|
[MK3] Dziwny odgłos od silnika jakby szum ,szelest ? |
Autor |
Wiadomość |
marimar
Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Chianti
Silnik: 1.3/69KM
Imię: Mariusz
Wiek: 51 Dołączył: 24 Kwi 2009 Posty: 111 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 1 Lip 2009, 22:36 [MK3] Dziwny odgłos od silnika jakby szum ,szelest ?
|
|
|
Witam serdecznie
fiestkę mam od nie dawna i ostatnio zauważyłem coś niepokojącego. Mam silnik 1.3+ wspomaganie.Nazwę ten problem "szum" bo nie wiem jak to nazwać.Nie znam się za bardzo na mechanice.Tak na oko moje to może jakieś łożysko szumi albo łańcuszek rozrządu,ale tego nie jestem pewien niestety.Zaraz po odpaleniu słuchać ten dźwięk bardzo głośno ale po przejechaniu paru kilometrów jest troszkę ciszej ale ten " szum " jest nadal. Dodam ze koło pasowe co jest przy silniku ma leciutkie bicie zauważalne jak się patrzy z góry.Jak można sprawdzić czy wszystkie łożyska są OK? Czy mogę normalnie paski zdjąć?
Proszę wszystkich co wiedzą coś na ten temat o sugestie co to może tak u mnie " szumić".
Z góry dzięki za jakiekolwiek info |
|
|
|
 |
Marcinowaty
Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Marcin
Wiek: 46 Dołączył: 21 Sie 2008 Posty: 1447 Skąd: Trzcianka
|
|
|
|
 |
marimar
Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Chianti
Silnik: 1.3/69KM
Imię: Mariusz
Wiek: 51 Dołączył: 24 Kwi 2009 Posty: 111 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 2 Lip 2009, 18:34
|
|
|
Dzięki za radę Marcinowaty
Cieszył bym się jak by to było łożysko alternatora,mniej roboty by było.Dziś próbowałem poluzować alternator ale niestety śruba nie chce puścić,klucz się już ślizga,ogólnie cienkie dojście tam jest.
Macie koledzy jeszcze jakieś sugestie dotyczące tego problemu w mojej fieście? |
|
|
|
 |
nexia145 [Usunięty]
|
Wysłany: 3 Lip 2009, 21:31
|
|
|
Witam,podłączę się do tego tematu.Dziwny odgłos przy obr 2500-3000?taki jakbym sportowy tłumik miał :yyy: Takie wrrrr,wrrrr jak to opisać głośne dosyć na niższych biegach,na 4-ce i 5-ce już lżej.Jak jadę "lajtowo" mało dynamicznie to nie ma tego,a jak depnę na 1,2,3-ce tak na 3000 obr to pierdzi jakby coś w wibrację wpadało przy tych obrotach i taki odgłos sportowego głośnego wydechu ale z silnika ,nie z tłumika |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|