tu mi sie nie chce pisac :-P

Pod szpachle mozesz sobie zmatowic np P320 na sucho. Szpachle najpierw wyrownaj P240 a potem wykoncz P320 na sucho. Uzyj kontrastu dla ulatwnienia pracy. Podkład pod akryl to wystraczy P600 na moktro. I tu własnie z tym przejsciem to chcialbym wiedziec co chcesz malowac. Wtedy bede mogl cos wiecej doradzic.

Na rdze najlepsza jest... Szlifierka :-) Wiadomo nie wszedzie da sie... Jesli chcesz dawac Brunox to przed polozeniem szachli prysnij podkladem epoksydowym. Brunox dlugo schnie ;-( Ja ze swojego doswiadczenia proponuje jednak zamiast Brunoxa podklad reaktywny. Sam stosuje Wash Primera firmy DuPoint. Ale na niego nie wolno dawac epoksyda. Mozesz akrylowy :)

Jesli chcesz jeszcze cos wiedziec to pisz tu albo osobiscie do mnie. Pozdrawiam :)

firion7 

Model: Ford Fiesta Mk4`97
Wersja: CL
Silnik: 1.1/50KM
Wysłany: 17 Kwi 2010, 22:53   

A jak to jest jak ktoś w nas stuknie i lakier kwalifikuje się do wymiany czekamy na pieniążki z OC sprawcy czy wystawiamy rachunek na sprawcę jeżeli mamy to wcześniej spisane w umowie pomiędzy stronami.

TSRules 

Model: Ford Fiesta Mk4`98
Wersja: Flair
Silnik: 1.3i/60KM
Wysłany: 18 Kwi 2010, 23:44   

Blackknight88 ja zamawiałem "zestaw 2" od _HANIA_ i byłem zadowolony, gościu jest kontaktowy i pomógł dobrać bazę, wiadomo że odcień troszkę może sie różnić, w końcu ten na aucie parę latek już ma, no i wiadomo "fabryki" nie odtworzysz, zamiast Brunoxa możesz spróbować Cortanina, schnie krócej co ma znaczenie jesli nie posiadamy garażu :)

Odpowiedz do tematu