Przesunięty przez: Freeman 25 Wrz 2013, 16:50 |
[MK1] Kolejny dzień mija |
Autor |
Wiadomość |
Fordon

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Inna
Silnik: ST 170
Imię: Konrad
|
Wysłany: 31 Paź 2008, 18:05
|
|
|
Żółwik Tuptuś napisał/a: | Fordon - piękna sprawa - dobre kawałki zapodajesz i mam plana coby zrobić kiedyś przy nich potańcówkę w starym stylu . Mam nadzieje że sie tez piszesz . Co do znaczka to się waham czy dać go na grillu , czy zawiesić na łańcuchu i nosić na specjalne YO okazje Ziooom | Pewnie ze sie pisze na taka potancowke no baaa przy takich utworkach... a jesli chodzi o kierunek muzyczny to daj mi troche czasu a podesle ci taka play liste ze twoja MK1 poczuja druga mlodosc
Znaczek zniknie chyba gdzies na grilu, a na twojej owlosionej klacie tez |
|
 |
kamil wolski

Model: Inne auto
Silnik: Inny
|
Wysłany: 31 Paź 2008, 19:41
|
|
|
Fordon napisał/a: | a na twojej owlosionej klacie tez |
No to teraz powiedź skąd jak wygląda jego naga klata z bliska... |
_________________ było: 104KM 220Nm
jest: 133KM 186Nm |
|
|
|
 |
a1topgear

Model: Ford Fiesta Mk3`90
Wersja: RST
|
Wysłany: 1 Lis 2008, 02:02
|
|
|
no jak skad? Z zalozenia:) |
_________________ HyHy:)
 |
|
|
|
 |
Fordon

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Silnik: ST 170
Imię: Konrad
|
|
|
|
 |
Laskosz

Model: Ford Fiesta Mk1`79
Wersja: RS
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Piotr
Wiek: 39 Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 2321 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 26 Lis 2008, 20:55
|
|
|
Fordon to może jeszcze do mojej coś dobierzesz |
_________________ " zanim zadasz pytanie - poszukaj może jest już gotowa odpowiedź " |
|
|
|
 |
Żółwik Tuptuś
Ninja TEAM

Model: Ford Fiesta Mk1`81
Wersja: Turbo
|
Wysłany: 27 Lis 2008, 00:43
|
|
|
hmm - zobowiązująca lista
Jeżeli przeliczymy jeden kawałek na jeden start ( jeżeli Dawid stwierdzi że jadę adekwatnie do utworu ) to daje listę startowa na pare lat
Wniosek prosty - czeba zacząć jeździć
Dzięki Fordon - tak jak pisałem Ci lista zacna i inspirująca nie tylko do jeżdżenia ale także do pisania |
_________________ Wanna Rallye Team
&
Bad Boys Racing Team
ADHD/Adrenaline |
|
|
|
 |
PumaRST
Princessa of Ułęż

|
Wysłany: 1 Gru 2008, 16:39
|
|
|
Cokolwiek |
_________________ Ford Fiesta RS ZetecTurbo 207KM 250Nm ET: 13:85 RiP |
|
|
|
 |
Żółwik Tuptuś
Ninja TEAM

|
Wysłany: 22 Gru 2008, 18:45
|
|
|
Dzisiaj dotarły do mnie takie oto taile do Wanny :
Jestem zadowolony gdyż rusza właśnie parę robótek blacharskich , a przy okazji nich chciałem zamontować kubły i wypruć cały środek .
Nie ejst to broń borze odelżanie auta bo po blachareczce będzie ono bardziej ciężkie niż lekkie ale zawsze
Dodatkowo podjąłem prace nad czterema rozpoczętymi wcześniej tematami w Wannie . Kto uważnie czyta będzie wiedział o które chodzi . Dalsze raporty wkrótce
Ps : Dziękuje Pumie za to że wie co w trawie piszczy i Kruchemu za to że wie OCB .
ps2 : teraz jeszcze tylko srutututu tłuczkiem do mięsa od Ewy i już wigilia |
&
Bad Boys Racing Team
ADHD/Adrenaline |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 26 Kwi 2007 Posty: 8085 Skąd: WawaTeam/Praga
|
Wysłany: 22 Gru 2008, 19:33
|
|
|
Nono, pogratulować i pozazdrościć... bo jest czego |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
 |
|
|
|
 |
sowa

