Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

Przesunięty przez: szynszyl
24 Lis 2009, 06:38
[mk3] jakie alu moge wrzucic?? 17??
Autor Wiadomość
rapet 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: 2.0/16V
Wysłany: 6 Gru 2009, 19:50   

ja mam u siebie na alu 15 195/45 felga 7,5 j i et37 i nic sie nie dzieje i moim zdaniem 15 sa w sam raz do fiesty :devil:

LOY 
Członek Honorowy FKP

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.8i16V/130KM
Wysłany: 7 Gru 2009, 08:28   

panowie jest stara zasada ..mozna załozyc wszystko co mozna przeliczyć na obwód fabryczny :fox: ..fabrycznie najwieksza opona to 185/55/14 w 15 to 195/45 w 16 to 195/40 ;/ ..powodzenie w kupowaniu takiej opony ...jak łatwo policzyc 17 to 195/35 chyba nie musze komnetowac rozmiaru 205 to wysokosc 30 !:fox:
zakładanie takiej opony jaka akurat był na feldze to juz rzezba i kombinatorstwo.
Takie jest moje zdanie . :fox:
Ogolnie mysle sobie ze jak sie ma pomysł i checi to mozna dopasowac mała felgę i bedzie wygladac świetnie .wielkie alu dobre dla kogos kto idzie na skróty i niespecjalnie ma inwencje twórcza

chudy
[Usunięty]

Wysłany: 7 Gru 2009, 23:36   

no to was mistrzu podsumowal :D ale ja i tak na wiosne zaloze 15 :D

NOWITEK 

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wysłany: 8 Gru 2009, 07:19   

LOY napisał/a:
.wielkie alu dobre dla kogos kto idzie na skróty i niespecjalnie ma inwencje twórcza

Według mnie jest dokładnie na odwrót.

I nie zrozumcie mnie żle. Nie twierdzę że czym większe koła tym lepiej. W Fieście MK3 17" to max

LOY 
Członek Honorowy FKP

Wysłany: 8 Gru 2009, 09:27   

NOWITEK napisał/a:
LOY napisał/a:
.wielkie alu dobre dla kogos kto idzie na skróty i niespecjalnie ma inwencje twórcza

I nie zrozumcie mnie żle. Nie twierdzę że czym większe koła tym lepiej. W Fieście MK3 17" to max

dokładnie na odwrót ,ale równoczesnie nie twierdzisz ze wieksze sa lepsze .hym ..albo to zbyt pokrętna logika jak dla mnie ..albo sam sie zakręciłeś ..bo to sprzeczność !

Kazdy ma swój pomysł na swoje auto :fox: ..i swojego bedzie bronił . Ogólnie pokutuje jednak przekonanie ..skądinąd najprostrze w wykonaniu ,ze za psie pieniadze kupuje sie przechodzone duze koła i ma woow efekt na osiedlu .. Już chyba logicznie wykazałem ze stosujac duza felgę trzeba sie nagimnastykowac zeby nie zgubic fabrycznego obwodu ..który jest cokolwiek wazny zwłaszcza jesli nie zmienie sie silnika :fox: ..Ile osób tutaj kupi własciwe opony we własciwym rozmiarze montując 16 czy 17 ? zazwyczaj montuja takie opony jakie najtaniej mozna było kupic w uzywkach albo jeszce gorzej takie jakie juz był załozone w momencie kupna .
Krótko nie lubie dziadostwa i tjuningowych nonsensów ..fiesta nie potrzebuje opon 205 czy 215 i zwiekszenia masy nieresorowanej o 40% :fox:
no i pozostaje aspekt estetyczny malutka fiesta na 17 wyglada groteskowo i abstrakcyjnie

NOWITEK 

Wysłany: 8 Gru 2009, 11:54   

LOY napisał/a:
NOWITEK napisał/a:
LOY napisał/a:

dokładnie na odwrót ,ale równoczesnie nie twierdzisz ze wieksze sa lepsze .hym ..albo to zbyt pokrętna logika jak dla mnie ..albo sam sie zakręciłeś ..bo to sprzeczność !

Kazdy ma swój pomysł na swoje auto :fox: ..i swojego bedzie bronił . Ogólnie pokutuje jednak przekonanie ..skądinąd najprostrze w wykonaniu ,ze za psie pieniadze kupuje sie przechodzone duze koła i ma woow efekt na osiedlu .. Już chyba logicznie wykazałem ze stosujac duza felgę trzeba sie nagimnastykowac zeby nie zgubic fabrycznego obwodu ..który jest cokolwiek wazny zwłaszcza jesli nie zmienie sie silnika :fox: ..Ile osób tutaj kupi własciwe opony we własciwym rozmiarze montując 16 czy 17 ? zazwyczaj montuja takie opony jakie najtaniej mozna było kupic w uzywkach albo jeszce gorzej takie jakie juz był załozone w momencie kupna .
Krótko nie lubie dziadostwa i tjuningowych nonsensów ..fiesta nie potrzebuje opon 205 czy 215 i zwiekszenia masy nieresorowanej o 40% :fox:
no i pozostaje aspekt estetyczny malutka fiesta na 17 wyglada groteskowo i abstrakcyjnie

