[MK6] Pompa sprzęgła - wymiana |
Autor |
Wiadomość |
rhoody
Model: Ford Fiesta Mk6`02
Wersja: Inna
Silnik: 1.6i16V/100KM
Imię: Patryk
|
Wysłany: 5 Gru 2009, 09:47 [MK6] Pompa sprzęgła - wymiana
|
|
|
Witam,
muszę wymienić pompę sprzęgła w swojej Fieście - wodzik montowany do pedału jest
złamany i nie bardzo wiem jak to zrobić. Czy jest to dosyć łatwa naprawa, czy też muszę
się udać do jakiegoś mechanika?? Czy trzeba uzupełniać płyn, odpowietrzać układ itd??
Proszę o pomoc, jakąś instrukcję...
Kod: | Na przyszłość proszę pamiętać
o tagowaniu tematów.
- trzeci |
|
_________________ Świat bez idiotów byłby nienormalny |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 5 Gru 2009, 12:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 5 Gru 2009, 14:42
|
|
|
Normalne ze po wymianie trzeba nalać płynu tak by wartość była w normie, najlepiej na max, z tego co pamiętam układ sprzęgła się odpowietrza sam. |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
awilk
Model: Ford Fiesta Mk5`01
Wersja: Fun
Silnik: 1.25i/75KM
|
Wysłany: 5 Gru 2009, 18:05
|
|
|
O ile nie zmienili jakoś szczególnie konstrukcji w porównaniu do fiesty mk5 to układ trzeba jednak odpowietrzyć. Co do wymiany to jakiejś szczególnej filozofii w tym nie ma, problemem może być dostęp i konieczność wymontowania czegoś dodatkowo, trzeba by pozaglądać pod maskę i spód samochodu. Sam w mk6 nie grzebałem tylko takie przemyślenia mam po zabawach z mk5 |
|
|
|
 |
rhoody
Model: Ford Fiesta Mk6`02
Wersja: Inna
Silnik: 1.6i16V/100KM
Imię: Patryk
|
Wysłany: 10 Gru 2009, 09:45
|
|
|
Mam już nową pompę, ale nie widać na niej przaktycznie żadnych otworów montażowych...
Mógłbyś po krótce opisać jak wygląda wymiana w MK5? Może uda się cos podpatrzeć i dam
radę samemu...
Z gory dzięki |
_________________ Świat bez idiotów byłby nienormalny |
|
|
|
 |
awilk
Model: Ford Fiesta Mk5`01
Wersja: Fun
Silnik: 1.25i/75KM
|
Wysłany: 10 Gru 2009, 18:47
|
|
|
http://w52.wrzuta.pl/obraz/9Egccud8ImQ/dsc00210
Nie wiem czy ci to w czymkolwiek pomoże bo jest to schemat układu sprzęgła dla mk4/5 i ciężko mi stwierdzić jak to się ma do mk6. Na obrazku jak widać nic szczególnie trudnego nie ma poza brakiem miejsca już w rzeczywistości w samochodzie. Ja osobiście wymieniałem wężyk ciśnieniowy od pompki do wysprzęglika bo strzelił. Mało brakowało a bym musiał zdemontować układ abs-u bo strasznie ciasno jest przy pompce ale pomału udało się to zrobić po odsunięciu skrzynki bezpieczników i godzinnej zabawie. Pozaglądaj pod maskę jaki masz dostęp, jeżeli nie będzie konieczności demontażu niczego poważnego to z tymi kilkoma śrubkami i zawleczkami sobie poradzisz |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.