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i8V/110KM
Imię: joanna
Wiek: 41 Dołączyła: 09 Sie 2005 Posty: 2844 Skąd: Zielona Góra
|
|
|
|
 |
Żółwik Tuptuś
Ninja TEAM

|
Wysłany: 9 Sty 2009, 19:43
|
|
|
Sowa - nei marudź - na różowo się walnie kabinę po Twojej stronie i będzie GIT oki ?
Co do auta - niestety nie stało się tak jak prognozowali niektórzy i nei srutututu go korniki ani śnieżne dziadki . Obecnie jest na etapie robienia podłogi oraz przystosowywania jej nieco do moich potrzeb ( kubły , miejsca na dwa rodzaje podnośników w tym centralny , wybebeszenie itd )
Rama przestrzenna znajdująca sie w komorze silnikowej i okolicy jest rozbudowana na całość auta . Nad tą częścią prac czuwa Wuj Ryś .
Wanna przechodzi także kurację odchudzającą - aż nie mogłem uwierzyc - wnętrze , carałdjo , wyciszenia butla z LPG i parę innych pierdół to ponad 50 kg :yyy:
To zdjęcie dedykuję Pumie - tak się kurde uparłeś na to LPG że je w końcu wyjąłęm . Teraz nakleję znaczek , na butlę i wysyłam je Tobie ( wiecie Puma marzył zawsze o posiadaniu jedynego w polsce Turbo i LPG - no to teraz kurde ma )
NA zdjecie załapała się też rozpórka ble ble ble wyprodukowana przeze mnie ze szwowej rury w czasach gdy większość klubowych tjunerów się w kondonie na płocie suszyło . Nie miałem wtedy pojęcia jak to zbudować ( internetu nie było ) więc zrobiłem z tego co miałem - jak widać pomimo 10 lat użytkowania rura nie pękła na szwie ( może dlatego że nei wiedziała , podobnie jak ja , że się na rozpórkę nie nadaje , że wiocha i ogólnie lipa ) a była wstawiona do Wanny dlatego że brak tylnego pasa i podłogi powodował że klapa tylnia nie zawsze trafiała w otwór w budzie i trzeba było jakoś temu radzić .
Dalsze foty z postępu prac oraz opis wkrótce
ps: nie wiedziałem że w mk1 może być tyle balastu - tylne amorki prawie się otworzyły po wyjęciu tego wszystkiego .
ps2 : Mam kierownicę , któą chcę założyć - ale jest parchata - kto mi to obszyje ? ( Sowa - masz jeszcze tą swoją ?? ) |
&
Bad Boys Racing Team
ADHD/Adrenaline |
|
|
|
 |
sowa

|
Wysłany: 9 Sty 2009, 19:59
|
|
|
Heh nie gadaj bo by fajnie wyglądała połowa wanny na biało a polowa pomalowana na różowo, futrzany kubeł i szelki z cekinami ...ty w stroju elwisa ja barbie
ok a tak na serio mam jeszcze tą momo.... czeka na godne miejsce
... zabiore na ASJ i zrobisz druga przymiarke tylko moze tym razem przed albo po jezdzie a nie w trakcie ;D
...bo oczywiście wujo Rysio wie, że ma czas do walentynek ?? |
_________________ GALERIA ZE SPOTÓW TZ
siekierap
s'klarnia
 |
|
|
|
 |
Żółwik Tuptuś
Ninja TEAM

