[MK3] Problem z kierownica - zgrzyt przy parkowaniu |
Autor |
Wiadomość |
klaudia [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Sie 2009, 18:49 [MK3] Problem z kierownica - zgrzyt przy parkowaniu
|
|
|
mam od paru dni problem z kirownica.szukam odpowiedzi na necie ale nic z tego.przy normalnej jezdzie nic sie nie dzieje.zgrzyty zaczynaja sie dopiero przy parkowaniu.zgrzyt wyglada na jakby zatarte lozysko ale nie wiem czy takie znajduje sie w okolicach kierownicy.prosze o jakas rade :patyk: [/i] |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 23 Sie 2009, 19:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Lucek
Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Classic
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Konrad
Wiek: 36 Dołączył: 02 Kwi 2009 Posty: 22 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 23 Sie 2009, 20:02
|
|
|
Ja mam podobny problem u mnie natomiast nie jest to tyle zgrzyt co strzelanie i to bardzo głośne strzelanie jakby pękanie plastiku. Najczęściej przy parkowaniu bo jak wiadomo samochody bez wspomagania najwięcej energii pochlaniaja właśnie przy tym manewrze gdyż kółkiem trzeba mocniej przekręcić. Ale u mnie nieraz podczas wiekszych predkości też czuć ten sam opór przy pokonywaniu zakrętów coś jakby kierownica była nienasmarowana lub o coś tarła ten opór można na upartego wytłumaczyć zetknięciem z plastikową obudową od kierownicy natomiast strzelania zupełnie nie rozumiem jeżeli ktoś rozbierał już ukł. kierowniczy i wie co tam może przeszkadzać prosze również o podpowiedź bo strach jeździć gdy podczas skrętu niedajboże kierownica nie zareaguje |
|
|
|
 |
Miły

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: 2.0/16V
Wiek: 39 Dołączył: 25 Lis 2007 Posty: 2084 Skąd: Gostyń/PGS RFxx
|
Wysłany: 23 Sie 2009, 20:05
|
|
|
Cytat: | Ja mam podobny problem u mnie natomiast nie jest to tyle zgrzyt co strzelanie i to bardzo głośne strzelanie jakby pękanie plastiku. Najczęściej przy parkowaniu bo jak wiadomo samochody bez wspomagania najwięcej energii pochlaniaja właśnie przy tym manewrze gdyż kółkiem trzeba mocniej przekręcić. Ale u mnie nieraz podczas wiekszych predkości też czuć ten sam opór przy pokonywaniu zakrętów coś jakby kierownica była nienasmarowana lub o coś tarła ten opór można na upartego wytłumaczyć zetknięciem z plastikową obudową od kierownicy natomiast strzelania zupełnie nie rozumiem jeżeli ktoś rozbierał już ukł. kierowniczy i wie co tam może przeszkadzać prosze również o podpowiedź bo strach jeździć gdy podczas skrętu niedajboże kierownica nie zareaguje |
100% krzyżak do wymiany... i wymieniaj, bo pewnego dnia faktycznie ci zablokuje na dobre kiere...
klaudia napisał/a: | :sad: mam od paru dni problem z kirownica.szukam odpowiedzi na necie ale nic z tego.przy normalnej jezdzie nic sie nie dzieje.zgrzyty zaczynaja sie dopiero przy parkowaniu.zgrzyt wyglada na jakby zatarte lozysko ale nie wiem czy takie znajduje sie w okolicach kierownicy.prosze o jakas rade :patyk: [/i] |
prawdopodobnie też krzyżak... weź go psiknij jakimś smarem w sprayu, albo silikonem i zobacz czy będzie poprawa... |
_________________ Była Fiesta MK3 1.8D "Złomek"
Jest Opel Vectra B 2.0 16V "Czerwona Viki" |
|
|
|
 |
klaudia [Usunięty]
|
Wysłany: 28 Sie 2009, 17:44
|
|
|
wymienimy ten krzyzak i sie zobaczy czy pomoze.poki co z gory dzieki. |
|
|
|
 |
Pawełos666
Model: Ford Fiesta Mk4`99
Wersja: Sport
Silnik: 1.25i/75KM
Imię: Ford BMW
Wiek: 38 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 1139 Skąd: BOSCH CS
|
Wysłany: 28 Sie 2009, 19:48
|
|
|
jesli ktos jest po wymianie i pewny czesci ktora kupil i robil to sam to jakiej firmy moze mi polecic krzyzaki do fiesty? bo to wiadomo, mala czesc ale trafiaja sie kiczowate zaminniki ktore nie nachodza dobrze na zabki itp (juz na takie trafilem i musialem qmplowi go podginac rozginac itp) jesli ktos siedzi w temacie mechaniki prosze o odpowiedz, ewentualnie nawet linka, bo moze gdzies dorwal na allegro - dobrej jakosci i na tym jezdzi i moze z czystym sumieniem polecic do mk3
PS. Prosze nie wysylac linkow przez pseudomechanikow, do czesci ktorych się samemu nie mialo w rekach. |
_________________ CVH 1.4 FU..'89
Profesjonalna pomoc w doborze świec i kabli zapłonowych, napisz gg 540570 - CVH, HCS / Endura, Zetec |
|
|
|
 |
Marek

