Mostkowanie 4-kanałowego equalizera |
Autor |
Wiadomość |
daro_zory
Model: Ford Fiesta Mk4`97
Wersja: Flair
Silnik: 1.25i/75KM
Imię: Darek
|
Wysłany: 19 Sie 2009, 19:04 Mostkowanie 4-kanałowego equalizera
|
|
|
Witam! Nabyłem dziś jakiś tajwański equalizer, który ma posłużyć za wzmacniacz do subwoofera. Wejście korektora to lewy i prawy kanał, a wyjście to cztery kanały głośnikowe. Moje pytanie brzmi: czy dla zwiększenia mocy mogę zmostkować któreś z czterech kanałów głośnikowych i podłączyć pod jeden głośnik (w tym wypadku subwoofer) ? Equalizer ma sterować TYLKO subwooferem, bo głośniki przednie mają osobną korekcję. Czekam na odpowiedzi... Pozdro... |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 19 Sie 2009, 20:29
|
|
|
Nie da się jednoznacznie stwierdzić, czy taka opcja wchodzi w grę, póki nie znasz budowy takiego sprzętu. Raz się da, raz się nie da - i jeśli takiego hebla zmostkujesz (gdy producent tego nie przewidział i układy nie są w żaden sposób zabezpieczone), to w najlepszym wypadku poleci szary dym
W niektórych sprzętach przy mostkowaniu trzeba przełączyć odpowiedni pstryczek (podobnie we wzmacniaczach, gdy obsługują obciążenie 8Ω i 4Ω oraz osobno - po użyciu takiego przełącznika - 2Ω czy wręcz 1Ω). Są też rozwiązania stricte elektroniczne, ale wątpię, że "jakiś tajwański equalizer" będzie je posiadał... |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
Marcin
Model: Inne auto
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Imię: Marcin
Wiek: 40 Dołączył: 10 Kwi 2006 Posty: 3108 Skąd: Krosno Odrz.
|
Wysłany: 19 Sie 2009, 22:15
|
|
|
equalizer to nie wzmacniacz, żeby do niego podłączać suba i dodatkowo mostkować wyjścia. |
_________________ Jest: Mazda 6 GH, Mazda 2 DY, Puma MK1
Było: Focus MK2FL, Clio 2, Mazda 323F BJ, Fiesta MK4 |
|
|
|
 |
daro_zory
|
Wysłany: 19 Sie 2009, 22:58
|
|
|
Wiem, że najlepszy byłby wzmacniacz, ale znajomy, od którego odkupiłem equalizer powiedział, że suba zasilał właśnie z tegoż equalizera. Zastanawiam się więc jak to wszystko podłączyć żeby tylko grało Pod jeden kanał ? |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 20 Sie 2009, 07:53
|
|
|
Trzeba by przebudować na mostek i po problemie, będzie miał z 15W mocy wtedy, ile tam na nim jest napisane 250W? To znaczy ze tyle na wejściu wytrzyma i po zmianie pasma w/g ustawień mniej więcej tyle da na wyjściu... (tak strzelam, gdyż mam coś takiego i tak właśnie działa) |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
daro_zory
|
Wysłany: 20 Sie 2009, 10:30
|
|
|
Na samym equalizerze nie ma żadnych informacji odnośnie mocy. A teraz zadam inne pytanie: jeżeli suba podłączę bezpośrednio do radia i dajmy na to sub będzie miał 100W a radio tylko 50W to mogę coś upalić w radiu ? |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 20 Sie 2009, 12:03
|
|
|
Jeśli inne parametry będą zgodne to nie, bo radio daje 50W MAX a sub wytrzymuje 100W MAX, czyli z takim radiem będzie chodził na 1/2 gwizdka. |
|
|
|
 |
daro_zory
|
Wysłany: 20 Sie 2009, 14:17
|
|
|
A samego radia nie można zmostkować ? Kiedyś gdzieś czytałem, że można mostkować żeby zwiększyć moc. I tak przy okazji to sorki za off-topic, ale do moich głośników podłączone są dwa przewody (żółty i biały). Który z nich to +, a który - ? |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 20 Sie 2009, 15:19
|
|
|
W kostkach z Forda minus jest biały z tego co wiem.
A co do mostkowania radia... nie radzę. |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
daro_zory
|
Wysłany: 20 Sie 2009, 16:22
|
|
|
Testowałem dzisiaj suba na tym equalizerze. Za źródło posłużył jednak domowy radioodtwarzacz. Niby grało dobrze ale tylko do pewnego momentu. Gdy chciałem z suba wycisnąć nieco więcej, głośnik zaczynał trzeszcześ, charczeć, coś strzelało. Być może dlatego, że equalizer był podłączony do prostownika a nie do akumulatora. Dlatego będę próbował podłączyć to ustrojstwo bezpośrednio w aucie i zobaczymy co będzie. W ostateczności pozostaje wzmacniacz... Apropo wzmacniacza. Kolega Marcin stwierdził że "equalizer to nie wzmacniacz żeby (...) mostkować wyjścia". Zatem w normalnym wzmacniaczu można zrobić mostek ;> |
|
|
|
 |
Marcin
Model: Inne auto
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Imię: Marcin
Wiek: 40 Dołączył: 10 Kwi 2006 Posty: 3108 Skąd: Krosno Odrz.
|
Wysłany: 20 Sie 2009, 16:30
|
|
|
echh... kombinujesz, kombinujesz aż czegoś nie spalisz
daro_zory napisał/a: | Zatem w normalnym wzmacniaczu można zrobić mostek |
kwestia budowy wzmacniacza, jeśli umożliwia mostkowanie wyjść to jest to wyraźnie napisane na wzmacniaczu. |
_________________ Jest: Mazda 6 GH, Mazda 2 DY, Puma MK1
Było: Focus MK2FL, Clio 2, Mazda 323F BJ, Fiesta MK4 |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 20 Sie 2009, 16:55
|
|
|
Marcin napisał/a: | echh... kombinujesz, kombinujesz aż czegoś nie spalisz
daro_zory napisał/a: | Zatem w normalnym wzmacniaczu można zrobić mostek |
kwestia budowy wzmacniacza, jeśli umożliwia mostkowanie wyjść to jest to wyraźnie napisane na wzmacniaczu. | I w radiu jest tak samo,,, |
|
|
|
 |
|