|
Wysłany: 9 Sty 2009, 20:14
|
|
|
Wujo Rysio wie do kiedy ma czas - dlatego wprowadził pewne cięcia w projekcie . mam nadzieje że jeżlei już to cięcia powyżej linii okien a nie na podłodze .
Co do kierownicy - to jak się jej nie uda obszyć to futerko założymy , a tak na serio - ta Twoja ma fajne trzymania - jeżeli to godne miejsce to bym ją do Wanny wypożyczył
A wymiana - spoko - wiesz że nie ma takiej rzeczy , której nie dam rady zepsuć ( choc wymiana podczas jazdy byłą hardocorowym pomysłęm ) |
&
Bad Boys Racing Team
ADHD/Adrenaline |
|
|
|
 |
sowa

|
|
|
|
 |
Marcin
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Imię: Marcin
Wiek: 40 Dołączył: 10 Kwi 2006 Posty: 3108 Skąd: Krosno Odrz.
|
Wysłany: 9 Sty 2009, 20:59
|
|
|
Żółwik Tuptuś napisał/a: | ps2 : Mam kierownicę , któą chcę założyć - ale jest parchata - kto mi to obszyje ? |
jak chcesz skórą to zagadaj do Pitera, ja jestem zadowolony |
_________________ Jest: Mazda 6 GH, Mazda 2 DY, Puma MK1
Było: Focus MK2FL, Clio 2, Mazda 323F BJ, Fiesta MK4 |
|
|
|
 |
Żółwik Tuptuś
Ninja TEAM

|
Wysłany: 9 Sty 2009, 23:43
|
|
|
sowa napisał/a: | póki co godniejszego nie znam |
Znamienne słowa - tym bardziej że wypowiadane przez Współuczestniczkę wydarzeń , którymi na nie Wanna zasłużyła .
Marcin - sprawa w takim razie rozwiązana
ps: Swoją drogą - jak wracam ostatnio do domu , przejeżdżam przez Znajomy Warsztat . Czasami żeby przepalić w piecu ( bo zima sroga i żeby rury nie zamarzły ) a czasem tylko po to żeby tam chwilę pobyć .
W pomieszczeniu zwanym Lakiernią stoi Wanna .
Jak mam chwile to siadam w kuble stojącym obok niej i w całkowitej , wręcz chirurgicznej , ciszy patrzę na nią .
Nie jest to idealny - muzealny eksponat .
Olej na silniku . Ukruszony dzwon od skrzyni i powginana chłodnica oleju . Do tego przetarte lewe tylne poszerzenie , prawa tylna felga . Złamane prawe lusterko . Rysy na prawych drzwiach . Wygięta prawa przednia felga .
Wyblakłe i na szybko przyklejane naklejki , a w schowku garść identyfikatorów oraz plakietek . Ze zlotów . Rajdów i YTP .
Każda z tych rzeczy kojarzy mi sie z czymś dobrym i cennym .
W takim momencie cieszę sie że Wanna nie jest idealnym eksponatem muzealnym - bo koło takiego człowiek się zatrzyma najwyżej na pięć minut |
&
Bad Boys Racing Team
ADHD/Adrenaline |
|
|
|
 |
PumaRST
Princessa of Ułęż

|
Wysłany: 10 Sty 2009, 12:26
|
|
|
I pięknie jest
Malujecie cały środek na jakiś kolor?? |
_________________ Ford Fiesta RS ZetecTurbo 207KM 250Nm ET: 13:85 RiP |
|
|
|
 |
Żółwik Tuptuś
Ninja TEAM

