[wszystkie] prostownik - co on mi tu pokazuje? |
Autor |
Wiadomość |
bidżej

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Bartek
Wiek: 38 Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 4784 Skąd: Stuttgart
|
Wysłany: 13 Paź 2009, 20:06 [wszystkie] prostownik - co on mi tu pokazuje?
|
|
|
mam taki sobie prostownik:
niby na obudowie napisane 5A a po podłączeniu pod aku amperomierz w prostowniku pokazuje... ponad 7A! o co tu kaman? |
_________________ www.twojrobot.blogspot.com |
|
|
|
 |
awilk
Model: Ford Fiesta Mk5`01
Wersja: Fun
Silnik: 1.25i/75KM
|
Wysłany: 13 Paź 2009, 20:30
|
|
|
Z tego co widzę prostownik pamięta jeszcze czasy gierka więc niekoniecznie temu amperomierzowi należy wierzyć. O ile chodzi dobrze to oznacza to konkretnie wyładowany akumulator albo zwarcie w celi akumulatora. Samochód ci odpala?
Te 5A prostownik ma dać w konkretnych warunkach, nie jest to jakaś sztywna granica. |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 13 Paź 2009, 21:44
|
|
|
Podłącz coś do niego,,, no żarówkę 21W i wtedy napięcie (zmierz woltomierzem) dzielone przez moc żarówki = pobór prądu w A, albo prościej podłącz zewnętrzny miernik i będziesz wiedział czy dobrze mierzy. |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
bidżej

|
Wysłany: 13 Paź 2009, 21:56
|
|
|
awilk napisał/a: | prostownik pamięta jeszcze czasy gierka | aż tak źle to z nim chyba nie jest, jak dobrze kojarzę to ma jakieś 15lat
aku jako taki jest sprawny ale rzeczywiście dość mocno rozładowany (auto stało prawie 4 tygodnie na włączonym alarmie). silnik odpalił raz, później aku już nie dał rady.
awilk napisał/a: | Te 5A prostownik ma dać w konkretnych warunkach, nie jest to jakaś sztywna granica. | trochę mnie uspokoiłeś... fiesta potrzebna na jutro, więc przystępuję do ładowania
JoeMix napisał/a: | podłącz zewnętrzny miernik i będziesz wiedział czy dobrze mierzy | akurat wyniosłem miernik do samochodu, leje i nie chce mi się iść, ale jutro pomierzę z czystej ciekawości żeby zobaczyć co ten amperomierz warty...
dzięki za odpowiedzi. |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 14 Paź 2009, 00:33
|
|
|
przy 5A da ma zapewnić 12V . Dlatego podczas pracy jałowej będzie dawał 15 V , a przy znacznym obciążeniu spadnie mu napięcie . Zwarcie celi możesz wykluczyć. Prąd spadnie do mniej wiecej 1A jak akku zacznie gazować . |
|
|
|
 |
bidżej

|
Wysłany: 14 Paź 2009, 08:33
|
|
|
jak na razie oczko aku zaczyna mieć zielone przebłyski a prąd zszedł do 2A więc chyba jest ok |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 14 Paź 2009, 09:38
|
|
|
Oczko w aku można sobie wsadzić - to kiepskiej jakości czujnik zamontowany w jednej celi, a cel jest 6,,, nie ma to jak zakup specjalnego przyrządu i pomiar wartości w każdej celi.
Jak masz czarne oczko to potrząśnij akumulatorem, przy odrobinie szczęścia się odwróci czujnik i będzie oczko zielone - najszybszy możliwy sposób na "sprawnego akusa" |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
bidżej

|
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.