|
[MK4] Uboga mieszanka, brak wskazań komputera, OCB? |
Autor |
Wiadomość |
ogs-fiesta [Usunięty]
|
Wysłany: 11 Wrz 2009, 14:16 [MK4] Uboga mieszanka, brak wskazań komputera, OCB?
|
|
|
Mam nadzieję, że ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem i będzie w stanie mi pomóc.
Objawy:
- na zimnym silniku lekkie dymienie na niebiesko, ustaje po paru minutach - rozumiem, że olej i faktycznie trochę oleju bierze - jakiś 1L na 3000 km.
- jak się lekko rozgrzeje zaczyna gasnąć na wolnych obrotach - wymieniłem silnik krokowy - bez zmian
- jak się mocno rozgrzeje zaczyna się dławić na kilka sekund (gaz... i nic)
Sprawdzone:
- komputer uniwersalny - nic nie wskazuje
- komputer FORD - nic nie wskazuje
Powoli zaczyna brakować mi pomysłów - na razię myślę, że może to Sonda Lambda.
- jeżeli padła sonda lambda to ok - gaśnięcie byłoby wyjaśnione ale dławienie się już nie bardzo - przecież sąda nie podaje podczas przyspieszania?
Z góry dzięki za porady! |
|
|
|
 |
karolusms
Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: CLX
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Karol
|
Wysłany: 17 Wrz 2009, 19:48
|
|
|
1.3 endura.....dymienie przy starcie, i litra na 3 tys. to napewno uszczelniacze....silnik nie pracuje,olej scieka po zaworach i przy odpalaniu autko dymi jak stara MZtka badz syrenka , sprawdz kompresje i moze zmien olej ?? na polsyntetyk albo mineralny, i oco chodzi z tym ze sada nie podaje podczas przyspieszania ??? sprawdz filtry czy nie sa zapchane/zaolejone badz upaprane innym syfem. |
|
 |
ogs-fiesta [Usunięty]
|
Wysłany: 17 Wrz 2009, 20:43
|
|
|
karolusms napisał/a: | 1.3 endura.....dymienie przy starcie, i litra na 3 tys. to napewno uszczelniacze....silnik nie pracuje,olej scieka po zaworach i przy odpalaniu autko dymi jak stara MZtka badz syrenka , sprawdz kompresje i moze zmien olej ?? na polsyntetyk albo mineralny, i oco chodzi z tym ze sada nie podaje podczas przyspieszania ??? sprawdz filtry czy nie sa zapchane/zaolejone badz upaprane innym syfem. |
Uszczelniacze byly robione pare miesiecy temu, kompresje jak mozna sprawdzic? Olej jest mineralny, zmieniany co rok (10 000 km). Filtry byly wymienione po zimie.
Dodajesz gazu a on sie zadlawia, nie przyspiesza - taki jest objaw na cieplym silniku. |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 23 Wrz 2009, 01:49
|
|
|
umyj przepływkę , sprawdzili ci ile gram powietrza przelatuje na wolnych obrotach ? |
|
|
|
 |
ogs-fiesta [Usunięty]
|
Wysłany: 24 Wrz 2009, 09:58
|
|
|
diodalodz, nie mam pojęcia czy sprawdzili, ale dowiem się. Czy do przepływki jestesm w stanie dostać się samemu bez kanału? |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 24 Wrz 2009, 17:43
|
|
|
tak jest obok filtra powietrza przy lewej lampie . |
|
|
|
 |
ogs-fiesta [Usunięty]
|
Wysłany: 31 Paź 2009, 11:43
|
|
|
Problem rozwiązany - wymiana padniętej sondy lambda.
Dzięki za wszystkie sugestie i pomoc
P.S. Tutaj opisuje nowy problem z niebieskim dymem --> http://www.fiestaklubpols...p=431694#431694 |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|