[MK3] Problem z olejem i benzyną |
Autor |
Wiadomość |
wdr
Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: CL
Silnik: 1.1/50KM
Imię: Łukasz
Wiek: 43 Dołączył: 11 Paź 2009 Posty: 34 Skąd: Bielsko Biała
|
Wysłany: 2 Gru 2009, 19:05 [MK3] Problem z olejem i benzyną
|
|
|
Do dnia dzisiejszego elegancko auto się sprawowało. Sprawdzałem spalanie w trasie 5.6 w mieście w korkach 8. Poziom oleju sprawdzałem mniej więcej co dwa tygodnie (auto mam 3 miechy i byłem ciekaw czy żre olej temu często sprawdzałem).
Ostatnio zatankowałem jak wskazówka od paliwa dotykała tego czerwonego pola sprawdzając wcześniej spalanie wiedziałem że mam jeszcze trochę paliwa więc nie sugerowałem się nią. Nalałem wtedy 12 litrów. Przejechałem około 130 km w cyklu mieszanym lecz na korzyść miasta po czym auto zgasło i nie odpaliło już. Scholowałem go do garażu po czym stwierdziłem że bak jest prawie pusty ledwo co tam jest i nie ma oleju !!! Ten wskaźnik od sprawdzania jest mokry tylko na samej górze tak jeden milimetr wskaźnika. Wskazówka od poziomu paliwa ledwo dotyka pola czerwonego więc pokazuje jakby paliwo było. Nim sprawdziłem olej i paliwo sprawdziłem iskre na świecach i jest wporządku.
O co tutaj chodzi ? Dlaczego zeżarł cały olej skoro wcześniej nie brał oleju ? I dlaczego na 130 km spalił całe paliwo (na pewno było więcej niż 12 litrów) ? I czemu wskazówka pokazuje że jest paliwo skoro go nie ma ? |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 2 Gru 2009, 21:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 2 Gru 2009, 19:55
|
|
|
Wskaźnik we fieście nie jest dokładny, wiec ten problem z głowy, znikający olej mogło się stać cokolwiek, wyciek, pęknięty jakiś uszczelniacz, cokolwiek, zalej z 10 litrów paliwa, zalej oleju, wtedy spróbuj odpalić albo sprawdź kompresie na silniku. |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
wdr
Silnik: 1.1/50KM
Imię: Łukasz
Wiek: 43 Dołączył: 11 Paź 2009 Posty: 34 Skąd: Bielsko Biała
|
Wysłany: 2 Gru 2009, 21:00
|
|
|
JoeMix napisał/a: | sprawdź kompresie na silniku. |
Co to znaczy i jak to się robi ? A z tym paliwem to czemu spalił tak dużo ? |
|
|
|
 |
pablon
Silnik: 1.1/53KM
Imię: Paweł
|
Wysłany: 2 Gru 2009, 21:44
|
|
|
Musisz sprawdzic czy nie masz wyciekow, nie powinno brac w mieście oleju. Co do kompresji podjedz do warsztatu beda wiedzili o co chodz, koszt około 30zł. |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.