|
Wysłany: 15 Sty 2009, 00:33
|
|
|
Puma - środek będzie czarny albo biały ( zależy co będzie Picasso malował w najbliższym czasie )
Swoją drogą kurde - patrząc na projekty innych aut tutaj to siakoś zaczynam odstawać w końcu się stanie nieuniknionym to co przewidziałęm już dawno - rzeźba w gównie jaką prowadze stanie sie wiejskim tuningiem i to po całości .
Ale do rzeczy :
Ożygałem ostatnio w Wannie dwa tematy .
pierwszy z nich to tylna belka ( heble , zawieszenie , usztywnienie itd ) Narazei zdołałem rozebrać wszystko i wymyślic jak to ma iśc dalej . Wahacze zostają , a zamiast poliuretanów dostają sztywniejsze gumy na 4 mm grubszych śrubach ( niestety mierzę siły na zamiary - poliuretany nie dojdą na tyle szybko żeby to poskładać ) . Do tego w ramach naprawy tylnych hebli wywaliłęm wszystko co do nich należało i teraz myśle co z tym zrobić . Narazie wygląda to tak :
Druga sprawa jaką postanowiłem doprowadzic do porządku to zasilanie paliwem . W tym celu postanowiłęm zainstalować SurgeTanka . Oczywiście marki serdelek - czyli samodzielna produkcja Żółwia . Oto on w obrazkach :
powyżej Surge wyjęty z zakamarków Sławkowej panderozy - czyli zbiornik od kosiarki deko zużyty
Do Surge muszą dochodzić 4 przewody :
1. z baku głównego ( poprzez pompe niskociśnieniową )
2. wyjściowy na pompę EFI
3. powrót z listwy wtryskowej
4. powrót do baku .
Całość zawarłem w deklu z deko zużytego baku od mk1 :
jedna z rurek ma większą średnice ( 10 mm ) to zasilanie pompy EFI.
jako że obwinięcie dekla izolacją nei dawało oczekiwanych efektów ( ni hoooja nie wchodził on do dziury w Surge ) więc musiałem w Surge zrobić otwór pasujący do dekielka :
przymiarka i narysowany wzór
podczas i po obróbce wstępnej
A poniżej po złożeniu :
Teraz musze to obrobić , dorobić , pomalowac, zabezpieczyć itd
Narazie wszystko to wygląda dziwnie , ale już nie długo ( mam nadzieje ) zacznie nabierać kształtów |
&
Bad Boys Racing Team
ADHD/Adrenaline |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 26 Kwi 2007 Posty: 8085 Skąd: WawaTeam/Praga
|
Wysłany: 15 Sty 2009, 01:09
|
|
|
Żółw, mógłbyś mnie ignoranta oświecić, do czego toto Surge służy? Bo ja ni huhu nie mam bladego, ani jakiegokolwiek innego pojęcia... |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
 |
|
|
|
 |
Żółwik Tuptuś
Ninja TEAM

|
Wysłany: 15 Sty 2009, 09:31
|
|
|
Parzych - sprawa jest taka - w Wannie był od początku gaźnik i dostosowany do niego bak paliwa . W momencie gdy przeszedłem na wielopunktowy wtrysk , bak z gaźnikowca okazał się do neigo nie przystosowany . Nie posiada on przegród i paliwo majta się po nim podczas jazdy po zakrętach , tak że czasami odpływa spod ssaka i auto dostaje czkawki .
Aby temu zapobiec są trzy sposoby :
1. Nowy bak przystosowany do wtrysku ( posiadający w środku przegrody ) niestety sprawa droga przy robieniu na zamówienie , a dopasowanie odpada bo mk1 ma bardzo specyficzny kształt baku
2. Wstawienie przegród do tego baku ( rzeźba w gównie , trudno to uszczelnić , poskłądać i działa jak działa )
3. Surge Tank - czyli coś co działa następująco : Bak zostaje normalny , za nim jest pompa podająca paliwo do małego zbiorniczka ( Surge Tank ) . na tyle małęgo aby był cały czas wypełniony paliwem . Dopiero z niego zaciąga paliwo właściwa pompa - tym razem już bez strat i przerywania .
Wydajności oraz ciśnienia pomp muszą być odpowiednio policzone tak aby caośćdziałała , ale to mam akurat już zrobione .
Dwa pozostałe króćce to powrót z listwy wtryskowej ( co normalnie idzie do baku ) oraz odpowietrzenie SurgeTanka ( idące do baku głównego )
Uff - chyba o niczym nei zapomniałem |
&
Bad Boys Racing Team
ADHD/Adrenaline |
|
|
|
 |
|