Zamknięty przez: Żółwik Tuptuś 15 Lut 2009, 22:46 |
Jak owinąć kolektor bandażem termoizolacyjnym ? |
Autor |
Wiadomość |
Artii [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Lut 2009, 12:24 Jak owinąć kolektor bandażem termoizolacyjnym ?
|
|
|
Jak w temacie. |
|
|
|
 |
mamuten
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: CLX
Silnik: 1.4/73KM
Imię: Bartłomiej
|
Wysłany: 4 Lut 2009, 20:53
|
|
|
musisz go ściągnąć bo inaczej nici z tego |
_________________ rekord pobity pełna butla 33.5 litra zrobiłem 380 kilosów z popitalaniem
Szatan i Kupidyn są kolegami, którzy idą razem w poszukiwaniu ludzi nie mających nic do roboty |
|
|
|
 |
stafcio

Model: Inne auto
Wersja: RST
Silnik: 1.6i8V/130KM
Imię: Paweł
|
Wysłany: 4 Lut 2009, 23:41
|
|
|
tia, najlepiej go zdjąc bo inaczej nie zrobisz tego porządnie. ja bede tak robil w escorcie. jakos na dniach mam dostac bandaz. jak bede owijal to porobie foty i wstawię. najlepiej owinac kolektor i czesc rury |
_________________ stafciogarage@gmail.com |
|
|
|
 |
Żółwik Tuptuś
Ninja TEAM

Model: Ford Fiesta Mk1`81
Wersja: Turbo
Silnik: Inny
|
Wysłany: 5 Lut 2009, 15:47
|
|
|
chłopaki mają rację - bez wyjęcia przypomina to ustawianie zaworów bez zdjęcia dekla .
Poszukaj w moim temacie w Projektach FKP - wszystko opisałem . W skrócie - obwijasz taśmą mocno naciągając ją i robiąc zakładki ponad centymetr ( przy niektórych taśmach to połowa szerokości ) całość na początku i końcu blokujesz cybantami . Uważaj bo niektóre taśmy gryzą w ręce i trzeba to robić w rękawiczkach .
Owiń bo naprawdę warto . Powodzenia . |
_________________ Wanna Rallye Team
&
Bad Boys Racing Team
ADHD/Adrenaline |
|
|
|
 |
djsthonka [Usunięty]
|
Wysłany: 14 Lut 2009, 20:24
|
|
|
żołwik dobrze mowi gryza jak cholera a zwłaszcza jak wciągniesz opiłki ustami tez dostrzegłem + bandaza polecam. |
|
|
|
 |
mamuten
|
Wysłany: 15 Lut 2009, 15:48
|
|
|
a co daje taki bandaż |
_________________ rekord pobity pełna butla 33.5 litra zrobiłem 380 kilosów z popitalaniem
Szatan i Kupidyn są kolegami, którzy idą razem w poszukiwaniu ludzi nie mających nic do roboty |
|
|
|
 |
Żółwik Tuptuś
Ninja TEAM

|
Wysłany: 15 Lut 2009, 16:19
|
|
|
Utrzymuje temperaturę spalin , przez co także ich energię . W dobrze liczonych układach wydechowych ( no forum takiego nie ma i długo długo nie będzie ) wydech musi mieć ściśle określoną temperaturę aby rezonans fali wydechowej można było wykożystać dla poprawy pracy silnika . Wymaga to wysokiej temperatury .
W przypadku aut naszego pokroju ważneijsza jest druga cecha - Bandaż kapitalnie osłania termicznie wydech i w komorze silnika jest po porstu chłodniej . Po przegonieniu Wanny przez jedną z prób , jak wyłączyłęm silnik , downpipe dał się normalnie dotknąć ( tzn bandaż na nim ) - był gorący , ale skóra nie została poparzona . wyobraź sobie coś takiego , nawet w 1.1 po przejechaniu 5 kliometrów .
Czyli chronisz elementy z komory silnika i silnik przed temperaturą , a do tego jak obwiniesz rurę pod miską olejową nie dogrzewasz dodatkowo oleju . |
&
Bad Boys Racing Team
ADHD/Adrenaline |
|
|
|
 |
mamuten
|
Wysłany: 15 Lut 2009, 16:24
|
|
|
znam to we swojej 1.4 tez się kilka razy sparzyłem a ciężko jest ściągnąć kolektor cały zeby nie pourywać śrub i wystarczy 5 metrów czy mało |
|
|
|
 |
Żółwik Tuptuś
Ninja TEAM

|
Wysłany: 15 Lut 2009, 16:28
|
|
|
na kolektor - kuracja WD40 i COca COlą przez parę dni pod rząd i powinno pójść . Jeżlei chodzi o długość - nei pamiętam kurde , ale jedna rolka u mnei starczyła na kolektor , korpus turbosprężarki i downpipe . Musiałem dokupić drugą żeby obwinąć rurę pod komorą silnika aż za przegrodę czołową . |
&
Bad Boys Racing Team
ADHD/Adrenaline |
|
|
|
 |
mamuten
|
Wysłany: 15 Lut 2009, 16:36
|
|
|
czyli na sam kolektor i tą dwu rurkę co idzie aż do tłumika to mało chyba 5 metrów to lepiej kupić 10 metrów i nie bawić się ze sztukowaniem po kawałku.
PS. czy da się kupić te gumy co idą do wydechu bo mi się coś tłucze chyba od tłumika a gumy się trochę wyrobiły |
|
|
|
 |
Żółwik Tuptuś
Ninja TEAM

|
Wysłany: 15 Lut 2009, 22:47
|