[MK6] Problem z centralnym zamkiem |
Autor |
Wiadomość |
arturd7 [Usunięty]
|
Wysłany: 30 Gru 2009, 10:18 [MK6] Problem z centralnym zamkiem
|
|
|
Witam!
Mam fiestę z 2006 z centralnym zamkiem dokładanym w ASO. Wersja wzbogacana w Polsce z takimi chamskimi sterownikami na drzwiach. Problem dotyczy zamykania i otwierania tego zamka ( opcja otwierania z kluczyka). Zamek raz zamyka raz nie zamyka drzwi - losowo. Wygląda to tak że klamki delikatnie się wciskają ale nie do końca - tylko tak "dygną" z otwieraniem podobnie. Są dni że działają bez zarzutu - nie stwierdziłem wpływu temperatury zewnętrznej na tą sytuację. Zastanawiam się nad wymianą całego centralnego - tylko montaż siłowników to już duża zabawa. A może to jakiś pierdół - może ktoś się już z tym spotkał i ma jakieś pomysły lub rady???
Za wszelką pomoc z góry dziękuję |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 30 Gru 2009, 10:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
pawel182
Model: Ford Fiesta Mk6`05
Wersja: Inna
Silnik: 1.25i/75KM
|
Wysłany: 31 Gru 2009, 13:17
|
|
|
Może coś gdzieś nie styka....? Sprawdziłbym na początku przewody od CZ szczególnie na łączeniu drzwi-karoseria. |
_________________ Nic nie zastąpi dużej pojemności, a od dużej pojemności lepsza jest tylko....jeszcze większa pojemność |
|
|
|
 |
Freeman
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`89
Wersja: C
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Sławek
Wiek: 43 Dołączył: 06 Kwi 2007 Posty: 3513 Skąd: Ostrzeszów
|
Wysłany: 31 Gru 2009, 14:50
|
|
|
pawel182 napisał/a: | Może coś gdzieś nie styka....? Sprawdziłbym na początku przewody od CZ szczególnie na łączeniu drzwi-karoseria. | Wtedy w ogóle by nawet nie drgnęły. Pewnie coś blokuje siłowniki, musiałbyś rozkręcić i sprawdzić co może blokować. |
_________________ Znalazłeś odpowiedź na forum? Daj znać jak usunąłeś problem/usterkę.
Fiesta Klub Polska na YouTube
Planujesz zakup auta lub innej rzeczy? Szukasz porady? Zajrzyj do działu "Przed zakupem"
Pochwal się swoim autem |
|
|
|
 |
pawel182
Model: Ford Fiesta Mk6`05
Wersja: Inna
Silnik: 1.25i/75KM
|
Wysłany: 1 Sty 2010, 17:23
|
|
|
Freeman napisał/a: | pawel182 napisał/a: | Może coś gdzieś nie styka....? Sprawdziłbym na początku przewody od CZ szczególnie na łączeniu drzwi-karoseria. | Wtedy w ogóle by nawet nie drgnęły. Pewnie coś blokuje siłowniki, musiałbyś rozkręcić i sprawdzić co może blokować. |
Dlaczego? Siłownik to nie tylko kable zasilające ale również sterujące-może poprostu centralka gubi sygnał że siłownik zamknął/otworzył drzwi. |
_________________ Nic nie zastąpi dużej pojemności, a od dużej pojemności lepsza jest tylko....jeszcze większa pojemność |
|
|
|
 |
Freeman
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`89
Wersja: C
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Sławek
Wiek: 43 Dołączył: 06 Kwi 2007 Posty: 3513 Skąd: Ostrzeszów
|
Wysłany: 1 Sty 2010, 19:28
|
|
|
No może i jest też taka możliwość choć wg. mnie bardzo mała. Bardziej prawdopodbna jest przyczyna mechaniczna. |
_________________ Znalazłeś odpowiedź na forum? Daj znać jak usunąłeś problem/usterkę.
Fiesta Klub Polska na YouTube
Planujesz zakup auta lub innej rzeczy? Szukasz porady? Zajrzyj do działu "Przed zakupem"
Pochwal się swoim autem |
|
|
|
 |
arturd7 [Usunięty]
|
Wysłany: 2 Sty 2010, 10:15
|
|
|
Siłowniki ?? Zgodził bym się z wami jeśli by to dotyczyło jednych drzwi. Ale Wszystkie świrują. Dzisiaj mam w planach rozebranie centralki i sprawdzenie czy nie ma zimnych lutów itp. |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 2 Sty 2010, 11:18
|
|
|
Centralny zamek polega na tym że jak jedne drzwi zamkniesz to reszta idzie za nimi, więc jak będzie problem mechaniczny w drzwiach kierowcy to reszta też będzie świrować,,,
Pamiętaj że to Ty masz auto pod nosem i możesz do niego zajrzeć - My tylko zgadujemy na podstawie Twojego opisu,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
arturd7 [Usunięty]
|
Wysłany: 2 Sty 2010, 13:01
|
|
|
Centralka - sprawdzona i wygląda ok! Problem nie ustąpił. Pewnie macie rację z tymi siłownikami. A jak jest sterowana centralka z zamka kierowcy(tylko w tych drzwiach centralny działa).
Najgorsze jest to że jest mnóstwo roboty z dobraniem się do tych siłowników :( |
|
|
|
 |
BoGu [Usunięty]
|
Wysłany: 2 Sty 2010, 14:09
|
|
|
mozliwe ze silownik jest zasyfiony i ma opory podczas zamykania ewentualnie moze byc rowniez nadpalony lub dostaje za malo pradu ja tak mam w aucie mamy jak zamykam z centalki to nie ma sily a jak z bebenka z problemami to ok |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.