[MK3] Szarpie i muli gdy jest zimny. |
Autor |
Wiadomość |
topdogz [Usunięty]
|
Wysłany: 25 Gru 2008, 21:30 [MK3] Szarpie i muli gdy jest zimny.
|
|
|
Witam Forumowiczów :)
Szukałem już na forum rozwiązania mojego problemu ale bez skutku. Dlatego pomstał ten temat.
Posiadam Fiestkę 1.4 CLX. Silnik sprawuje się ogólnie bardzo dobrze :) Ma tylko jeden problem. Jak napisałem w temacie, po zapaleniu silnika i jazdy gdy jest jeszcze zimny strasznie szarpie ( na "jedynce" i "dwójce" ). Obroty silnika na jałowym również falują trochę. Po nagrzaniu silnika gdy przejadę parę kilometrów problem znika.
Bardzo proszę o pomoc. Nie znam się na mechanice.
Pozdrawiam :) |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
|
|
|
 |
topdogz [Usunięty]
|
Wysłany: 25 Gru 2008, 23:24
|
|
|
Dzięki za odpowiedź JoeMix.. Fiestka jest na wtrysku Masz jakieś przpuszczenia cóż to może być..? Aha.. Fiesta jest w tylko benzynie.. |
|
|
|
 |
bidżej

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Bartek
Wiek: 38 Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 4784 Skąd: Stuttgart
|
Wysłany: 26 Gru 2008, 02:43
|
|
|
1. zmień w opisie z 1.4 na 1.4i
2. ja bym zaczął od samoadaptacji i zobaczył czy będzie lepiej, jak nie to czytanie błędów |
_________________ www.twojrobot.blogspot.com |
|
|
|
 |
topdogz [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Gru 2008, 10:39
|
|
|
Ja już sam nie wiem.. Może miał ktos podobny problem..?? |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 26 Gru 2008, 12:54
|
|
|
Skoro masz wtrysk i problemy na zimnym silniku do sprawdzenia czujnik położenia przepustnicy, czujnik temperatury silnika. Prewencyjnie wymieniłbym kable WN (lubią teraz wilgotnieć, jest zima) i świece, sprawdził czy cewka nie ma przebicia. 1,4 ma klasyczny rozdzielacz (jak pamiętam) więc do kontroli kopułka, palec - pod kontem zużycia i przebić. |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
topdogz [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Gru 2008, 20:22
|
|
|
Dzięki JoeMix. Znajomy mechanik twierdził, że to może być silnik krokowy.. ale to raczej taki grzebała a nie mechanik z prawdziwego zdarzenia
Aha.. jeszcze jedno.. zapomniałem napisać, że gdy jest zimny to wyskakuje "jedynka"... |
|
|
|
 |
Kondziu

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: CL
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Konrad
|
Wysłany: 26 Gru 2008, 22:43
|
|
|
To masz ubitą skrzynie biegów... Witaj w problemie jakim jest fofi 1,4 Nie jesteś sam |
|
 |
topdogz [Usunięty]
|
Wysłany: 27 Gru 2008, 09:49
|
|
|
konrad-lubin skrzynia już sprawna a czemu Fofi 1.4 jest problemem? |
|
|
|
 |
Kondziu

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: CL
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Konrad
|
Wysłany: 27 Gru 2008, 12:50
|
|
|
Jak to Jacek (Parzych) napisał" silnik 1,4 jest mało popularny.." zobacz ja mam swoim nowym nabytkiem kilka problemów i bardzo mało kto zna jakieś rozwiązania... gdybyśmy mieli silnik 1,1/1,3 lub 1,6/1,8 pomocy było by więcej. Odezwij sie do mnie na gg podam Ci serwisówkę do motoru 1,4.,bardzo dobra sprawa. Pozdrawiam |
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.