|
[MK3] Sprężyny - wymiana na inne, miększe. |
Autor |
Wiadomość |
limus
Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: S
Silnik: 1.1i/50KM
|
Wysłany: 12 Lut 2010, 18:25
|
|
|
falco :
Czy różnica w komforcie pomiędzy clio , a fiesta , to jakaś przepaść , czy też tylko niewielka , lekko odczuwalna ?
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
falco [Usunięty]
|
Wysłany: 12 Lut 2010, 19:24
|
|
|
Przepaść to nie jest, bo w tak małych autach cudów nie ma, ale różnica jest zauważalna.
Clio jedzie płynnie bez podskakiwania tylnej osi na każdej nierówności. Dodatkowo "francuzy" mają dosyć miękkie siedzenia (szczególnie w porównaniu do niemieckich siedzeń, twardych jak deska) co potęguje wrażenie komfortu. Można powiedzieć, że clio jak i inne francuskie wozidła, resorują o klasę wyżej.
Ja akurat na co dzień jeżdżę Fiestą i Scenikiem, i różnica jest w komforcie jazdy jest naprawdę spora.
Ale trzeba przyznać, że twardawe zawieszenia też mają swoje plusy, szczególnie widoczne w szybszej jeździe po krętej drodze |
|
|
|
 |
limus
|
Wysłany: 12 Lut 2010, 23:12
|
|
|
Jak będzie okazja , to postaram się przetestować jakieś clio.
Do scenica nie ma co porównywać , to całkiem inne gabaryty.
Co do niemieckich aut , to powiem , że np . astra 2 kombi tłumi świetnie .
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
falco [Usunięty]
|
Wysłany: 13 Lut 2010, 11:50
|
|
|
Ja z kolei mam zupełnie inne odczucia co do Astry 2. Co prawda tylko kilka razy miałem możliwość przejażdżki Astrą 2 i to hatchbackiem, lecz w moim odczuciu zawieszenie jest twarde i kiepsko resoruje jak na swoją klasę. To już golf 4 ma lepsze resorowanie, a do np. Megane lub wspomnianego już Scenica Astra się nie umywa.
Za to Astra 1 była wygodna i miała dosyć miękkie nastawy zawieszenia. |
|
|
|
 |
limus
|
Wysłany: 13 Lut 2010, 13:06
|
|
|
Astra 2 kombi i to w w wersji komfort , to całkiem inna jazda niż w wersji hatchback.
Pozdrawiam.
[ Dodano: Sob Lut 13, 2010 20:38 ]
falco napisał/a: | Może zamiast szukać miększych sprężyn, zainwestuj w miększe amortyzatory (olejowe) ?
W mojej mk.4 z tyłu, przy fabrycznych amorkach było względnie miękko, a po wymianie na jakieś gazowe Daco, tył stał się nieprzyjemnie twardy. Dodam ,ze nie są to żadne "tuningowe" amory, a zwykłe zamienniki seryjnych. |
Sprawdziłem - mam z tyłu amortyzatory olejowe , prawie nówki.
Powiedz , czy różnica między olejowymi , a gazowymi jest jakaś drastyczna , czy tylko po prostu czuć różnicę .
Pytam , bo to znów jakaś inwestycja , a efekt niewiadomy .
Jeżeli zamiana jest sensowna , to proszę szanownych forumowiczów o podpowiedz jakie amortyzatory olejowe mam kupić .
Generalnie jeżeli gazowe pogarszają komfort jazdy to jestem zadowolony , bo pojawiła się szansa poprawy komfortu )))
Dodam jeszcze , że tył stoi mi jakoś dziwnie wysoko , jak patrzyłem na inne mk3 , to odległość opony do nadkola była jakby mniejsza - czy tą większa odległość mogą powodować owe gazowe amortyzatory ?
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
bidżej

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Bartek
Wiek: 39 Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 4784 Skąd: Stuttgart
|
Wysłany: 15 Lut 2010, 14:04
|
|
|
nie wiem jak się ma sprawa amortyzatorów, ale up zgodnie z prośbą
powiem tylko że moja MK3.5 stała jak taczka do chwili wymiany sprężyn na takie z fiesty RS1800 (podobno ) - teraz stoi równo. amory też mam olejowe, więc może to rzeczywiście ich kwestia. |
_________________ www.twojrobot.blogspot.com |
|
|
|
 |
falco [Usunięty]
|
Wysłany: 15 Lut 2010, 19:49
|
|
|
limus napisał/a: | ...Powiedz , czy różnica między olejowymi , a gazowymi jest jakaś drastyczna , czy tylko po prostu czuć różnicę .
Pytam , bo to znów jakaś inwestycja , a efekt niewiadomy .
..... |
Nie miałem porównania między nowymi olejowymi a nowymi gazowymi. Wcześniejsze amortyzatory były jeszcze fabryczne i wytrzymały 13 lat. Nic więc dziwnego, że były sporo miększe od nowych gazówek.
Moim zdaniem, jeżeli masz prawie nowe amorki, to daj sobie spokój z wymianą na inne. Za jakiś czas nasze wspaniałe drogi same je zmiękczą. |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|