[MK4] cb miesza mi w alarmie!dziwne! |
Autor |
Wiadomość |
dida

Model: Ford Fiesta Mk4`96
Wersja: L
Silnik: 1.3/58KM
Imię: dawid
Wiek: 42 Dołączył: 16 Sie 2008 Posty: 158 Skąd: Czechowice
|
Wysłany: 5 Lut 2009, 20:37 [MK4] cb miesza mi w alarmie!dziwne!
|
|
|
jakieś trzy miesiące temu założyłem alarm do fiesty.wszystko było ok!do czasu jak założyłem radyjko cb.a mianowićie wygląda to tak:włączając huzik na gruszce włącza sie syrena!wydaje dziwne dzwieki...i niewygląda to na uzbrojenie sie alarmu.poprostu jak dlugo trzymam przycisk gruszki tak długo piszczy syrena rużnymi częstotliwościami.ale nie przy każdym wciśnieciu guzika.alarm podłączony jest pod kabel zapalniczki a cb też pod kabel zapalniczki plus i masa.antena na magnesie?jak to ominąć?czy wystarczy jak podłącze cb mase pod aku minusa? |
_________________ WIDZIAŁEŚ KIEDYŚ FIESTE Z DRZEWA? NIE? TO WYJDZ NA DRZEWO I POPATRZ NA NIĄ... |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 5 Lut 2009, 20:47
|
|
|
dida napisał/a: | alarm podłączony jest pod kabel zapalniczki a cb też pod kabel zapalniczki plus i masa.antena na magnesie?jak to ominąć?czy wystarczy jak podłącze cb mase pod aku minusa? |
Podpięcie alarmu pod zapalniczkę jest swego rodzaju kuriozum...
Krótka piłka - "zdejmij" alarm z zapalniczki, a problemy ustaną. |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
dida

|
Wysłany: 5 Lut 2009, 20:53
|
|
|
a czy jak zdejme cb z zapalniczki to też pomoże?bo szczeże latwiej mi to wypiąć?no i dlaczego ta syrena wyje? |
_________________ WIDZIAŁEŚ KIEDYŚ FIESTE Z DRZEWA? NIE? TO WYJDZ NA DRZEWO I POPATRZ NA NIĄ... |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 5 Lut 2009, 21:01
|
|
|
"Zdjęcie" czegokolwiek z zapalniczki pomoże, bo CB się gryzie z alarmem (tak po prostu jest i tego nie obejdziesz - jeśli chcesz poznać techniczne szczegóły, to jestem prawie pewien, że spece pokroju diodalodz chętnie Ci wszystko wytłumaczą)
Swoją drogą - jeśli wypniesz CB, to gdzie potem je planujesz podłączyć? Nie kombinuj jak koń pod górkę, tylko zarezerwuj sobie pół godziny na przepięcie alarmu z zapalniczki, a CB potem normalnie zasilaj z tego gniazda. |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
|
|
|
|
 |
dida

|
Wysłany: 5 Lut 2009, 21:14
|
|
|
wiem wiem..tylko kwestia jest taka ze gniazdo mam wolne..tylko kabel pod gniazbem jest rozdwojony i tam na stałe mam wlutowane cb i alarm..z tym ze cb jest na specjalnej wtyczce..wiec moge go w każdej chwili odpiąć..mam rozumieć że podpięcie cb bezpośrednio do aku.pomoże?teraz sobie jeszcze przypominam ze cb mialem tez podłączone pod to samo wejscie co radio cd i działo sie to samo..co ty na to? |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 5 Lut 2009, 21:42
|
|
|
dida napisał/a: | wiec moge go w każdej chwili odpiąć |
Zamiast zakończyć kabel zasilający wtyczką do zapalniczki, żeby się dało łatwo zdemontować... masz talent do utrudniania sobie życia, naprawdę.
dida napisał/a: | mam rozumieć że podpięcie cb bezpośrednio do aku.pomoże? |
Jeśli nie dasz dodatkowo bezpiecznika na linii zasilającej, to przede wszystkim pomoże Ci to spalić CB w wypadku jakiejś awarii instalacji. Niemniej - ogólnie pomoże.
dida napisał/a: | teraz sobie jeszcze przypominam ze cb mialem tez podłączone pod to samo wejscie co radio cd i działo sie to samo..co ty na to? |
Elektryk z Ciebie nie będzie, poważnie. Tak się nie robi! Potem się dzieją takie cuda, że po włączeniu CB słyszysz (pisk/syk/szum/inne cuda - niepotrzebne skreślić) w głośnikach, albo inne rewelacje się dzieją. |
|
|
|
|
 |
dida

|
Wysłany: 6 Lut 2009, 18:02
|
|
|
Pufcio napisał/a: | Zamiast zakończyć kabel zasilający wtyczką do zapalniczki, żeby się dało łatwo zdemontować... masz talent do utrudniania sobie życia, naprawdę.
|
wolne gniazdo w zapalniczce musze mieć wolne!a po drugie zle wygląda puleczka wysunięta z gniazdem...
co do podłaczenia pod wejscie radia to było tylko na próbę sprawdzając co alarm na to.
problem już rozwiązałem!
alarm podpiąłem pod aku.i problem z głowy! |
|
|
|
 |
kazi
Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: Xr2i
Silnik: Inny
Imię: Rafał
|
Wysłany: 6 Lut 2009, 19:11
|
|
|
a problemem pewnie był spadek napięcia gdyż podczas nadawania CB pobiera troche energii z akusa |
_________________ PzMot - Polski Związek Motorowy w Gorzowie.
New Wozidło : Citroen Xantia 1,8 Turbo |
|
|
|
 |
dida

|
Wysłany: 7 Lut 2009, 16:05
|
|
|
kazi napisał/a: | a problemem pewnie był spadek napięcia gdyż podczas nadawania CB pobiera troche energii z akusa |
to nie problem spadku napięcia!gdyż na zapalonym aucie działo się to samo! |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12082 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 8 Lut 2009, 17:09
|
|
|
Problemem jest to że w chwili nadawania CB żre prądu i jeszcze trochę, a alarm jest wrażliwy na pulsowanie napięcie które wtedy występowało, kazi, dobrze gada - uruchomienie silnika nie ma nic do tego dlatego takie rzeczy jak 1) alarm 2) CB 3) Radio 4) Wzmacniacze najlepiej podpinać bezpośrednio do klem akumulatora. Tobie dida, proponuje połączenie alarmu bezpośrednio do klem akumulatora przez bezpiecznik, a CB z racji pewnie jego mobilności w gniazdko zapalniczki (Wtyczką!) a jak masz na stałe to tez przez bezpiecznik z klem. |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
|