[MK3] Dziwne zachowanie po odpaleniu |
Autor |
Wiadomość |
Barak [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Gru 2008, 11:28 [MK3] Dziwne zachowanie po odpaleniu
|
|
|
Autko mam od niedawna kupiłem w strasznym stanie bo żal było mi patrzeć jak sie marnuje na podwórku u poprzedniego właściciela i tak powoli przywracam go do stanu używalności
(dobrze ze mam jeszcze punciaka to mam czym jeździć) ale wracając do tematu. Sprawa jest taka, zaraz po kupnie autko miało dziurę w gazie nie schodziło z obrotów potencjometr przepustnicy był nie podłączony, podłączyłem wymieniłem sondę i świece na oryginalne motokrafta zdobiłem smoadaptacje i jest dobrze. Ale występuje cos takiego (nie mam obrotomierz ale na oko) jak auto jest zimnie ( z odpaleniem nie ma najmniejszego problemu) to wolne obroty ma tak 900-1000 a jak sie zagrzeje to po każdym odpaleniu przez 20 sek ( z zegarkiem w ręce) utrzymuje 1200-1300 a potem spadają i jest juz normalne. Co to może być? |
|
|
|
 |
uciu

Model: Ford Fiesta Mk5`99
Wersja: Basic
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Łukasz
|
Wysłany: 23 Gru 2008, 12:06 Re: Dziwne zachowanie po odpaleniu
|
|
|
Barak napisał/a: | Co to może być? |
Ssanie, to chyba nic nadzwyczajnego ale dziwne że na ciepłym silniku tak długo chodzi.. |
|
|
|
 |
Barak [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Gru 2008, 15:30 Re: Dziwne zachowanie po odpaleniu
|
|
|
Barak napisał/a: | jak auto jest zimnie to wolne obroty ma tak 900-1000 |
A mi sie wydaje ze jednak ssania nie ma |
|
|
|
 |
Freeman
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`89
Wersja: C
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Sławek
Wiek: 43 Dołączył: 06 Kwi 2007 Posty: 3513 Skąd: Ostrzeszów
|
Wysłany: 23 Gru 2008, 21:04
|
|
|
Cytat: | A mi sie wydaje ze jednak ssania nie ma | , a po czym wnioskujesz? W twoim silniku ssanie jest automatyczne, natomiast faktycznie chyba nie to jest przyczyną. |
_________________ Znalazłeś odpowiedź na forum? Daj znać jak usunąłeś problem/usterkę.
Fiesta Klub Polska na YouTube
Planujesz zakup auta lub innej rzeczy? Szukasz porady? Zajrzyj do działu "Przed zakupem"
Pochwal się swoim autem |
|
|
|
 |
Barak [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Gru 2008, 23:49
|
|
|
Cytat: | a po czym wnioskujesz? |
wnioskuje po tym ze na ssaniu powinny być podwyższone obroty
Cytat: | W twoim silniku ssanie jest automatyczne |
To akurat wiem ze jest automatyczne
Jak to jest rozwiązane w fieście, co odpowiada za załączenie i wyłączenie ssania, czujnik temperatury ten który jest wkręcony do kolektora dolotowego od dołu czy cos jeszcze? Czy jest jeszcze jakiś dodatkowy czujnik który odpowiada tylko za ssanie. Bo na mój rozum jest to po prostu na odwrót na zimnym nie ma ssania a na ciepłym jak by było. I zauważyłem jeszcze jedno jak silnik jest ciepły to po odpaleniu gdy obroty sa wyższe wystarczy lekko dodać gazu puścić gaz i obroty spadają od normalnych (czyli 900 obr) |
|
|
|
 |
essien [Usunięty]
|
Wysłany: 24 Gru 2008, 00:09
|
|
|
u mnie, zimny po odpaleniu 1500, dodam gazu 1100. Zagrzeje sie i spada na 900. Cieply zawsze 900. Według mnie wszystko masz ok, a "słuchanie obrotów" jest mało miarodajne ;-) |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 24 Gru 2008, 17:48
|
|
|
Więc ssanie to potoczna nazwa urządzenia rozruchowego pod postacią przepustnicy na dolot... w 1,1i (monowtrysk) takiego czegoś nie ma, po prostu sterownik podaje zwiększoną ilość paliwa i tyle,,, ale podwyższone obroty powinny być na zimnym silniku, a nie na ciepłym, jednak jeśli odpala bez problemu i obroty schodzą na wolne... (nie utrzymują się stale) to bym tego nie ruszał, bo jak rozgrzebiesz to mogą się problemy stworzyć, a zima temu nie sprzyja.
A i jest jeszcze takie coś że zimny silnik odpalasz na zwolniony, gorący na naciśniętym pedale gazu (tak zgodnie ze stara procedurą) a że 1,1i ma możliwość samemu sobie uchylić przepustnicę to właśnie dlatego pewnie na ciepłym przez chwile maż podwyższone obroty. |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
bidżej

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Bartek
Wiek: 38 Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 4784 Skąd: Stuttgart
|
Wysłany: 24 Gru 2008, 23:32
|
|
|
Barak, a próbowałeś odpalać z wciśniętym sprzęgłem? jak jest zimno, to olej w skrzyni jest gęsty i dość mocno obciąża silnik (czasem potrafi nawet pociągnąć samochód) - może stąd wrażenie braku "ssania" przy zimnym... |
_________________ www.twojrobot.blogspot.com |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.