[MK6] Wskaznik komputera |
Autor |
Wiadomość |
AccessX
Model: Ford Fiesta Mk2`84
Wersja: Classic
Silnik: 1.3/66KM
Imię: Radek
|
Wysłany: 22 Mar 2010, 23:02 [MK6] Wskaznik komputera
|
|
|
witam, posiadam forda fieste mk6 (z roku 2008). I jak kazdy wie jak jest ten (panel) z przodu to wciskajac przycisk obok raczki na lewo, wychodzi na wyswietlaczu tam: Srednie zuzucie paliwa, koniec paliwa, srednia predkosc itp. Otoz mam pytanie jak bardzo wierzyc temu KONIEC PALIWA ZA ... , oroaz jak z tym spalaniem, co jaki czas sie to aktualizuje? Co km co 10 ? . Prosze o odpowiedz. |
|
|
|
 |
kundzia19
Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Gold
Silnik: 1.25i/75KM
|
Wysłany: 22 Mar 2010, 23:15
|
|
|
Witam, ja mam fiestę z 2007 roku, najniżej zeszłam w niej do 17 km jakie pozostały to końca paliwa i jeszcze dojechałam na stację Co do spalania to nigdy tego aż tak bardzo nieanalizowałam, ale chyba żadko to jest aktualizowane bo kiedy nie spojrze to zawsze wydaje mi się że jest to ta sama wartość:) |
|
|
|
 |
pP

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Paweł
|
Wysłany: 22 Mar 2010, 23:27
|
|
|
co do spalania to jest miarodajny..osobiście nie polecam jeździć już poniżej 40km do końca baku bo szkoda popmy paliwa..
co do spalania nie mam pojęcia co ile jest aktualizowane ale co za różnica? |
_________________ Ex
BlackRS
BlackST |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 26 Kwi 2007 Posty: 8085 Skąd: WawaTeam/Praga
|
Wysłany: 23 Mar 2010, 00:40
|
|
|
pP napisał/a: | osobiście nie polecam jeździć już poniżej 40km do końca baku bo szkoda popmy paliwa.. | Mi nie raz zdarzyło się, że "dystans do pokonania" przez naście kilometrów pokazywał "0" i tylko parę razy (7) wlałem do baku ponad 42litry, lejąc prawie pod sam korek... A wielokrotnie pokazywał już "0" a wchodziło poniżej 40litrów, tyle że ja nie mam kompa, tylko przełączanie między zegarkiem a dystansem do przejechania... |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
 |
|
|
|
 |
AccessX
Model: Ford Fiesta Mk2`84
Wersja: Classic
Silnik: 1.3/66KM
Imię: Radek
|
Wysłany: 23 Mar 2010, 12:58
|
|
|
Tzn temu pytam, ze caly czas pisze mi ze srednie spalanie 7,4 lub 7,5l / 100km. Przy czym, ciagle srednia predkosc wskazuj 32-35Km/h. I Zolta lampka, mi sie zaswieca wtedy kiedy pisz 80KM do konca paliwa. I chodzi mi o ta aktualizacje by wiecie Nie doszlo do sytuacji ze np. mam do przejechania 50km, pokazuje mi ze zrobie jeszcze z 70 a tu po 10 km bęc. I Fordzik stoi . |
|
|
|
 |
ElGrey
Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Sport
Silnik: 1.6TDCi/90KM
Imię: Grześ
|
Wysłany: 23 Mar 2010, 16:20
|
|
|
zliczanie sredniej i dystansu jest na bierzaca, co sekunde i dystans do konca moze sie radykalnie zmienic jesli depczesz i zobaczysz kontrolke rezerwy i zaczniesz spokojnie jechac, wowczas dystans do konca nawet sie potrafi zwiekszyc cos wiem na ten temat.
A srednia liczona jest od resetu przez 2000 km, jesli nie zresetujesz to oblicz caly czas z 2000 km
srednie spalanie miarodajne, sprawdzalem
co do konca paliwa to sie nie wypowiadam, bo ja max do 12 km dojechalem, a z tego co instrukcja mowi to ropniak poprostu stanie (komputer wylaczy silnik) jesli dojdzie do zagrozenia zapowietrzenia papy, wiec nie ryzykuje |
_________________ Mk VI 2007 S 1.6 TDCI 115 KM, 280 Nm
Mk IV 1999 style 1.25
Mk IV 1996 focus 1.3 (RIP 08 2010)
 |
|
|
|
 |
Neo178
Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6i16V/100KM
Imię: Mariusz
Wiek: 35 Dołączył: 17 Maj 2008 Posty: 322 Skąd: Bełchatów/Łódź
|
Wysłany: 23 Mar 2010, 22:46
|
|
|
Radek-Ford napisał/a: | Tzn temu pytam, ze caly czas pisze mi ze srednie spalanie 7,4 lub 7,5l / 100km. Przy czym, ciagle srednia predkosc wskazuj 32-35Km/h. I Zolta lampka, mi sie zaswieca wtedy kiedy pisz 80KM do konca paliwa. I chodzi mi o ta aktualizacje by wiecie Nie doszlo do sytuacji ze np. mam do przejechania 50km, pokazuje mi ze zrobie jeszcze z 70 a tu po 10 km bęc. I Fordzik stoi . |
Im dłużej jeździsz tym mniejsze prawdopodobieństwo (przy takiej samej jeździe), że spalanie będzie się zmieniać. Jak chcesz np w trasie zobaczyć ile Ci wyjdzie to skasuj średnie spalanie przed wyjazdem i to samo ze średnią prędkością.
Kontrolka i komputer będą sygnalizować na żółto przy 80km, a później 40km, następnie przy 20km dostaniesz czerwona kontrolką po oczach niżej nie zdarzyło mi się zejść, więc nie powiem Ci czy coś się dzieje
A odnośnie wiarygodności tego co pokazuje komputer to potwierdzę to co już było powiedziane - jest miarodajne |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.