Ad1 Na skróty według mnie idzie ten kto tuninguje auto i za "psie pieniadze kupuje przechodzone" 14" na allegro + 2 spray-e i opony z profilem 55-60

Ad2 Mówiąc "Nie twierdzę że czym większe koła tym lepiej" miałem na myśli styling auta i to że np: 18" to już przesada.
Uważasz że Fiesta poniżej wygląda na 16" "grotekowo i abstrakcyjnie" ??

kamil wolski 

Silnik: Inny
Wysłany: 8 Gru 2009, 12:14   

Ja bym rzekł że 16" to optimum :)

[ Dodano: Wto Gru 08, 2009 12:14 ]
Ja bym rzekł że 16" to optimum :)

BerciQ 

Imię: Robert
Wysłany: 8 Gru 2009, 14:08   

NOWITEK napisał/a:
LOY napisał/a:

Uważasz że Fiesta poniżej wygląda na 16" "grotekowo i abstrakcyjnie"

jeśli chodzi o ścisłość....LOY napisał, że uważa iż fiesta wygląda groteskowo i abstrakcyjnie na kołach 17''. Skąd ty wziąłeś w jego wypowiedzi rozmiar 16" ??

Przeczytaj dokładnie a potem się czepiaj.

Parzych 
Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wysłany: 8 Gru 2009, 14:12   

LOY napisał/a:
Ile osób tutaj kupi własciwe opony we własciwym rozmiarze montując 16 czy 17 ?
Ja gy :joint: ozor
BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego

NOWITEK 

Wysłany: 8 Gru 2009, 14:17   

BerciQ napisał/a:
NOWITEK napisał/a:
LOY napisał/a:

Uważasz że Fiesta poniżej wygląda na 16" "grotekowo i abstrakcyjnie"

jeśli chodzi o ścisłość....LOY napisał, że uważa iż fiesta wygląda groteskowo i abstrakcyjnie na kołach 17''. Skąd ty wziąłeś w jego wypowiedzi rozmiar 16" ??

Przeczytaj dokładnie a potem się czepiaj.

Sam czytaj dokładnie!!

Odnosząc się do do ogólnej opini Loy-a że 16-17" to już strasznie wielkie koła jak na fiestę zapytałem czy ta na 16 wygląda "grotekowo i abstrakcyjnie"

LOY 
Członek Honorowy FKP

Wysłany: 8 Gru 2009, 16:05   

NOWITEK napisał/a:
[
Odnosząc się do do ogólnej opini Loy-a że 16-17" to już strasznie wielkie koła jak na fiestę zapytałem czy ta na 16 wygląda "grotekowo i abstrakcyjnie"

szczerze ..te felgi to jedne z najnudniejszych felg jakie mozna załozyc na fieste.. 70% fiest z fiesta turbo swego czasu miało alu cossi lub cossi -look . rozmiar 16 niejako narzucał sie sam jako seryjny rozmiar cossiego .
a jak wyglada ..nudno ..duze ,nudne koła ..tak jak napisałem ..dla mnie to jednak najprostrze rozwiazanie .
Trudno, to szukac kilka miesiecy obcych ,starych ,charakternych felg ,,przerabiac czesto otwór centrujacy ..kombinowac z dystansami zeby dopasowac ET ,prostowac ,zdzierac 10 warstw farby i miec cos chociaz odrobine orginalnego .

BerciQ 

Imię: Robert
Wysłany: 8 Gru 2009, 16:08   

LOY napisał/a:

Trudno, to szukac kilka miesiecy obcych ,starych ,charakternych felg ,,przerabiac czesto otwór centrujacy ..kombinowac z dystansami zeby dopasowac ET ,prostowac ,zdzierac 10 warstw farby i miec cos chociaz odrobine orginalnego .

takie jak na czarnej curvie są OK ? :D bo takie leżą w garażu u mnie :)

LOY 
Członek Honorowy FKP

Wysłany: 8 Gru 2009, 16:45   

BerciQ napisał/a:
LOY napisał/a:

takie jak na czarnej curvie są OK ? :D bo takie leżą w garażu u mnie :)

mnie sie podobały ..miały byc proste i skromne ..i takie były .

NOWITEK 

Wysłany: 8 Gru 2009, 18:02   

Ok. Z mojej strony to już wszystko. Mamy poprostu inne spojrzenie na tuning/styling pojazdów. :)

Odpowiedz do tematu