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: RST
Imię: Marek
|
Wysłany: 28 Sie 2009, 22:27
|
|
|
Ja z czystym sumieniem polecam oryginał Ford Może i trochę kosztuje porównując do badziewia z allegro ale jest pewność, że posłuży długi okres czasu i pasuje bez problemowo. |
|
 |
Pawełos666
|
Wysłany: 29 Sie 2009, 07:26
|
|
|
dokladnie, jest duza roznica w nalozeniu oryginalu a taniego zamiennika, znana jest Ci jego cena (fordowskiego krzyzaka)? |
Profesjonalna pomoc w doborze świec i kabli zapłonowych, napisz gg 540570 - CVH, HCS / Endura, Zetec |
|
|
|
 |
Marek

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: RST
Imię: Marek
|
Wysłany: 29 Sie 2009, 10:17
|
|
|
Ja płaciłem 130 zł za oryginał. |
|
 |
Pawełos666
|
Wysłany: 29 Sie 2009, 10:25
|
|
|
no to znajomy za jakies 55-60 kupil i zesmy kleli ze 2h... mozesz podac mi skad go nabyles, moze znasz jego kod, zdaje sie ze jest wybity na nim, ale nie pamietam |
|
|
|
 |
bidżej

Silnik: Inny
Imię: Bartek
Wiek: 38 Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 4784 Skąd: Stuttgart
|
|
|
|
 |
Pawełos666
|
Wysłany: 29 Sie 2009, 12:11
|
|
|
dokladnie taki kod czesci? zero problemu przy zakładaniu? delikatnie podpukales i naszlo, czy byla zabawa i walenie mlotem podginanie rozginanie itp? nie interesuje mnie zabawa z ta czescia bo dosc szybko mozna ja zniszczyc |
|
|
|
 |
bidżej

Silnik: Inny
Imię: Bartek
Wiek: 38 Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 4784 Skąd: Stuttgart
|
Wysłany: 29 Sie 2009, 12:16
|
|
|
ja ciągle czekam na chwilę czasu żeby zmienić, ale razem ze mną kupował kumpel i podobno wymiana bezproblemowa. wcześniej takiego krzyżaczka zakładał SpiderMAN i też sobie chwalił. |
_________________ www.twojrobot.blogspot.com |
|
|
|
 |
kovalek
Model: Ford Fiesta Mk3`89
Wersja: C
Silnik: 1.1/55KM
Imię: Leszek
Wiek: 39 Dołączył: 09 Lip 2008 Posty: 74 Skąd: Gorzów Wlkp.
|
Wysłany: 29 Sie 2009, 21:24
|
|
|
Ja Polecam krzyżak Febi. Kupiłem w IC za 110zł i działa rewelacyjnie, z założeniem nie ma problemu. Wcześniej kupiłem jakiś tanszy zamiennik (LCC czy jakoś tak za 70zł). Nie dość ze bardzo ciężko chodził (kiera nie odbijała) to jeszcze stukał. Do tego otwór na śrubę przy kolumnie kierowniczej był za nisko i był wielki problem aby go założyć. Oddałem do reklamacji badziewie, bo nie dało się jeździć.
Najlepiej kupić oryginał jeżeli jest do niego dostęp. |
_________________ pozdrawiam
Leszek Kowalski
 |
|
|
|
 |
Radkalkin

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: konrad
|
Wysłany: 1 Wrz 2009, 16:37
|
|
|
Lucek napisał/a: | Ja mam podobny problem u mnie natomiast nie jest to tyle zgrzyt co strzelanie i to bardzo głośne strzelanie jakby pękanie plastiku. Najczęściej przy parkowaniu bo jak wiadomo samochody bez wspomagania najwięcej energii pochlaniaja właśnie przy tym manewrze gdyż kółkiem trzeba mocniej przekręcić. Ale u mnie nieraz podczas wiekszych predkości też czuć ten sam opór przy pokonywaniu zakrętów coś jakby kierownica była nienasmarowana lub o coś tarła ten opór można na upartego wytłumaczyć zetknięciem z plastikową obudową od kierownicy natomiast strzelania zupełnie nie rozumiem jeżeli ktoś rozbierał już ukł. kierowniczy i wie co tam może przeszkadzać prosze również o podpowiedź bo strach jeździć gdy podczas skrętu niedajboże kierownica nie zareaguje |
sprawdziłeś krzyżak?
jeżeli jest ok, to sprawdź przegub. jak jest walnięty to strzela [puka]. |
_________________ PUNKY RS -> ZOŁZA RS :]
http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=34771
http://barylski.daportfolio.com/
 |
|
|
|
 |
|